Все по-често екстремни метеорологични явления заливат крайбрежните градове по цял свят и изпепеляват селски общности и горски масиви. Затова и Google е разработила нов набор от онлайн инструменти, които правителствата и обществените организации могат да използват в усилията си да предотвратят катастрофичните резултати от изменението на климата, съобщава Engadget.

Технологичният гигант вече изпраща предупреждения за екстремни метеорологични условия на потребителите в засегнатите места, като предоставя полезна и лесна за разбиране информация за събитието чрез търсачката си - независимо дали става въпрос за зимна буря, наводнение, торнадо или друго природно бедствие.

Сега компанията добавя към този списък и предупрежденията за екстремни горещини. При търсене на подробности за събитието в Google ще получите информация за всичко - от прогнозните начална и крайна дата на горещата вълна до медицинските проблеми, за които трябва да внимавате в рамките на този период, както и начините за смекчаване на въздействието им. Компанията си партнира с Global Heat Health Information Network (GHHIN), за да гарантира, че предоставената информация е точна и приложима.

Глобалното затопляне заплашва да “удави” много азиатски мегаполиси Във филипинската столица Манила, например, крайбрежните наводнения може да се случват до 96 пъти по-често, отколкото сега
Освен това, тъй като комфорта на градските жители по време на опасни горещини би бил много по-голям, ако градовете имат достатъчно дървета, Google въвежда още един нов инструмент.

Функцията Tree Canopy е част от приложението Environmental Insights Explorer на компанията и "комбинира изкуствен интелект и въздушни снимки, така че градовете да могат да разберат текущото си покритие с дървета и да планират по-добре инициативите за градско лесовъдство".

Tree Canopy вече се използва пилотно в повече от дузина градове, но след официалното си представяне се очаква то да обхване близо 350 града по света, включително Атланта, Сидни, Лисабон и Париж.

Google предлага и подобен инструмент, базиран на изкуствен интелект, който помага да се планира инсталирането на "хладни покриви", които отразяват топлината от Слънцето, а не я поглъщат, както правят най-често използваните покривни настилки.