Японски стартъп работи по създаването на услуга за полети с балони за наблюдение на Космоса, с които се надява да демократизира достъпа до иначе астрономически скъпото преживяване, съобщиха световните агенции.

Главният изпълнителен директор на компанията Кейсуке Ивая коментира, че за да се възползват от услугата, потребителите не е нужно да са милиардери или да преминават през интензивното обучение, необходимо за полет с ракета.

"Това е безопасно, икономично и щадящо за хората преживяване", казва Ивая пред репортери. "Идеята е космическият туризъм да стане достъпен за всички. Да се демократизира Космоса".

Компанията Iwaya Giken със седалище в Сапоро, Северна Япония, работи по проекта от 2012 г. и твърди, че е разработила херметична двуместна кабина и балон, способен да се издигне на височина 25 км, откъдето ясно се вижда извивката на Земята. Макар че пътниците няма да се намират в открития Космос - балонът се издига само до средата на стратосферата, те ще се намират по-високо, отколкото лети реактивен самолет, например, и ще имат безпрепятствена гледка към открития Космос.

Компанията си партнира с голямата японска туристическа агенция JTB Corp. Първоначално един полет ще струва около 180 000 долара, но стратегията на организацията предполага тази цена постоянно да пада.


Друг път на развитие

Факт е, че японските космически компании изостават от американските представители като SpaceX, но Ивая е категоричен, че целта му е не да се състезава с тях, а да направи Космоса по-достъпен.

През април SpaceX изстреля трима богати бизнесмени и техния ескорт от астронавти до Международната космическа станция за по 55 млн. долара. Това беше първият комерсиален космически полет на компанията до орбиталната лаборатория. Преди това тя превозваше само астронавти за НАСА.

Но за разлика от ракетата на SpaceX, конструкцията на Iwaya Giken ще се издига с хелий, който в голяма степен може да се използва повторно, коментират още представители на компанията, а полетите ще се извършват безопасно над японската територия или във въздушното пространство на страната. Първото пътуване е планирано още в края на тази година.

Балонът, който може да превозва пилот и един пътник, ще излети от Хокайдо, ще се издига в продължение на два часа до височина 25 км и ще остане там един час преди спускането, което отнема също толкова време. Пластмасовата кабина с форма на барабан е с диаметър 1,5 метра и има няколко големи прозореца, които позволяват гледка както към Космоса, така и към Земята.

Първите петима избрани пътници ще бъдат обявени през октомври, заявяват още представители на компанията, а полетите ще бъдат с интервал от приблизително една седмица, в зависимост от метеорологичните условия.