Според климатолозите през 2023 или 2024 г. светът може да достигне нов рекорд за средна температура. Причина за това са климатичните промени и очакваното завръщане на природното явление „Ел Ниньо“.

Климатичните модели сочат, че след три години на климатичния модел „Ла Ниня“ в Тихия океан, който обикновено понижава леко глобалните температури, по-късно тази година светът ще преживее завръщането на „Ел Ниньо“ - по-топлия му аналог.

По време на „Ел Ниньо“ ветровете, духащи на запад покрай екватора, се забавят и топлата океанска вода се изтласква на изток, което води до по-високи температури на повърхността на океана.

"Ел Ниньо" обикновено се свързва с рекордни температури на глобално ниво. Дали това ще се случи през 2023 г. или 2024 г. все още не е известно, но според мен е по-вероятно то със сигурност да се случи, отколкото да не се", коментира Карло Буонтемпо, директор на Службата на ЕС за климатичните промени "Коперник", цитиран от Reuters.

Климатът убива ски индустрията, Италия отговаря с оръдия. Но докога?Страната е лидер по използване на изкусвтен сняг сред водещите ски дестинации, но това все по-често предизвиква еко протести


Най-горещата година в света досега е била 2016 г., в рамките на която има силен „Ел Ниньо“, въпреки че изменението на климата подхранва екстремните температури дори в години без това явление, посочват експерти пред информационната агенция.

Като цяло последните осем години са осемте най-горещи в историята - отражение на дългосрочната тенденция на затопляне, предизвикана от емисиите на парникови газове, според научния консенсус.

Фридерике Ото, старши преподавател в Grantham Institute към Имперския колеж в Лондон, заявява, че температурите, подхранвани от „Ел Ниньо“, могат да влошат последиците от изменението на климата, с които много страни вече се сблъскват, включително силни горещини, суша и горски пожари.

"Ако „Ел Ниньо“ наистина се развие, има голяма вероятност 2023 г. да бъде още по-гореща от 2016 г., като се има предвид, че светът продължава да се затопля, тъй като хората продължават да използват предимно изкопаеми горива", казва Ото.

Миналата година е била петата най-топла, откакто се води статистика, сочи още доклад на учените от програмата "Коперник" на ЕС, публикуван в четвъртък.

„Ел Ниньо“ и „Ла Ниня“

„Ел Ниньо“ е топлата фаза на Южното колебание - квазипериодично изменение в температурата на повърхностния слой на водата в екваториалната част на Тихия океан.

Явлението се характеризира с ивица топли океански води, навлизаща в централния и източно-централен екваториален пояс на океана (приблизително между линията на смяна на датата и 120° западна дължина) и достигаща до крайбрежието на Южна Америка. Тези условия са свързани с високо атмосферно налягане в западния Тихи океан и ниско налягане в източните му части. Фазата „Ел Ниньо“ обикновено се повтаря през около четири години, но според наличните данни циклите могат да продължават между две и седем години на запад.

„Ел Ниньо“ се отразява на глобалния климат, като нарушава нормалните модели, което може да доведе до силни бури на някои места и засушавания на други.

Глобалното затопляне заплашва да “удави” много азиатски мегаполиси Във филипинската столица Манила, например, крайбрежните наводнения може да се случват до 96 пъти по-често, отколкото сега


Ако наречем „Ел Ниньо“ „топла фаза“, то явлението „Ла Ниня“ е негов антипод – студена фаза.

По време на „Ла Ниня“ западните ветрове в Тихия океан около екватора са по-силни от обикновено, карайки повече топла вода към Азия. След спада на температурите на повърхността по-студена, богата на хранителни вещества вода се издига от океанските дълбини по западното крайбрежие на Америка.

Студените води в Тихия океан тласкат теченията на север, което води до по-сухо време в южната част на САЩ, но много по-влажно и по-студено време в северозападната част на Тихия океан и Канада.

По друг начин казано, „Ел Ниньо“ и „Ла Ниня“ са двете страни на една и съща монета.