Ако смятате, че екстремните метеорологични явления се случват с тревожна честота, не сте сами. Учените казват, че това не е плод на вашето въображение.

„Броят на едновременните екстремни метеорологични условия, които наблюдаваме в момента в Северното полукълбо, изглежда надвишава всичко досега, поне според мен“, казва Майкъл Ман, професор по наука за земята и околната среда в Университета на Пенсилвания, пред CNBC.

В световен мащаб миналият месец е бил най-горещият юни, според 174-годишните данни, поддържани от Националната администрация за океаните и атмосферата (NOAA), научна агенция към Министерството на търговията на САЩ. Това е 47-ият пореден юни и 532-рият пореден месец, в който средните температури са над средните за 20-и век.

Количеството морски лед, измерено през юни, е било на най-ниското си ниво за този месец, което се дължи основно на рекордно ниските нива на морския лед в Антарктика, също според NOAA.

През юни е имало девет тропически циклона, определени като бури със скорост на вятъра над 74 мили в час, а глобалната натрупана енергия на циклона, мярка за общата продължителност и сила на тропическите бури, е била почти два пъти по-голяма от средната стойност за 1991–2020 г. юни, казват още от NOAA.

Екстремно горещо: Миналият месец е най-топлият юни, регистриран на ЗемятаПо-рано тази седмица планетата е преживяла най-горещия си ден, откакто се води статистика

„Изпепеляваща гореща вълна ще погълне голяма част от Западния бряг, Големия басейн и Югозапада“, предупреди Националната метеорологична служба на САЩ в петък.

В началото на миналатаседмица Монпелие, Върмонт, постави рекорд за всички времена за дъжд, който някога е паднал за един ден, според службата. „Не се заблуждавайте, опустошенията и наводненията, които преживяваме във Върмонт, са исторически и катастрофални“, каза губернаторът на Върмонт Фил Скот във вторник.

На 27 юни Канада надмина рекорда от 1989 г. за обща опожарена площ за един сезон, когато достигна 7,6 милиона хектара или 18,8 милиона акра. Общият брой оттогава се е увеличил до 9,3 милиона хектара, или 23 милиона акра, което е резултат от рекордно високите температури, превръщащи растителността в подпалки за горски пожари.

Тези рекордни горски пожари в Канада покриха части от САЩ в дим, причинявайки едни от най-лошите нива на качеството на въздуха, посочва CNBC.

Пожарите намалиха производството в богатата на петрол провинция Алберта и затвориха дърводобивните предприятия в Квебек, добавя The Wall Street Journal. Търговци и анализатори се притесняват, че пожарите могат да повишат цените на дървесината по време на пиковия строителен сезон. Изданието писа, че горещите вълни могат да намалят икономическия растеж.

Червен код в 16 града в Италия, Акрополът в Атина и днес ще бъде затворенРим, Флоренция и Болоня сред най-горещите райони. Температурите в Сицилия и Сардиния може да стигнат 49°C

През цялата 2022 г. е имало 18 отделни метеорологични и климатични бедствия на стойност 18 милиарда долара според данните на NOAA, включително огнища на торнадо, силен вятър, градушки, тропически циклони, наводнения, суша, горещи вълни и горски пожари.

От началото на 2023 г. досега стойността на метеорологичните и климатичните бедствия е 12 милиарда, според NOAA.

„Тази година почти сигурно ще счупи рекорда за броя на екстремните метеорологични събития“, казва пред CNBC Пол Улрих, професор по регионално и глобално климатично моделиране в Калифорнийския университет в Дейвис.

Глобалното затопляне прави екстремните метеорологични явления по-тежки, казват учени.

Горещите вълни могат да намалят икономическия растежИма ясни сигнали, че по-топлите години са свързани с по-ниско производство

„Нашето собствено изследване показва, че наблюдаваната тенденция към по-чести устойчиви летни екстремни метеорологични условия – горещи вълни, наводнения, пожари – се движи от затопляне, причинено от човека“, казва проф. Ман от Университета на Пенсилвания.

Улрих се съгласява: „Увеличаването на честотата и интензитета на горещите вълни, наводненията и горските пожари може да се дължи пряко на изменението на климата.“

„Чрез емисиите на парникови газове ние улавяме повече топлина близо до повърхността, което води до повишаване на температурата, повече влага във въздуха и по-суха земна повърхност“, казва още проф. Улрих пред CNBC. „Учените са убедени, че нарастващата честота и интензивност на екстремните метеорологични събития е пряка последица от човешката модификация на климатичната система.“

ООН към държавите: Ел Ниньо е тук, гответе се за много екстремни явленияПроучването приписва на Ел Ниньо от 1997-98 г. загуби в размер на 5,7 трилиона долара от световния доход

Също през юни настъпи т.нар. явление „Ел Ниньо″, което е като добавяне на гориво към вече тлеещ огън. „При Ел Ниньо температурите се повишават в световен мащаб, което допълнително усложнява проблемите, предизвикани от емисиите на парникови газове“, казва проф. Улрих.

Тази комбинация от антропогенно изменение на климата и Ел Ниньо „подсилва някои от тези екстремни събития“, добавя проф. Ман.

Ел Ниньо, което означава „малко момче“ на испански, се случва, когато нормалните пасати, които духат на запад по екватора, отслабват и по-топлата вода се изтласква на изток, към западния бряг на Америка. В САЩ умереният до силен Ел Ниньо през есента и зимата корелира с по-влажни от средните условия от Южна Калифорния до крайбрежието на Персийския залив и по-сухи от средните условия в северозападната част на Тихия океан и долината на Охайо.

Когато глобалното затопляне и Ел Ниньо настъпят едновременно, „може да е трудно да се разграничи какво е просто метеорологично събитие или дали е част от по-дълга тенденция“, коментира Тимъти Канти, професор в катедрата по атмосферни и океански науки в университета в Мериленд.

Това, което е ясно е, че изменението на климата прави по-вероятно да се случи екстремно метеорологично събитие.

Недостигът на вода е глобална заплаха. Кои сектори са в нестабилната лодка?Големите азиатски икономики като Индия и Китай ще бъдат най-засегнати

„По-високите температури заради климатичните промени са безспорни и с всяко повишаване на градуса ние умножаваме тези промени с екстремна гореща вълна. В по-влажните региони на света, включително североизточната част на САЩ, очакваме повече дъжд и по-интензивни бури“, казва проф. Улрих пред CNBC. „За да избегнем още по-екстремни климатични изменения, трябва да намалим зависимостта си от изкопаемите горива и да действаме за почистване на замърсената ни атмосфера.“

Докато глобалните емисии на парникови газове продължават да се увеличават, тенденцията за все по-чести екстремни метеорологични условия се очаква да продължи, казва проф. Ман.

Намаляването на емисиите на парникови газове, отделяни в атмосферата чрез изгаряне на изкопаеми горива, ще помогне за смекчаване на екстремните метеорологични тенденции.

3 приоритета за компаниите, тръгнали по пътя на зелената трансформация Компании по пътя на зеления преход - три съвета за висшите мениджъри

„Добрата новина е, че най-новите изследвания показват, че затоплянето на повърхността, водещо до по-екстремни метеорологични явления, се стабилизира бързо, когато въглеродните емисии спрат. Така че можем да предотвратим влошаването на всичко това, като декарбонизираме нашата икономика бързо“, коментира още проф. Ман пред CNBC.

Приносът на всеки човек за намаляване на неговия отпечатък върху климата също помага, добавя Канти.

Хората могат да намалят своите емисии на парникови газове, като направят малки промени като изключване на осветлението, когато не са в стаята, намаляване на системите за отопление/охлаждане, когато не са вкъщи, изхвърляне на по-малко хранителни отпадъци, използване на обществен транспорт.

Ако обаче отделните хора, институции и организации не се ангажират с агресивно намаляване на своите емисии на парникови газове, тогава тази батарея от екстремни метеорологични условия е предвестник на бъдещето.

„Ако не успеем да предприемем действия, това, което виждаме в момента, ще е само върхът на пословичния – топящ се – айсберг“, казва проф. Ман пред CNBC.