Днес може и постоянно да се говори за зелени сделки, климатични промени и опазване на околната среда, но често това са само приказки. Реалността е, че въпреки всички обещания светът е по-малко зелен отпреди няколко столетия. Това важи с особена сила за старите европейски градове. Обяснимо, хората днес са много повече, имат нужда от жилища и съответната инфраструктура – пътища, предприятия, курорти.

Но странното е, че въпреки научните изследвания и множеството инициативи, засаждането и отглеждане на дървета в градовете днес не е никак лесно.

От Мадрид до Берлин и от Париж до Будапеща учени и специалисти по градско планиране са съгласни, че местата за живеене трябва да станат по-зелени.

Отговорът е един – засаждане на още дървета, пише The Guardian.

Вместо това виждаме паваж, бетон, асфалт и пр. красоти на градската обстановка.

Според оценки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие броят на дърветата намалява стабилно от 1990 г. насам. Причините са няколко. В наши дни завършва жизненият цикъл на много вековни дървета, оцелели въпреки повсеместното разчистване на терени за прокарване на пътища и обособяване на нови жилищни райони.


Да пипнеш най-голямото дърво в Амазония Гигантското дърво в природния резерват

„Това е огромно предизвикателство. Ние знаем, че чрез засаждане на повече дървета можем да намалим летните температури в града с до 8 градуса. Те са един природен климатик. Но засаждането им не е толкова лесно“, казва зам.-кметът на Париж Кристоф Наждовски, цитиран от The Guardian.

А дърветата са ключови както за настоящето, така и за бъдещето. Ако мрачните прогнози за глобално затопляне се сбъднат, наличието на дървета ще означава дори оцеляване.


Затова за местните власти, а и за държавните, засаждането им би следвало да се прави по презумпция. Но това се оказва скъпа и сложна дейност. Според ландшафтния архитект от Лисабонския университет Ана Луиса Соарес цената на едно дърво може да стигне дори 2 хил. евро.

„Трябва да купиш дървото, трябва да го посадиш и поливаш, особено през първите пет години. Животът на градското дърво не е лесен – почвата не е особено подходяща, въздухът е замърсен. Трябва да се грижиш за него, да го пазиш от болести. Когато купуваш хиляди дървета, инвестицията става огромна“, обяснява Соарес.

И въпреки това не бива да се забравят огромните ползи. Дърветата осигуряват сянка, която е важна особено през лятото. Пречистват въздуха и освен това правят градската среда по-красива.

„Най-просто казано повече дървета означава по-щастливи хора“, казва Соарес.


Изоставеното летище на Атина ще бъде превърнато в крайбрежен паркПространството на Ellinikon International Airport, някога оживена врата към Гърция, е празно от почти две десетилетия

Каква е цената?

Когато става дума за цена на дърветата, в уравнението трябва да бъдат включени и едни други разходи, често игнорирани. Тези за здраве, причинени от различни болести вследствие на вредната среда. Тук става дума за милиарди. И ако поне една част от тях може да бъде спестена чрез подобряване на околната среда, не би следвало да има съмнение какво трябва да се прави.

За да се опита да установи паричната стойност на самите растения, както и на ползите от тях, Соарес използва специален софтуер. В него въвежда данни за всичките около 41 хил. дървета в Лисабон. Оказва се, че поддръжката им стига почти 2 млн. долара годишно. Ползата от тях обаче е много по-голяма и стойността ѝ е над 8 млн. долара.

„Тъй че за всеки долар инвестиран в дървета, жителите на града получават обратно около 4.5 долара“, казва тя.

Архитектката калкулира 6.20 долара от спестяване на енергия, 0.33 долара от намаляване на вредните газове, 5.40 долара от пречистване на въздуха и намаляване на опасността от наводнения за близо 48 долара. И напомня, че дърветата са много важни и за цените на имотите.

Миналата година Европейската комисия предложи нови регулации, според които всички градове ще са задължени да отделят поне 10% от територията си за озеленяване. Тези правила би следвало да влязат в сила от 2050 г., но до тогава има много време и нищо не се знае.


Защо градовете се провалят в осигуряването на повече сянка? Предизвикателство, което спъва засаждането на дървета, са високите разходи и инфранструктурата

Още предизвикателства

А и цената не е единствената пречка пред засаждането на дървета. За да живее едно младо растение му е нужна определено количество почва или иначе казано дълбочина, на която да пусне корени. Но в много градски зони често няма такава.

„Най-големият проблем е подземната инфраструктура. Метрото, газопроводите, телефонните кабели, паркингите. Би било страхотно да озеленим някой голям булевард, но ако отдолу минава метрото, просто няма как“, казва зам.-кметът на Париж Наждовски.

На други места пък стесняването на улици заради дърветата също може да се окаже пречка. Освен, че влияе негативно на трафика това затруднява и достъпа на спешните служби – пожарна, линейки и т.н. Въпреки това властите в Париж са решени да намалят доколкото могат пространствата за коли и да засадят дървета на тяхно място. Наред с това се подменят вече остарелите. Целта е за шест години да има поне 170 хил. нови, 20 хил. от които да са по натоварени улици.

Подобна инициатива има и в Брюксел. Там искат в срок до 2030 г. да вземат мерки за запазване на всички градски дървета и да посадят нови. И въпреки че усилията на градските власти трябва да бъдат насърчавани, не всички са доволни от тях.

„Някои хора ми казват: Слушай, не искам дървета пред сградата ми. Те спират достъпа на светлина в жилището, което веднага му сваля цената.

Отговарям им: Когато обичайните температури през лятото станат 40 градуса, колко ще струва апартаментът ви“, казва зам.-кметът на Париж.