Модна къща Армани стартира иновативен проект за устойчивост, включващ отглеждането на памук чрез регенеративни земеделски практики в южния регион Пулия, съобщават италианските медии.

Проектът се изпълнява в сътрудничество с работната група за мода на Инициативата за устойчиви пазари (председателствана от основателя на Yoox Федерико Маркети) и Алианса за кръгова биоикономика, основан от краля на Великобритания Чарлз III, тогава все още принц на Уелс.

Координацията ще се извършва от Европейския институт по горите заедно със Съвета за изследвания в областта на селското стопанство и анализ на селскостопанската икономика (Crea) и Pretaterra.

Целта на пилотния проект е да се разработи експериментално памуково поле в съответствие с регенеративната система на отглеждане, след което този опит да послужи за прилагане на устойчиво производство на памук в цяла Италия.

Проектът ще използва разнообразието на ландшафта, плодородието на почвата, икономията на вода и екосистемните услуги, свързани с биоразнообразието, като същевременно ще се произвежда памук с намалено въздействие върху околната среда чрез използването на агролесовъдни системи.

"В модата всичко започва от материала: моят дизайн идва от избора на материи", заяви самият собственик на едноименната модна къща Джорджо Армани.

"Именно чрез експериментирането и използването на нетрадиционни материи, аз направих революция в модата. Но текстилната индустрия е една от производствените дейности с най-голямо въздействие върху планетата: проблем, който не може да бъде пренебрегван.

Нашият ангажимент заедно с Инициативата за устойчиви пазари е да насърчаваме положителната промяна: това е смел и новаторски проект, който има специално значение за мен и моята компания.

Активното участие в развитието на агролесовъдството за възстановяване на памука, при това на италианска почва, е важна стъпка, която ще има и реално въздействие върху местните общности.

Регенеративната мода от утопия, каквато беше, най-накрая започва да придобива осезаеми характеристики", допълва един от най-успешните световни дизайнери.

Армани към звездите: Носете тоалетите си многократноИталианският дизайнер Джордж Армани призова знаменитостите да носят многократно тоалетите си и да не се притесняват от това

Мекият климат на слънчевия регион Пулия създава идеална среда за отглеждане на голямо разнообразие от земеделски култури, а този проект помага за възстановяването на дългогодишната традиция за отглеждане на памук, която датира от 12 век, допълват италианските медии.

След първоначалното засаждане на памук на един хектар земя, което започна през май миналата година, от 2024 г. отглеждането постепенно ще се разшири до обща земеделска площ от пет хектара.

В рамките на пет години този земеделски обект ще бъде сред първите полеви опити в Европа за тестване на агролесовъдство за памук с алтернативни дървесни видове и регенеративни практики.

Редовни научни доклади ще оценяват свойствата на отглеждания памук, както и ще проверяват въздействието върху околната среда и нивата на производство на съответните площи.

Made in Italy: Реформи или управленски провал са новите закони на Мелони Според наблюдатели, законодателните актове имат за цел да прикрият факта, че коалицията изпитва затруднения

През април друга известна марка за облекло – Ovs, пусна на пазара първата тениска, изработена от памук, отглеждан в покрайнините на Палермо, в резултат на проект, стартирал през 2022 г. в сътрудничество с Cotone Organico di Sicilia, който възстанови местните техники за отглеждане, изоставени от повече от 50 години.

Целта на бранда, който ще финансира и докторантура в Университета в столицата на Сицилия Катания, посветена на италианския памук, е да произведе над 100 тона през 2023 г., допълват медиите.