В складове край Мадрид, под LED осветление и строг надзор, се отглеждат лозички хмел. Това, според техните пазители, може да бъде най-добрият начин за осигуряване на доставките на ключовата съставка на най-популярната алкохолна напитка в света, застрашена от климатичните промени - бирата.

Поради нуждата от дълги летни дни и меки температури, хмелът традиционно се отглежда в умерен климат, какъвто има в някои райони на Германия, Чешката република или северозападната част на САЩ. Проучванията обаче показват, че по-честите засушавания и епидемии, дължащи се на глобалното затопляне, водят до намаляване на добивите и качеството, което се превръща във все по-голямо главоболие за бирената индустрия.

По данни на асоциации на производителите, цитирани от Reuters, през 2022 г. производството в САЩ е намаляло с 12% на годишна база, в Германия - с 21%, а в Чехия добивите са спаднали с повече от 40% поради необичайно горещите и сухи условия на отглеждане.

Затова испанската компания Ekonoke търси решение, като отглежда водоемката култура на закрито чрез хидропонни системи, захранвани с възобновяеми енергийни източници, които използват почти 95% по-малко вода в сравнение с традиционното отглеждане на открито.

"Ние сме на мисия да спасим бирата в света", казва Инес Саграрио, главен изпълнителен директор и съосновател на Ekonoke, пред Reuters.

От кухнята на Аля до бизнеса с козметика от индустриален коноп у насМладата юристка създаде печеливш стартъп с екстакт от коноп - и всичко е легално
Единадесетчленният екип от агрономи, химици и биотехнолози на стартъпа работи с различни комбинации от светлина и фертигация - смесване на торове и вода, в тестовата си база близо до Мадрид, търсейки "тайния сос", който най-добре подхожда на всеки сорт.

Крайната цел е да се увеличи производството на алфа-киселини и етерични масла, които придават горчивите и плодови аромати, така ценени от любителите на крафт бирата.

Десетки сензори, закачени за листата, корените и стъблата на високо растящите растения, измерват всички параметри - от влажността до нивата на CO2, докато променящите се дължини на вълните на LED светлините придават на преоборудваните складове усещане за нощен клуб, разказва Reuters.

"Този хмел никога не е виждал слънчева светлина, а само нашето собствено светлинно шоу", казва Хавиер Рамиро, един от главните научни ръководители на Ekonoke.

Строгите хигиенни мерки като, например, защитното облекло за персонала, гарантират, че пространството остава чисто от вредители. Oт уравнението се изключват и пестицидите, от които често зависи традиционното земеделие.

За да финансира плановете си за научни изследвания и разширяване, Ekonoke си партнира с групата Hijos de Rivera, създатели на популярната марка Estrella Galicia, които са разработили лимитирана серия крафт бира, използвайки хмела на Ekonoke, която вече се предлага в бар в хипстърския квартал Chueca в Мадрид.

Следващата стъпка на компанията е да увеличи производството си до три помещения с до 400 растения всяко. В момента тя разполага с едно пилотно съоръжение с площ 1200 кв. м в северозападната част на Галисия. Там ще бъдат тествани и различни автоматизирани процеси след прибиране на реколтата.

Саграрио посочва пред информационната агенция, че в бъдеще най-добрият вариант е халетата с насажденията да бъдат разположени в съседство с пивоварните, тъй като могат да действат като филтър за въглерод, използвайки го за ускоряване на фотосинтезата на растенията и рециклирайки остатъците от филтрираната вода, останали от производството на бирата.

Приложение дава възможност на потребителите да печелят от личните си данниВсеки, който пожелае, ще може да предоставя по-конкретна информация за насочена реклама и съответно да печели повече
И идеята е подобаващо оценена. Стартиращото предприятие е част и от акселераторската програма за устойчивост 100+ на индустриалния гигант Anheuser-Busch InBev.

Директорът на ABI, отговарящ за глобалното снабдяване с хмел, Вили Бухолцер е категоричен, че ключовият въпрос за "много обещаващи" начинания като Ekonoke е дали могат да отглеждат и продават първокласен хмел, който е в състояние да се конкурира с над 1000-годишната история в един понякога консервативен сектор с често консервативни потребители.

"Не бива да подценявате традиционните производители на хмел на открито. Те винаги предлагат нови идеи", добавя той.

Според него най-очевидното предизвикателство, с което се сблъсква отглеждането на хмел на закрито, са високите разходи за енергия.

Но той все пак е оптимист, че рязко покачващите се цени на енергията ще се нормализират, докато добавената стойност на сигурното снабдяване със специални сортове и по-честите реколти, водещи до по-високи добиви от акър, могат да направят отглеждането на закрито конкурентно по отношение на цените.