Световноизвестни знаменитости се събраха в Ню Йорк за традиционното събитие Met Gala в музея "Метрополитън".

Тази година вечерта беше посветена на покойния крал на модата Карл Лагерфелд. Събитието под надслов "Карл Лагерфелд: Линия на красотата" беше изпълнено с блясък, пищност и несравним лукс, предаде BBC.

400-те гости в звездния списък почетоха паметта на дизайнера. Те бяха облечени в екстравагантни тоалети, предимно в черно-бялата гама, с перлени бижута и аксесоари в допълнение.

Емблематичната котка на Лагерфелд – Шупет, също присъстваше своеобразно на събитието, тъй като някои знаменитости се появиха в тоалети като домашния любимец.

В продължение на десетилетия Карл Лагерфелд гради кариерата си като двигател на най-известните модни къщи в света, включително Chanel и Fendi. Името му остава изписано със златни букви в историята на висшата мода, допълва още BBC.

Дизайнерът почина през 2019 г. на 85-годишна възраст.

Сред най-изтъкнатите гости на Met Gala бяха тенис звездата Роджър Федерер, носителката на "Грами" Дуа Липа, актрисата Пенелопе Крус, както и главната редакторка на списание Vogue Анна Уинтур.


Певицата Риана, която е в напреднала втора бременност, също отдаде почит на Карл Лагерфелд, облечена в булчинска рокля - тоалет, с който Краля на модата закриваше ревютата си./GettyImages

Вниманието на медиите и публиката беше насочено най-вече към червения килим и пищните тоалети на присъстващите.

Ким Кардашиян, която миналата година блесна с рокля на стойност 4,8 млн. долара, обсипана с кристали, носена някога от Мерилин Монро, тази година избра тоалет на Schiaparelli, обсипан с перли. "Просто исках да се чувствам бляскава", каза Кардашиян пред Vogue на червения килим. "Исках перли - какво повече от тях може да ни напомни за Карл", попита звездата.

Сестрите ѝ Кайли и Кендъл също присъстваха на събитието.

Холивудският актьор Джаред Лето също привлече вниманието с избора си да се облече като домашния любимец на Лагерфелд.


Джаред Лето позира в костюм на котката на Лагерфелд/GettyImages

"Много хора ме поканиха да мина по червения килим на Met Gala 2023 в чест на татко, но ние предпочетохме да си останем уютно и у дома", се казва в публикация на официалната страница на котката в Instagram. "Откакто се разделихме с татко, всеки ден му отдаваме почит и сме много развълнувани да видим още един ден, посветен на него."


От ляво на дясно: Алексис Оханян, Серена Уилямс, Алесандро Микеле и Джаред Лето/GettyImages

Тенис легендата Серена Уилямс използва вечерта на Met Gala, за да обяви публично, че е бременна с второто си дете. 23-кратната шампионка от Големия шлем пристигна със съпруга си Алексис Оханян и заяви пред репортери "ние сме трима".

Двойката вече има дъщеря, Олимпия, която се роди през октомври 2017 г. Миналата година Уилямс заяви пред Vogue, че иска да се отдалечи от тениса и да се съсредоточи върху увеличаването на семейството си.


GettyImages

Главната редакторка на Vogue Анна Уинтур е председател на вечерта Met Gala и е близка приятелка на Уилямс, която често посещава ежегодното събитие, припомня още BBC.


Анна Уинтур има последната дума за това кой трябва да фигурира в списъка на 400-те знаменитости, поканени на Met Gala/GettyImages

Цената на индивидуалните билети за събитието тази година беше 50 000 долара, а цените за запазено място на коктейлните маси започваха от 300 000 долара.

Met Gala е ежегодна благотворителна проява за набиране на средства за Института по костюмите, на която привилегията да присъстват получават само 400 знаменитости с индивидуални покани. Събитието се провежда в музея на изкуствата "Метрополитън" в Ню Йорк.