Ексцентричен и успешен - няколко съвета от Уорън Бъфет към младия човек

2572
Ексцентричен и успешен - няколко съвета от Уорън Бъфет към младия човек

© © instagram.com/gatesfoundation/

Всеки млад човек иска да бъде успешен. Един в една сфера, друг в друга - което изисква различни професионални умения. Но независимо от тази професионална диференциация, в крайна сметка възходящото развитие във всяка една сфера зависи до голяма степен и на личностните качества на всеки един човек. 
 
Именно върху това какво е нужно на един млад човек, за да бъде той успешен (с цялата условност на това понятие), размишляват авторите на Inc., позовавайки се на съветите на един от най-успешните предприемачи в историята - Уорън Бъфет. 
 
Материалът е базиран на две книги, които изследват неговия опит - “Уорън Бъфет прогнозира бъдещето” и “Как да отгледаме успешни деца”. Съветите, публикувани в тях, предприемачът също така повтаря два пъти в рамките на 16 години - 1987 и 2003, в годишните си писма до акционерите на Berkshire Hathaway, посочва изданието. 
 
Дали през 2003 е забравил какво е писал 16 години по-рано? Надали. По-скоро един от символите на успешния бизнес наистина вярва в тези свои заключения, обосновават избора си от Inc.  
 
Основният съвет на Бъфет е: "Развивайте ексцентричността си, докато сте млади". И за да не стават грешки, той посочва какво за него означава тази дума - "отклоняващ се от конвенционалното или общоприетото поведение по странен или причудлив начин".  
 
Защо хората трябва да се отклоняват от нормите докато са млади? От Inc. изброяват няколко доста ексцентрични постъпки на младия Бъфет и правят паралел между тях и последвалите му зашеметяващи успехи на терена на големия бизнес.   
 
На 7-годишна възраст той "практически запомня" книга от 1936 г., наречена "Хиляда начина да спечелиш 1000 долара".  
 
Шест години по-късно подава първата си данъчна декларация, което е толкова запомнящо се преживяване за него, че все още си спомня какво е било нейното съдържание - доходите му от разнасяне на вестници, приспадане на разходи, включително 35 долара за велосипед, и накрая - данъчна сметка от 7 долара, посочвa Inc. 
 
На 20-годишна възраст, след като научава, че неговият наставник, учител и почти герой Бенджамин Греъм е председател на Geico, Бъфет хваща влака за Вашингтон, убеждава един пазач да го пусне в централата на застрахователната компания през уикенда и прекарва четири часа в импровизиран разговор с асистента на президента на компанията, който по-късно става главен изпълнителен директор. 
 
До какъв резултат водят тези ексцентрични прояви?  
 
Бъфет е един от най-богатите хора в света, последните му данъчни декларации са високи една педя, неговата Berkshire Hathaway е един от най-големите данъкоплатци в САЩ, а Geico е 100% собственост на Berkshire. 
 
Тениската с надпис


Две страни на една монета 

В друг свой съвет, цитиран от Inc., Бъфет пресъздава мисъл на френския философ Огюст Конт: "Интелектът трябва да бъде слуга на сърцето, но не и негов роб." 
 
Независимо дали определяте успеха като финансов, професионален или творчески - или дори просто израстването като почтен и надежден човек, всичко това се свежда до двете страни на една и съща монета, смята бизнесменът. 
 
Според него младите трябва: 
 
- да изследват и да приемат нещата, които хората говорят за техните интереси, страсти и странности. 
 
- да научат как функционира светът и да не следват сляпо страстите си, а да се научат да откриват нещата, които работят на практика. 
 
- да стеснят възможните си занимания до няколкото, които могат да вдъхновят страстите им. 
 
“Много по-трудно е да развивате ексцентричността си, особено ако искате да разберете как да я превърнете в позитив за себе си, когато сте по-възрастни. Времето тече и светът гледа на действията ви с все по-осъдително око”, предупреждава Бъфет, цитиран от Inc. 
Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg