Поколението Z превзема пазарa на труда и вече диктува свои собствени правила. Младите служители са наясно с материалната хегемония в корпоративния свят и затова целта им е да натрупат бързи пари, независимо какво ще им струва това. Все повече работници от най-новото поколение имат допълнителна заетост и нямат нищо против страничните проекти, разказва в материал по темата BBC.

22-годишната Шола Уест работи в екипа за медийни партньорства в рекламната компания OMD. Тя съчетава заетостта на пълен работен ден с ролята си на фрилансър - предоставя кариерни съвети на поколението Z чрез консултантска дейност. Момичето живее в Лондон и казва, че работодателят ѝ не само е наясно със странична й дейност, но я подкрепя.

"Моят главен изпълнителен директор коментира публикацията ми в LinkedIn, като каза, че това, което съм направила, е брилянтно, въпреки че няма нищо общо с работата ми на пълен работен ден", казва тя и допълва, че по този начин не се чувства като чиновник с работа от 9 до 5, а върши и страничното си занимание с отдаденост и страст.

Гъвкавите условия на работа позволяват на Уест да се занимава и с други проекти. В работно време тя създава съдържание за своя акаунт в TikTok, като предлага съвети за медийната индустрия.

"Хибридната работа допълва страничните ми занимания. Именно когато съм вкъщи между срещите, мога да снимам видеоклипове или да работя по бизнеса си.", обяснява Шола.


Shola West

Тя е само един от многото представители на поколението Z, които вярват, че само работата на пълен работен ден не е достатъчна за пълноценна кариера.

Смяната на поколенията, несигурната икономика и динамичната ситуация в компаниите означават, че типичната кариера на млад служител днес изглежда много по-различно, отколкото преди години.

Поколението Z навлиза с пълна сила на пазара на труда: данните на Бюрото за трудова статистика (BLS) показват, че към юли 2022 г. в САЩ има 21 милиона служители на възраст между 16 и 24 години, като коефициентът на заетост се е увеличил с 54,4% на годишна база. И тъй като те навлизат в активна трудоспособна възраст, страничната работа вероятно ще придобие все по-голяма важност за тези хора. Макар че повечето работодатели все още не го осъзнават, страничните проекти и различните източници на доходи може би ще са един от най-значимите разграничителни фактори за младото поколение от предшествениците им.

От Z до бейби бумър – 4 поколения съветват как да пестим париИма един ключов фактор, който им помага да оцелеят: привилегиите

Странични занимания са съществували и преди пандемията, но те често са били породени от необходимост, а не от желание. Към момента те продължават да са необходими за повишаване на доходите на много хора. Проучване на застрахователната компания Royal London от септември 2022 г. сред 4000 британски работници, показва, че 16% от анкетираните са поели някакъв допълнителен ангажимент, за да покрият увеличените разходи за живот.

Прилагайки гъвкави схеми на работа, служителите имат по-голяма възможност да се занимават със странични проекти и да печелят допълнително по свой избор, а не по необходимост.

"Без офис на пълен работен ден, работникът е по-малко видим за мениджърите", казва Каролин Франкум, главен изпълнителен директор на отдела за профили на консултантската фирма Kantar, базиран в Лондон. По думите й, работното време става все по-гъвкаво и все по-малко фиксирано, което дава възможност на повече хора да се занимават с повече странични дейности."

Резултатът е, че вторият източник на доходи е станал желан дори за служителите на добре платени длъжности на пълно работно време.

"След пандемията, втората заетост започна да допада и на друго ниво работници и експерти", казва Майер Грели, доцент по предприемачество в Tepper School of Business към Carnegie Mellon University в Питсбърг, САЩ. "Тези работници са по-високо в йерархията: сега те могат да измислят как да комбинират страничните проекти в живота си като начин за максимизиране на доходите спрямо своите умения."

Възходът на онлайн платформи като Shopify и Etsy, които позволяват на работниците лесно да печелят от хобитата си, и акаунтите в социалните медии, адаптирани за личен бранд, са основен двигател на тази промяна.

Кариерните инфлуенсъри - новите лидери на мнение в LinkedIn и TikTokПандемията създаде нов феномен, който отрази промяната в навиците на хората да споделят за работата си

Въпреки че все повече служители се занимават със странични дейности, тенденцията се води от тези, които тепърва започват кариерата си.

Глобално проучване на Kantar, проведено през февруари 2023 г. сред 10 000 работници, показва, че 40% от работниците от поколението Z съчетават поне две професии.

"Непрекъснато осъзнаваме, че за да печелиш пари, ти трябва нещо повече от работа от 9 до 5. В социалните медии ни казват, че се нуждаем от седем източника на доходи.", признава Шола Уест.

"Младите работници навлизат в турбулентна среда: те искат да си осигурят дългосрочна заетост, но и да останат гъвкави, да управляват задачите си на няколко места, а не непременно да останат на една работа за по-дълго време.", казва Кейтлин Дъфи, директор проучвания в консултантската фирма Gartner, базирана във Вирджиния, САЩ.

Страничните занимания също така диверсифицират риска, казва Майер Грели. "По-младите работници са наясно, че индустриите могат да остареят с главоломна скорост. Кариерите на поколението на техните родители вече не са непременно стабилни варианти, така че те често се обръщат към своите връстници, които откриват нови пътища за реализация чрез експериментални идеи, много често провокирани от социалните мрежи".

Универсалността на страничните занимания също е от ключово значение за поколението Z. "Някои от студентите ми възприемат традиционната кариера като закрепостеност, която разхищава цялата им енергия. Вместо това, те искат да изградят различен път, предлагащ динамични възможности."

Страничните занимания предлагат на младите работници както личностно, така и финансово израстване. Мейер Грели казва, че неин студент работи по стартъп, който създава платформа за специалисти в дигиталната сфера, които да работят на няколко места и да напасват задачите според собствения си график. "Той е вдъхновен от опита си през последните няколко години, който му позволява да избира различни проекти и да ги реализира по едно и също време."

Младите смятат, че училището не ги подготвя за оцеляване в дигиталния свят44% от представителите на поколението Z казват, че училището ги е научило само на много основни компютърни умения

Работодателите също са отворени към желанието на младите служители да се реализират и чрез странична заетост.

"Преди пандемията работниците не бяха толкова склонни да говорят за всичко, което потенциално би могло да отклони енергията им от работата на пълен работен ден, дори от грижите за децата", казва Майер Грели. "Но сега фирмите са по-съпричастни и възприемчиви към нуждите и желания на своите работници, а това включва и страничните проекти."

Работодателите виждат плюс в новата тенденция – под формата на реална възможност служителите да натрупат опит и да задълбочат уменията си, които да инвестират директно обратно в ежедневната си работа.

"Пред всеки млад работник стои перспективата за дълга кариера, в която се очаква да се развива и да се занимава и със странични проекти", казва Майер Грели. "На работодателите се пада отговорността да измислят как да включат това в собственото си развитие, а не да го избягват или забраняват."

Поколението Z превръща дългите прекъсвания на кариерата от пасив в актив47% от представителите на тази група в Обединеното кралство са прекъснали кариерата си за шест или повече месеца

В работата си на пълен работен ден Шола Уест наскоро е повишена като изпълнителен директор по ангажираността на поколението Z - контактна точка за клиенти, които искат да достигнат до аудиторията на младите хора.

Успехът й отчасти се дължи на личния й бранд и работата на свободна практика. Тя вярва, че страничните дейности ще стават все по-често срещани - и все по-желани от работодателите.

"Ние сме многостранно поколение: приятелят ми е счетоводител и има страница за маратонки в Instagram; приятелката работи като медицинска сестра, но се занимава и с фотография", добавя Уест. "Работодателите, които приемат това, осъзнават, че ще имат млади работници, способни да носят своята автентична същност на работа всеки ден, като същевременно предоставят повече умения и влияние на бизнеса.", допълва момичето.

Освен това, работата по странични проекти носи удовлетворение и осигурява на служителите разнообразни преживявания, умения и източници на доходи, които повишават постиженията им в кариерата.

На тези, които веднага изтъкват риска от преумора, Уест отговаря, че нейните 50-часови работни седмици си заслужават.

"Приемам моите странични занимания като нещо, което правя със страст, така че те са повече забавление, отколкото работа. Освен това знам, че това ще бъде от полза за бъдещето ми, така че съм готова да работя здраво."