Едно от нещата, с които Бил Гейтс е известен, е това, че така и не е завършил бакалавърската си степен – милиардерът напуска Харвардския университет след три семестъра, за да стартира Microsoft заедно с Пол Алън.

„Какво знае напусналият университета за дипломирането? Не много, ако трябва да бъда честен“, каза Гейтс пред студенти на церемония по дипломиране на университета в Северна Аризона в събота, цитиран от CNBC.

„Докато се подготвях за днешната си реч, прекарах много време в мислене как вие бихте могли да окажете най-добро влияние върху света с образованието, което получавате тук“, заяви Гейтс.

„Това ме накара да се замисля за съветите, които никой не ми е давал в ден като този“, добави той, изброявайки 5-те неща, които иска да е чул на дипломирането, което никога не е имал.

ЖИВОТЪТ НЕ Е ПИЕСА В ЕДНО ДЕЙСТВИЕ

„Вероятно сте изправени пред голям натиск точно сега да вземете правилните кариерни решения и мислите, че тези решения са окончателни. Те те не са", обърна се Гейтс към студентите.

Той припомни как се е борил със същия натиск, когато е бил студент. Когато съосновава Microsoft през 1975 г., той смята, че ще работи там до края на живота си.

„Толкова се радвам, че не съм бил прав за това“, каза той.

От кларинетист до фермер - кои са най-големите дарители в САЩ? На първо място в класацията Philanthropy 50 е Бил Гейтс, следван от създателят на империята Bloomberg - Майкъл Блумбърг


Гейтс работи в Microsoft дълго време: той е главен изпълнителен директор на компанията до 2000 г. и директор на борда до 2014 г. „Днес все още се занимавам със софтуер, но филантропията е моята работа на пълен работен ден“, каза той, споменавайки работата си в Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, която основава заедно с бившата си съпруга. Фондацията е отпуснала 65,6 милиарда долара безвъзмездна помощ от 2000 г. насам, фокусирайки се основно върху глобални проблеми като изменението на климата, равенството между половете и здравеопазването, според нейния уебсайт.

„Хубаво е да правите преоценка както на себе си, така на и целите си, дори и да не съвпадат с това, което първоначално сте си представяли“, отбеляза Гейтс.

НИКОГА НЕ СТЕ ТВЪРДЕ УМНИ

Дори съоснователят на компания за няколко трилиона долари научава нови неща всеки ден. Не винаги обаче е било така. Когато напуска колежа, Гейтс също е смятал, че знае всичко, призна той.

В крайна сметка осъзнава, че „първата стъпка към научаването на нещо ново е да се насочите към това, което не знаете, вместо да се съсредоточите върху това, което знаете“.

Гейтс посъветва студентите да направят същото.


Ексцентричен и успешен - няколко съвета от Уорън Бъфет към младия човекОсновният съвет на бизнесмена е:

„В някакъв момент от кариерата си ще се окажете изправени пред проблем, който не можете да разрешите сами“, каза той. „Когато това се случи, не се паникьосвайте. Поемете си дъх, обмислите нещата. И след това открийте умни хора, от които да се учите.”

Може да намерите тези умни хора на работното място, в професионални мрежи или сред вашите колеги, каза Гейтс, добавяйки: „Не се страхувайте да поискате тази помощ.“

НАСОЧЕТЕ СЕ КЪМ РАБОТА, КОЯТО РЕШАВА ПРОБЛЕМ

Гейтс насърчи студентите да се възползват от възможностите да помагат на другите, посочвайки, че всеки ден се появяват нови индустрии и компании, които позволяват не само да си изкарваме прехраната, но и да променяме нещата към по-добро.

„Когато прекарвате дните си, правейки нещо, което решава голям проблем, това ви зарежда с енергия да вършите работата си по най-добрия начин“, добави той. „Принуждава ви да бъдете по-креативни и дава на живота ви по-силно чувство за цел.“


Дясната ръка на Бъфет за Мъск: Той обича невъзможното, ние – лесната работаПо време на годишната среща на Berkshire Бъфет и Мънъгр бяха щедри на съвети, свързани с управленски практики, избор на кариера и как да се наслаждаваме на животa

НЕ ПОДЦЕНЯВАЙТЕ СИЛАТА НА ПРИЯТЕЛСТВОТО

Едно от нещата, за които най-много съжалява, Гейтс сподели на студенти от Харвард през 2018 г.: „Не съм достатъчно общителен.

Той е прекарвал по-голямата част от времето си в учене, оставяйки малко място за изграждане на приятелства.


В събота Гейтс посъветва студентите да продължават да ценят връзките, които са създали в колежа, и след като завършат.

„Хората, до които сте били по време на лекции, не са само ваши състуденти. Те са вашата мрежа“, каза той. „Вашите бъдещи бизнес партньори и колеги.

Вашите най-добри източници на подкрепа, информация и съвети.


Christie's продаде колекцията на Пол Алън за рекордните 1.6 млрд. долара Голяма част от продадените картини от колекцията на съоснователя на Microsoft са придобити от азиатски търговци

Някои от най-старите приятели на Гейтс са изиграли решаваща роля в живота му. Сред тях е Пол Алън, неговият приятел от гимназията, с когото основават Microsoft. Един от малкото му приятели от университета, Стив Балмър, стана негов наследник като главен изпълнителен директор на Microsoft.

НЕ СТЕ МЪРЗЕЛИВЦИ, АКО СЕ ОТПУСНЕТЕ МАЛКО

Упоритата работа може да доведе до по-високи възнаграждения и изкачване по корпоративната стълбица, но не трябва да го правите за сметка на живота си. Гейтс е научил този урок твърде късно, сподели той.

„Когато бях на вашата възраст, не вярвах във ваканциите. Не вярвах в почивните дни. Не вярвах, че и хората, с които работех, трябва да имат такива“, каза Гейтс. Той дори е следил служителите си в Microsoft, отбелязвайки си кой остава в офиса до късно и кой си тръгва по-рано.

Марк Рандолф обича работните срещи. Но повече обича тези със съпругата сиСъоснователят на Netflix дава майсторски клас в едно изречение за това как да постигнем баланс между професионалния и личния живот

Чак когато става баща, осъзнава, че „в живота има нещо повече от работа“, отбеляза той.

„Не чакайте толкова дълго, колкото аз, за да научите този урок. Отделяйте време да поддържате взаимоотношенията си. Да празнувате успехите си. И да се възстановявате от загубите си. Вземете си почивка, когато имате нужда от нея. Давайте всичко това на хората около вас.“