От години компаниите гледат с лошо око на дългите прекъсвания в автобиографиите на кандидатите за работа. HR специалистите разчитат това като знак, че уменията на кандидата са изгубили актуалност, което означава, че ще му отнеме повече време, за да навлезе в работата.

Сега обаче, след години фалшификации на автобиографии заради това разбиране на специалистите по наемане на служители, настроенията на поколението Z са напът да преобърнат тази парадигма с главата надолу, пише Business Insider.

Навлизащите на пазара на труда представители на това поколение променят много разбирания за условията на работното място и дългата пауза в автобиографията е част от тази промяна.

Проучване на компанията за наемане на персонал Applied, цитирано от Business Insider, установява, че 47% от представителите на поколението Z в Обединеното кралство, най-възрастните от които са на 25 години, са прекъснали кариерата си за шест или повече месеца в сравнение с 33% от британците като цяло.

Медията прави интервюта с различни представители на поколението Z и стига до заключението, че те „не смятат, че възможностите за личностно развитие трябва да се ограничават до традиционната година на прекъсване преди или след университета и че компаниите не трябва да наказват хората, които са избрали или са били принудени да прекъснат кариерата си“.

Вместо да го разглеждат като негативно развитие, много представители на това поколение смятат, че прекъсването на кариерата е положително явление, което пък принуждава работодателите да преразгледат стереотипите си в това отношение.

Да работиш „от вкъщи“ в 78 страни по светаДигиталното номадство става все по-популярно - независимо от възрастта

Досадният проблем „пауза в автобиографията

Въпреки че кандидатите за работа от години запълват пропуските в автобиографията си по всякакви начини (повечето от които абсолютно фалшиви), всъщност прекъсването на кариерата за определени периоди от време не е някакво ново явление. Проучване на LinkedIn, цитирано от Business Insider, установява, че 62% от работещите са си давали почивка в някакъв момент от кариерата си.

Изследване от 2010 г. пък установява, че този брой се е увеличил 14 пъти спрямо 70-те години на миналия век.

Проучването на Applied на свой ред установява, че грижите за децата са най-честата причина за прекъсване на кариерата - 38% от жените и 11% от мъжете са посочили именно нея. Всеки пети от анкетираните пък е посочил като причина психическото или физическото си здраве, а малко под 1/3 са прекъснали работа поради уволнение или за да се грижат за приятел или роднина.

Но тези напълно разбираеми причини не променят гледната точка на компаниите. Според проучване на ResumeGo, консултантска услуга за създаване на автобиографии, кандидатите с пропуски в CV-то си имат средно с 45% по-малък шанс да бъдат поканени на интервю, отколкото тези без пропуски.

А тези предразсъдъци, оказва се, имат много висока цена. Проучване от 2020 г., проведено от изследователи от Университета на Северна Каролина, установява, че служителите с много пропуски в автобиографията си на по-късен етап в живота си са получавали с до 40% по-ниски заплати в сравнение с работниците без пропуски.

От традиционалисти до идеалисти – кой какво търси на пазара на труда?McKinsey обособяват пет различни групи служители, като всяка от тях има своите изисквания към работодателите

Затова и Киати Сундарам, главен изпълнителен директор на Applied, води кампания, с която призовава работодателите да ограничат предразсъдъците си към времевите паузи в кариерното развитие на кандидатите и да се фокусират върху времевия период, в който е изпълнявана дадена роля. Тя приписва предубедеността на "много тесния поглед към таланта, който работодателите са изградили през последните 70 години" и добавя: "Нуждите на организациите се променят, обществото се променя и изискванията на по-младите поколения се променят."

Не само да седиш вкъщи пред телевизора

Business Insider цитира 22-годишната Шола Уест, която решава да си даде почивка за една година след университета, а сега дава съвети на други млади хора чрез профила си в TikTok. Тъй като не знае какво точно иска да прави, вместо да се впусне в спорна кариера веднага след завършването си тя избира да си даде време за проучване, създаване на контакти, посещения на събития и в крайна сметка информиран избор на занимание.

"Моята почивка не беше просто седене вкъщи пред телевизора - това беше търсене на нещото, което е подходящо за мен", обяснява тя и посочва какво означава това - различни курсове, програми за обучение, стажове, разговори с хора от различни браншове, семейство и приятелите. А целта на 22-годишното момиче е една – да се усъвършенства, за да бъде в най-добрата позиция, когато кандидатства за работа.

5 умения, от които се нуждаете, за да бъдете наети. И за да растетеИзследване на Cappfinity идентифицира пет основни поведенчески умения, от които мениджърите по наемане са най-впечатлени в днешната конкурентна работна среда

И много млади хора избират този модел за влизане на пазара на труда. Според проучването на Applied 70% от младите респонденти са заявили, че според тях тригодишна почивка след университета би ги подготвила по-добре за предстоящите предизвикателства.

А проучване на LinkedIn доказва на практика, че подобни прекъсвания имат положителен ефект - 69% от хората, които са прекъснали кариерата си, са заявили, че времето, през което са се откъснали от служебните задължения, им е помогнало да придобият перспектива. 68% са заявили, че почивката е повлияла положително на благосъстоянието им.

И тази промяна започва да се отчита от компаниите. От Business Insider посочват, че от началото на пандемията все повече работодатели осъзнават, че дългите отсъствия от работа не означават непременно, че на кандидата му липсват умения или квалификация. По данни на LinkedIn от 2021 г. 79% от HR мениджърите са заявили, че биха наели кандидат с пропуски в автобиографията си.

Кариерните инфлуенсъри - новите лидери на мнение в LinkedIn и TikTokПандемията създаде нов феномен, който отрази промяната в навиците на хората да споделят за работата си

Ново отношение към работата

В основата на разбирането на поколението Z, че прекъсването на кариерата е нещо положително, стои промяната в начина, по който то възприема естеството на работата. Неприязънта към прекъсванията в кариерата се основава на широко разпространената сред по-възрастните поколения гледна точка, че от един момент нататък трябва да съобразяваме живота си с работата, а не работата с живота си. Тази гледна точка е остатък от начина, по който светът е функционирал през миналите десетилетия, но тя е далеч от реалността днес, посочват от Business Insider.

Причината за това е, че много представители на младите поколения са уверени, че трябва да се изправят срещу „работодателите, които искат да ги смажат", казва Сундарам и добавя: „Има ясно разминаване между това, което ценят работодателите, и разбиранията на новото поколение."

Какъв да стана през 2023? Шест професии с добри перспективи през годинатаПлатформата за кариерна ориентация CareerFitter посочва сферите, в които се очаква да бъдат разкрити най-много работни места в глобален мащаб

Много представители на поколението Z отиват на работното си място с ясна представа за ролята на работата в живота им.

Проучванията показват, че е по-вероятно представителите на тази демографска група да да напуснат, ако не са доволни, отколкото своите предшественици. Поколението Z прекарва и по-малко време на дадена позиция в сравнение с предишните генерации, дори с т.нар. милениали. Освен това 74% както от служителите от групата на милениалите, така и от тази на поколението Z са категорични, че е "вероятно да напуснат през следващата година" поради липса на възможности за развитие на уменията.

До 2025 г. работниците от поколението Z ще съставляват приблизително 27% от работната сила и ако работодателите искат да се възползват от тази група таланти, те трябва да обърнат внимание на предпочитанията им, категорична е Сундарам в заключение: "Трябва да бъдем по-обективни по отношение на това, което даден човек носи в себе си, а не просто да оценяваме лист хартия."