С наближаването на новия закон на Европейския съюз за нулева толерантност към обезлесяването, няколко големи инвеститори коментират пред Reuters, че са загрижени за експозицията си към този проблем, като някои от тях заявяват директно, че може да се откажат от производителите на потребителски стоки с "рискови" вериги за доставки.

През декември ЕС прие ново правило, което да попречи на компаниите да продават на неговия пазар кафе, говеждо месо, соя, каучук, палмово масло и други стоки, свързани с обезлесяването. Дружествата трябва да докажат, че техните вериги за доставки не допринасят за унищожаването на горите, или ще бъдат глобени с до 4% от оборота си в съответната държава-членка на ЕС.

Миналата година германската компания Union Investment, която е сред 20-те най-големи инвеститори в Unilever и Reckitt, изпраща писмо до 56 компании за потребителски стоки, за да разбере повече за ролята на техните вериги за доставки в обезлесяването.

ESG стратегиите – все повече осъзната кауза, а не въпрос на регулацияОтговорни компании, опериращи на българския пазар, се обединиха около посланието, че ESG стратегиите все повече се превръщат в осъзната кауза, а не са само въпрос на европейска регулация


"Глобите могат да бъдат риск за представянето на тези компании на фондовия пазар", казва Хенрик Понцен, ръководител на ESG в Union Investment, която управлява активи за около 424 млрд. евро и има дялове в Nestle, Pepsico, Danone, Beyond Meat и L'Oreal.

Вътрешен документ на Union Investment, цитиран от информационната агенция, показва, че компанията е получила само 30 отговора на своите запитвания. От тях едва 14 компании са заявили, че имат цели за нулево обезлесяване.

"За нас като голям инвеститор това е много нетипично", казва Понцен. "Обикновено получаваме отговор от всяка компания, до която пишем. Може би причината да не отговорят е, че нямат какво да кажат".

Union "ще изключи компаниите, когато всички наши възможности за ескалация са изчерпани", акцентира още той и далеч не е сам в разочарованието си от липсата на ангажираност от страна на компаниите.

Близо 80% от най-големите компании не спазват Парижкото споразумение Едва 20% от 500-те най-големи по пазарна стойност в света правят достатъчно срещу замърсяването


Осем големи институционални акционери - Schroders, Janus Henderson, NBIM, Union Investment, KLP, Aviva, Fidelity International и Ninety One, обясняват пред Reuters, че също разговарят с производителите на потребителски стоки по този въпрос.

Законодателството се очаква да влезе в сила до края на 2024 г. за "големите оператори". Въпреки че производителите на потребителски стоки са особено изложени на риск, други сектори, които внасят стоки, свързани с обезлесяването, включително суровинни и индустриални компании, също ще бъдат подложени на допълнителен контрол.

"Компаниите трябва да са изрядни, предвид факта, че има толкова висока санкция", казва Джонатан Туб, портфолио мениджър в Aviva, която инвестира над 223 млрд. паунда и има дялове в производителя на P&G, Unilever, Nestle и Reckitt.

Норвежкият държавен инвестиционен фонд NBIM, един от най-големите инвеститори в света с управлявани активи за над 1,3 трилиона долара, също е категоричен, че правилата ще засегнат сериозно компаниите, които не са се подготвили за тях.

Климатични промени удрят бирената индустрия. Испански стартъп има решениеEkonoke отглежда хмел на закрито чрез хидропонни системи, захранвани с възобновяеми енергийни източници


"Това може да повлияе на достъпа до пазара, потенциално да доведе до санкции за неспазване на правилата или да наложи увеличени разходи за надлежна проверка", посочва Сноре Герде, мениджър по управление на инвестициите в NBIM.

Нови изисквания

Организацията по прехрана и земеделие на ООН изчислява, че между 1990 г. и 2020 г. 420 млн. хектара гори - площ, по-голяма от тази на ЕС, са били загубени в резултат на обезлесяване. Според Европейския парламент потреблението в ЕС стои зад около 10% от обезлесяването в световен мащаб. Палмовото масло и соята са причина за повече от 2/3 от този отпечатък.

Новото правило ще изисква от дружествата да представят на митническите служители електронни формуляри за надлежна проверка, показващи, че техните вериги за доставки не допринасят за унищожаването на горите. За да отговорят на това изискване, производителите на потребителски стоки разчитат на технологии като сателити и изкуствен интелект, но тези усилия може да се окажат недостатъчни, за да се спазят правилата, алармират експерти.

Климатът убива ски индустрията, Италия отговаря с оръдия. Но докога?Страната е лидер по използване на изкусвтен сняг сред водещите ски дестинации, но това все по-често предизвиква еко протести


И все пак няколко големи компании за потребителски стоки твърдят, че са близо до постигането на амбициозните си цели за нулево обезлесяване.

Nestle, най-голямата компания за хранителни продукти в света, се стреми до 2025 г. да премахне изцяло обезлесяването като част от веригата си за доставки на какао и кафе.

Unilever, производител на сапуна Dove, се стреми до края на 2023 г. да направи това по отношение на палмовото масло, хартията, чая, соята и какаото.

„Може би“ малко амбициозни

Компаниите ще трябва да покажат кога и къде са произведени стоките и "проверима" информация, че не са отглеждани върху земя, обезлесена след 2020 г.

Магди Батато, ръководител на операциите в Nestle, собственик на Nescafe и Kit Kat, смята, че правилата са "може би" малко амбициозни.

"Все още има какво да се направи в индустрията", казва той.

Как ЕС допринася за по-малко емисии на парникови газовеДепутатите подкрепят предложения на ЕК за за ограничаване на газовете в атмосферата при производство или употреба


И изкуственият интелект може да ускори процеса.

"Изкуственият интелект определено е част от това решение", смята Дейвид Крофт, глобален ръководител на отдела за устойчиво развитие на Reckitt, която купува няколко стоки, чието отглеждане уврежда горите, включително каучук за презервативите Durex.

В края на миналата година Unilever също започва да "прилага изкуствен интелект към сателитни изображения, за да открива промени в дървесната покривка и да предоставя сигнали за обезлесяване".

Но тези действия не успокояват всички инвеститори.

"Ако нещата не се променят, можем да изключим компаниите", казва Арилд Скедсмо, старши анализатор в най-големия норвежки пенсионен фонд KLP. "Правилата на ЕС превръщат обезлесяването както в риск за околната среда, така и във финансов риск."