Екстремни метеорологични събития връхлетяха САЩ едновременно.

Страната се бори с тропическа буря на Хаваите, рекордни горещини в щатите от Слънчевия пояс и лошо качество на въздуха в много райони, където димът от канадските горски пожари преминава през границата.

И докато американците понасят последиците от метеорологични явления, които според учените ще стават все по-чести заради климатичните промени, САЩ и Китай, най-големите замърсители в света, се опитват да постигнат споразумение за намаляване на въглеродните емисии, отбелязва Reuters. Агенцията обобщава най-забележителните метеорологични явления зад Океана през последните дни.

Гореща вълна счупи рекорди в Аризона

Огромен топлинен похлупак над южните и западните щати държи десетки милиони американци в режим на екстремни горещини.

Най-голямата компания за комунални услуги в Аризона съобщи, че на 15 юли търсенето на електроенергия е било рекордно високо - 8 191 мегавата (MW), което отразява тенденциите в Тексас.

Прогнозите са, че в Централен Тексас, област, простираща се от Сан Антонио на север до Далас, температурата ще достигне 40,5 градуса или повече.

Какви горещини може да понесе човешкото тялоЧовешкото тяло е създадено да функционира при собствена температура от около 37 градуса по Целзий или 98 градуса по Фаренхайт

Най-горещото място в САЩ остава Долината на смъртта, Калифорния, където температурите в центъра за посетители в Националния парк "Долината на смъртта" се доближават ужасяващите 50 градуса по Целзий.

Най-високата температура за Долината на смъртта за всички времена е 56,6 градуса, което е и най-горещата температура, регистрирана някога на повърхността на Земята.

Лошо качество на въздуха

Според уебсайта AirNow.gov, който следи замърсяването, димът от канадските горски пожари все още се носи из САЩ и влошава качеството на въздуха в отдалечени райони като Националния парк Йосемити в Калифорния, Конуей, Ню Хемпшир, както и Националния парк Големите опушени планини в Тенеси.

Ветровете на височина от 10 000 до 15 000 фута над земята и други метеорологични явления могат да пренесат дима на 500 мили на ден, разпръсквайки го из цялата страна, обяснява Стен Бенджамин, старши научен сътрудник в Кооперативния институт за изследвания в областта на околната среда.

ООН към държавите: Ел Ниньо е тук, гответе се за много екстремни явленияПроучването приписва на Ел Ниньо от 1997-98 г. загуби в размер на 5,7 трилиона долара от световния доход

Тропически бури и наводнения

За Големия остров на Хаваите вчера (18 юли), беше обявено предупреждение за тропическата буря Калвин, която се очаква да донесе пориви на вятъра от 40 мили в час, съобщиха от Националната метеорологична служба.

На близо 5000 мили на североизток, във Върмонт, е в сила предупреждение за наводнения в централните части на щата, включително в столицата Монпелие, които бяха залети след проливните дъждове миналата седмица.

Според Националната метеорологична служба почвата в района не може да поеме повече дъжд, което неминуемо повишава риска от нови наводнения.