Турските власти започват незабавно възстановяването на 30 000 домове в десетте градове, засегнати от земетресението на 6 февруари. Това обяви президентът Реджеп Тайип Ердоган, предаде Dayli Sabah.

След заседанието на кабинета, проведено в централата на Агенцията за управление на бедствия и извънредни ситуации (AFAD) в столицата Анкара, президентът обеща, че строителните дейности ще започнат веднага щом издирването и спасяването приключи и развалините бъдат разчистени.

Това съвсем не означава, че спасителните дейности спират, уточни държавният глава. „Турция ще продължи усилията за търсене и спасяване, докато последният оцелял бъде изваден от срутените сгради“, подчерта Ердоган.

Той не спести похвалите към Администрацията за жилищно развитие на Турция (TOKI) за онези сгради, които удържаха на трусовете. В същото време президентът подчерта, че Държавната агенция ще възстанови разрушенията за една година.

Двете големи земетресения в понеделник, 6 февруари, са били последвани от 3107 вторични труса в югоизточната част на Турция на 6 февруари. Президентът съобщи, че броят на загиналите е достигнал 35 418 души.

Други над 105 500 души бяха спасени от развалините след земетресенията, докато 13 208 души, ранени при бедствието, все още се лекуват в болница.

Залогът на Асад и страданието на сирийцитеНе отне много време на режима на Башар Асад да потърси политически и икономически дивидент от опустошителното земетресение, сполетяло Северна Сирия

Президентът отбеляза, че 28 000 турски войници са разположени в засегнатите от бедствието територии, заедно с 250 000 държавни служители, които са се включили в издирването и спасяването на пострадалите.

Повече от 175 000 палатки и 5400 контейнера са разположени в зони за временно разселване на оцелелите от земетресението, чиито домове са били разрушени.

Президентът призова нацията за единство и солидарност и каза, че днес се провежда съвместна кампания за помощ в Турция, Азербайджан и Турската република Северен Кипър. Към нея се присъединяват почти всички големи национални телевизионни оператори за набиране на средства за оцелелите от земетресението.