Отминаващият юли "почти сигурно" ще бъде най-топлият месец в света, твърдят учени.

Той е бил толкова горещ, че изследователите са уверени, че рекордът за 2019 г. ще бъде счупен, въпреки че остават още няколко дни, твърди BBC.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че планетата навлиза в "ера на глобално кипене", а на този фон учените са единодушни, че екстремните горещини се дължат на използването на изкопаеми горива.

Президентът на САЩ Джо Байдън определи изменението на климата като "екзистенциална заплаха" и подчерта, че никой "вече не може да отрича въздействието на изменението на климата".

Някои експерти допускат, че юли може да се окаже най-топлият месец от последните 120 000 години и не са изненадани, че сегашният рекорд за най-топъл месец може да бъде подобрен. Най-топлият ден в света е бил 6 юли, а най-топлите 23 дни, регистрирани някога, са били именно през този месец, според Службата за климатични промени "Коперник".

Прогнозната средна температура за първите 25 дни на месеца е 16,95 C, което е доста над стойността от 16,63C за целия юли 2019 г.

Екстремно горещо: Миналият месец е най-топлият юни, регистриран на ЗемятаПо-рано тази седмица планетата е преживяла най-горещия си ден, откакто се води статистика

Други анализи стигат до същото заключение.

Д-р Карстен Хаущайн от Лайпцигския университет е изчислил, че юли 2023 г. ще бъде с 1,3С-1,7С над средните температури, регистрирани преди широкото използване на изкопаеми горива. Най-доброто предположение е около 1,5C. Той е убеден, че дори и последните няколко дни от месеца да са по-хладни, допустимата грешка е достатъчна, за да се превърне юли в най-горещия, наблюдаван досега.

"Това ще бъде не само най-топлият юли, но и най-топлият месец в историята по отношение на абсолютната средна глобална температура", заяви ученият. "Може би ще трябва да се върнем хиляди, ако не и десетки хиляди години назад, за да открием подобни условия на нашата планета."

Според учените, последният път, когато на света е било толкова горещо, е бил преди около 120 000 години - когато морското равнище е било с около 8 м по-високо от днешното, а хипопотамите са се срещали чак във Великобритания. Изследователите са убедени, че емисиите на изкопаеми горива, причинени от човешката дейност, са виновни за сегашните нива на затопляне.

Когато Ел Ниньо добави гориво към огъня: Рекордни жеги, наводнения и пожариМинлият месец е бил най-горещият юни в 174-годишните данни, поддържани от Националната администрация за океаните и атмосферата

"Екстремното време, което засегна милиони хора през юли, за съжаление е суровата реалност на изменението на климата и предвкусва бъдещето", заяви генералният секретар на Световната метеорологична организация.

"Необходимостта от намаляване на емисиите на парникови газове е по-належаща от всякога. Действията в областта на климата не са лукс, а задължително условие.", предупреди той.

Експертите смятат, че юлският температурен рекорд няма да е последният, подобрен тази година. Освен въздействието на парниковите газове, нараства и ефектът от Ел Ниньо - естественото явление, при което океаните в източната част на Тихия океан се затоплят и освобождават топлина в атмосферата. Това вероятно ще доведе до още по-високи температури и може да направи 2023 или 2024 г. най-топлата година, регистрирана досега, тъй като учените предупреждават, че тепърва ще видим пълното й въздействие.

Съществуват и други фактори, които може да са допринесли за повишаване на глобалните температури.

Кои държави ще платят солената сметка за климатичните промениФинансирането на борбата с изменението на климата се отнася до средства, които богатите страни плащат, за да помогнат на по-бедните да намалят емисиите на CO2

Новите правила за корабоплаването доведоха до изхвърлянето на по-малко количество замърсители, а доскоро нивата на сахарския прах в атмосферата бяха ниски. Тези въздушни частици, наречени "аерозоли", обикновено отразяват част от слънчевата енергия обратно в космоса. Смята се, че по-малкото количество на тези аерозоли може да е допринесло в малка степен за рекордната топлина в Северния Атлантик.

Изригването на подводния вулкан в Тонга през 2022 г. също е увеличило количеството на водните пари в атмосферата, които нагряват планетата както въглеродния диоксид.

Учените предупреждават, че макар температурите през юли да са тревожни, екстремните температури в рамките на един месец не означават, че международните споразумения за климата са нарушени.

"Това не означава, че сме постигнали или нарушили целта от Парижкото споразумение, защото това се разбира като дългосрочно увеличение на глобалното затопляне", уточнява д-р Фридерике Ото, климатолог от Имперския колеж в Лондон пред BBC.