Да се чувстваш по-стар, отколкото си е често срещано чувство.

Причините за него може да са много – стрес, неудовлетвореност от живота, усещане за провал и др.

А има и хора, които са видели прекалено много за годините си, обикновено неприятни неща.

Затова се приема, че биологичната възраст и психологичната са две различни неща. Календарът може да сочи едно, а душата – другo.

И въпреки убеждението, че усещанията не могат да се измерят или изучат с достоверни инструменти, има учени, които са убедени, че именно усещанията влияят върху бъдещето на един човек.

Чувството, че си по-стар може да допринесе за отключване на деменция, сърдечен удар и обща податливост на заболявания, пише The Wallstreet Journal. Изданието цитира скорошно проучване, изследвало директната връзка между психологията и здравето.

Има данни за пряка връзка между дълголетието и собственото усещане за младост. Иначе казано – колкото по-млад се чувстваш, толкова по-голям е шансът да живееш по-дълго.

В Германия например проучване сред 2400 души установява, че тези, които очакват с напредването на възрастта да продължат да се учат и развиват, живеят с около 13 години по-дълго от останалите.

Готови ли сте да работите на 80 години - и след това? Не само Джо Байдън преминава активно през златните си години. Броят на работещите американци на възраст над 80 години се е увеличил от 1980 г. насам

„Много е хубаво и важно да се чувстваш млад. Това е вид предпазна мярка. Ако се чувстваш млад, си по-мотивиран и активен“, казва Сюзън Вурм, професор в университета в Грейвсвалд.


Да се занимаваш с нови неща като курсове, учене на език, пътуване, спорт могат да те накарат да се чувстваш по-млад, твърдят специалисти, занимаващи се с психологията на стареенето. Хората, чувстващи се по-стари от реалната си възраст, обикновено генерират повече стрес и имат по-малко желание да се справят с предизвикателствата. Различни проучвания установяват, че тези над 50 години, смятащи себе си за по-възрастни, имат повишени нива на хормони на стреса, както и на специфичния С реактивен протеин, смятан за показателен при сърдечни заболявания.

Житейският опит влияе на усещането за старост, казва Бека Леви, предподавател по психология при колежа по здравеопазване в Йейл. Тяхно проучване сочи, че по-възрастните хора реагират по различно на коментари относно годините им.

Кой иска да е вечно млад? Учените вече знаят какОткритието има потенциал за терапевтична употреба при заболявания като рак и деменция

„Убежденията за възрастта всъщност са доста гъвкави и подлежат на промяна“, твърди Леви.


Тя смята, че е възможно да промениш нагласата си относно остаряването. Според нея е много важно хората да не позволяват определени обществени нагласи да им влияят негативно.

Има и други изследователи, които смятат, че причината за усещането за старост е по-скоро билогична, отколкото психологическа. Те сочат като доказателства за тезата си резултати от проучвания, които показват, че има мозъчни промени при хората, които се усещат по-възрастни, отколкото всъщност са.

В Южна Корея например е проведен експеримент, по време на който участниците оценяват собствената си възраст, а през това време реакциите в мозъка им биват наблюдавани. Открити са разлики при двете групи – тези, които смятат себе си за по-стари, имат по-малко сиво мозъчно вещество.


3 начина, по които лидерите могат да продължат да растат - от Чип КонлиСерийният предприемач и бивш стратег на Airbnb споделя съвети за учене през целия живот

Вече има дори и фирми, които предлагат тестове за оценка на т.нар. психологическа възраст. Част от тях продават и продукти за подмладяване, препоръчани на база резултатите от изследванията.


Много учени обаче са скептични към този бизнес. Според тях подобен подход всъщност може да накара остаряващите хора да се почувства още по-зле.

За установяване на психологическата възраст специалистите съветват да се задава въпроса: „Колко стар се чувствам?“.

Това не важи само за броя на годините, а и за физическите способности, чувството в компания на по-млади хора, умение за социално общуване и т.н.

Повечето експерти са убедени, че начинът за „намаляване“ на психологическата възраст са новостите. Обучения, пътувание, ново хоби, четене. По-малко стрес. И да не се забравя, че и младите хора си губят ключовете и не могат да си спомнят къде точно на паркинга са оставили колата си.