На фона на недостига на вода, който се очаква да засегне САЩ още през 2024 г., продукти като бира, произведена от рециклирани отпадни води, се превръщат в сензация за любителите на пиво.

Epic OneWater Brew е бита, направена от пречистена вода от душове, перални и съдомиялни, съобщава CNBC.

Тя е дело на Epic Cleantec, технологична компания за повторно използване на вода, базирана в Сан Франциско, която е създадена с подкрепата на фондация "Бил и Мелинда Гейтс" и нейната инициатива "Reinvent the Toilet Challenge".

Четиримата ѝ съоснователи получават безвъзмездно финансиране от фондация "Гейтс" още през 2012 г., преди да стартират официално през 2015 г.

Компанията създава основно системи за повторно използване и пречистване на отпадни води, а не бира.

Тя не може да продава своята бира, произведена в партньорство с Devil's Canyon Brewing Company, поради строги федерални и щатски закони. Но може да я раздава безплатно, за да я популяризира и да "покаже неизползвания потенциал на рециклирането на водата", казва Аарон Тартаковски, главен изпълнителен директор на компанията, пред CNBC.

"Водата присъства навсякъде в живота ни. От нея се отглежда храната, която ядем, използваме я за къпане, готвене и почистване... и въпреки това, знаем толкова малко за това как стига до крановете ни и къде отиват отпадните води. Опитваме се да подсилим историята на водата, за да я разкажем по различен начин. И в този случай използваме бирата.", допълва той.

Климатични промени удрят бирената индустрия. Испански стартъп има решениеEkonoke отглежда хмел на закрито чрез хидропонни системи, захранвани с възобновяеми енергийни източници

Пиенето на бира от рециклирана вода може да не звучи привлекателно, но е безопасно, казва Тартаковски: "Просто бъдете сигурни в науката."

Epic Cleantec пречиства отпадните води от 40-етажен жилищен комплекс в Сан Франциско чрез серия от "ултрафилтрационни мембрани", всяка с диаметър около 0,001% от човешки косъм. Всяка мембрана филтрира примесите от водата, която след това се дезинфекцира с ултравиолетова светлина.

"Ние имитираме биологията, която се случва в човешкия стомах", казва Тартаковски. Крайният продукт се тества от лаборатория на трета страна и отговаря, а понякога и надвишава, федералните стандарти за качество на питейната вода, добавя той.

Напитките от рециклирани отпадни води не могат да се продават публично, но Тартаковски се надява това скоро да се промени.

Калифорния, Колорадо и Флорида разработват разпоредби за превръщането на рециклираните отпадни води в питейна система. Тексас и Аризона вече са я легализирали в обществените питейни кранове. Но убеждаването на законодателите, че тя е достатъчно безопасна, за да се продава в търговската мрежа, може да отнеме време, допълва CNBC.

ЕК има по-високи цели за рециклирането и повторната употреба на опаковкитеОчаква се това да допринесе за намаляване на въглеродния отпечатък на EС, който до 2050 г. трябва да бъде сведен до нула

"Използването на рециклирана вода за питейни цели или за повторно използване за питейни нужди всъщност вече е доста разпространено", казва Тартаковски.

"Обикновено обаче това се прави на общинско ниво... Вярваме, че вече е налице регулаторна динамика, която ще направи това още по-често срещано явление през следващите години."

Родният щат на Epic Cleantec - Калифорния, не е чужд на сушата и усилията за опазване на водата, които стават национален и глобален проблем.

Почти половината от 204-те сладководни басейна в САЩ може да не са в състояние да посрещнат месечните нужди от вода до 2071 г., показва проучване на Университета в Колорадо от 2019 г., публикувано в списание Earth's Future.

И макар недостигът на вода все още да не се усеща като страшен, експертите на ООН прогнозират, че глобалната криза е "неизбежна". Само около 2,5 % от водата на Земята е сладка, а в момента на планетата живеят 7,9 милиарда души.

Сушата ще превърне 1,2 млн. души в мигранти до 2050 г.В свят, застрашен от покачващи се температури, опустошителни бури и внезапни наводнения, климатичната миграция се превръщат в кризата на 21 в.

Разширяването на достъпа до рециклирани отпадъчни води може да помогне, особено като се има предвид технологичният напредък в тази област през последното десетилетие, казва Тартаковски.

"Много градове имат програми за отстъпки, например, за да могат да заменят старите тоалетни, които използват няколко галона на промиване и да преминат към тоалетна, която използва 1,2 галона на промиване", допълва той.

"Изключително важно е хората да се включат в разговора и да кажат на нашите лидери, че чистата вода и надеждната канализация са важни.", казва в заключение производителят на бира от отпадни води.