На всеки десетина дни мускулест, татуиран млад мъж се обръща към аудиторията си с поредната порция съвети. Обикновено е гол до кръста и говори за тренировки. Но не за какви да е упражнения, не за фитнес, щанги, бойни спортове, йога или бягане в парка. А за това как да научиш тялото си да изключва гравитацията. При него това изглежда лесно – щом се хване за лоста, ти се струва, че земното притегляне спира да работи.

Публиката в YouTube канала му е по-многобройна от населението на България. Милионите, които го гледат, се множат от години. А той им отговаря с дисциплината на спортист и упоритостта на изключително амбициозен човек. Резултатите не закъсняват. Той става милионер, а хиляди твърдят, че ги е вдъхновил да започнат да тренират и да водят по-здравословен начин на живот.

Крис Ериа е на 31 години, роден e в Маями, където продължава да живее. Кратката му биография звучи така – ютюбър, фитнес треньор, инфлуенсър и предприемач. Но той е повече от това.

Ерия може да се нарече посланик на калистениката. Макар че това е прекалено официално

В концепцията на тези улични тренировки, в дрехите музиката и поведението на хората има нещо хулиганско. Всъщност е популярна личност, станал известен покрай сравнително неизвестен спорт. Със сигурност не е първият забогатял атлет, нито пък най-заможният. При него обаче нещата се случват далеч от официалните канали – и спортни, и медийни. И успехът му изглежда някак случаен. Но всъщност е плод на сериозен труд.

Калистениката е само едно от имената, дадено на тази система от упражения. Това е комбинация от две гръцки думи – калос (красота) и стенос (сила).

Тези тренировки са известни още и като стрийт фитнес, и като упражнения със собствено тегло. На практика става дума за лост и успоредка, за лицеви опори и коремни преси, за клекове и подскоци. Звучи просто, но комбинацията от тях, приложена по правилния начин и с достатъчно упоритост, може да доведе до изключителни резултати. В исторически план това са упражнения от древността – когато не е имало фитнес зали, щанги и дъмбели, протеин на прах, анаболи и стеориди. От времето, когато физиката е била възможна и без химията. Движенията са безкрайно опростени – дърпане и бутане на собственото тяло.

В днешно време е обичайна гледка по площадките за стрийт фитнес да има група трениращи хора. Самите уреди се появяват на все повече места – паркове, междублокови пространства, училища. Преди десетина година тази тенденция бе по-слаба. Тогава чудовищата от световните върхове на културизма все още бяха еталон за много хора. След това отношението към тях започна да се променя, за да се стигне редица критики към гротескния им вид и до днешните откровения, че такъв без химия просто няма как да станеш. А и може да умреш без време от толкова зоб.

Горе-долу тогава Крис Ериа се повявява в YouTybe. По онова време е част от група спортисти, опитващи се да популяризират тренировките си, а и да изкарат някакви пари. Около година по-късно той вече снима видеата си сам. Че е в началото на кариерата си е видно от самите записи – леко аматьорски, с лош звук. Печелившата формула още е не намерена – или са прекалено дълги, или прекалено къси. Скоро обаче успехите идват, а видеата се превръщат в това, което публиката търси. Например „Седемминутна убийствена тренировка за корем“. Кой не иска плочки, нали?

По-късно самият Крис ще каже: „Изумително е какво може да се случи само за няколко години. Да имаш такава работа си е благословия. Всяка седмица виждаме, че гледанията ни нарастват, абонатите също. Растем с луди темпове“.

След това тръгва по пътя на всяка известна личност. Има свое мобилно приложение, своя линия дрехи, предимно тениски, суичъри и спортни панталони, продава оборудване за тренировки, пътува по света, участва в семинари, фенове го заливат с позитивни отзиви. Полека се превръща в звезда, за да достигне днешния си статут.

Бизнесът за него е на първо място

Фенската база расте, а с нея и приходите. Естествено, официална информация няма, но различни сайтове оценяват състоянието на Ериа на около 8 млн. долара. Това със сигурност не е най-впечатляващата цифра, но като се има предвид откъде и кога е тръгнал, си е сериозен успех. Плюс това зад него стои и екип от хора, движещ всичките му бизнеси – видеата, онлайн магазините и т.н.

През 2018 г. решава да се занимае с нещо, наглед, неочаквано. Започва да записва авторска музика. Не е кой знае какъв певец, но пък упоритостта, с която преследва целите си, е впечатляваща. И в песните е преценено докъде може да се стигне, така че крайният резултат да е все пак добър. Междувременно музиката към видеата му се събира в компилации. Феновете се радват.

През годините може да се забележи подобряването на благосъстоянието му. Например местенето в нов, огромен апартамент е щедро заснето за публиката и гарнирано с благодарности към почитателите.

Едно от последните видеа пък е посветено на... прическата му. Понеже е получавал стотици запитвания, снима личния си фризьор и целия процес по оформянето.

В годините на ковид пандемия и локдауни калистениката, а съответно и Крис, преживяват нов подем. Причината е, че спортните зали са затворени и упраженията на открито или вкъщи изведнъж стават много по-важни.

Добрата новина при този вид тренировки е, че няма нужда от много оборудване. И наличното лесно се разглобява и сбутва в някой шкаф или ъгъл вкъщи. Има редица варианти за разглобяеми лостове и успоредки, а за лицева опора е нужно само желание. И вдъхновение.

За което се грижи Крис Ериа. Той не нито най-впечатляващият атлет, нито най-добрият в собствената си област. Но определено е един от най-успелите.