Дронове вместо фойерверки, платформа за „дигитална земя“ и проект за земеделие без пестициди са част от финалистите в конкурса за студентски стартъп, организиран от Стартъп хъба към УНСС под патронажа на ректора проф. д-р Димитър Димитров.

Сред най-добрите проекти за стартиране на собствен иновативен бизнес бяха отличени следните стартъп инициативи:

Drone Invasion (Aurora) изработва специални дронове и организира визуални/светлинни шоута с тях. Вместо вредните фойерверки, замърсяващи природата, авторите на проекта предлагат дронове да правят светлинно шоу – 3D анимация в небето с музика и други ефекти, подходящо за всякакви празненства.


Николай Карагьозов – от Drone Invasion (Aurora)

Правилно е уеб платформа за коригиране на текстове. Освен правописен и пунктуационен коректор, тя може да предлага и синоними. Ако бъде одобрена за финансиране, създателите й ще разработят различни версии – за юристи, където ще има възможност за справки със закони, тълкуване на текстове, предоставяне на шаблони; версия за журналисти и други професии.


Екипът на „Правилно“

Metarent е платформа за наемане на пространства в метавселената. Ще се продава и отдава под наем дигитална земя, която ще се листва на блокчейн платформа. На тази земя, закупена или взета под наем, ще могат да се организират концерти, шоу програми, фестивали и други големи събития.


Милица от платформата Metarent представя проекта

Peak Planting получи специална награда от Иновейшън Кепитъл АД, който им даде възможност за включване директно в агро акселераторската им програма. Проектът им е насочен към преминаване от конвенционалното земеделия към биологичното, за био земеделие без пестициди.


Никола Бъндев от Peak Planting

Проф. д-р Цветана Стоянова, заместник-ректор по институционално и бизнес сътрудничество откри събитието, наречено „Pitching day“, на което финалистите имаха 5 минути да защитят пред журито своите проекти.

„До финалната права допуснахме 10 проекта и изборът беше много труден. Всичките те бяха много интересни. С тази инициатива УНСС успя да докаже, че има най-добрите студенти, с най-добрите идеи. Целта на нашия университет е да разшири формата като привлече и представители на други университети в следващите издания“, каза проф. д-р Цветана Стоянова.


Атанас Димитров, проф. д-р Цветана Стоянова, Ангел Стойков, гл.ас. Антоан Шотаров

В организацията на конкурса участваха също Атанас Димитров, директор на Междууниверситетския център за развитие на кариерата, Ангел Стойков, председател на Студентския съвет и Антоан Шотаров, ментор и преподавател в катедра "Икономикс".

„Тази инициатива доказва за пореден път, че нашият университет съчетава традициите с иновациите. 103 годишен университет, който има тежест във всяко едно отношение и е най-големият бизнес университет в България и Югоизточна Европа. Идеята за създаването на този Стартъп хъб е да предложим на студентите нещо различно, да ги подтикнем да реализират своите бизнес проекти“, каза директора на Междууниверситетския център за развитие на кариерата към УНСС Атанас Димитров.

Ас. д-р Антоан Шотаров, преподавател в катедра „Икономикс и модератор на събитието, допълни:

„Нашата цел беше да ги превърнем в предприемачи, трупайки знания да започнат на практика да ги използват.“

В състава на журито бяха проф. д-р Цветана Стоянова, Александър Терзийски, фонд „Ню Вижън 3“, Камен Славов, Фонд на Фондовете, Ангел Ангелов, фонд „Иновейшън Кепитъл“ АД.

Състезанието за студенти-предприемачи се проведе в партньорство с Фонда на Фондовете и Иновейшън Кепитъл. Излъчените от журито три стартъпа ще бъдат допуснати до разговор с инвеститори от „Иновейшън Кепитъл“ АД за финансиране. Призовите екипи ще получат и по 300 лева награда от УНСС.


Всички участници в първия конкурс за студентски стартъп

Университетският Стартъп хъб към УНСС е създаден през май 2022 г. и до края на декември са проведени редица обучения, в които водещи експерти, предприемачи, представители на инвестиционни фондове, преподаватели от УНСС са консултирали младите хора как да развият своите идеи и да стартират успешен бизнес..