След като поредният транш от американската помощ е напът към Украйна, Киев може да въздъхне с облекчение, че силите му ще получат нови оръжия и оборудване, за да продължат да се борят с настъпващите руски войски. Но при положение, че помощта в бъдеще е несигурна, анализаторите се питат каква победа може реално да постигне Украйна срещу Русия - страна, която е поставила промишлеността си на военна основа и е в състояние да мобилизира още стотици хиляди мъже за война.

Макар че допълнителната помощ позволява на Украйна да продължи да се сражава с руските сили в краткосрочен план, "победата" в близко бъдеще е малко вероятна перспектива. Нещо повече, това как изглежда "победата" за Украйна или за нейните съюзници може да бъде източник на търкания.

"Макар че подновената военна подкрепа от САЩ вероятно ще предотврати потенциално военно поражение през 2024 г., последните няколко месеца ясно показаха опасностите от свръхзависимостта на Киев от американската военна помощ", коментира пред CNBC Андрюс Турса, съветник за Централна и Източна Европа в консултантската компания Teneo. "Липсва и общо виждане между Киев и неговите съюзници за това какво означава украинска победа и какви стъпки и ресурси ще са необходими за постигането ѝ. Официално Киев все още цели да освободи всички територии, окупирани от 2014 г. насам, но малцина смятат, че това е реалистично в близък и средносрочен план."

Дискусиите за алтернативни варианти за уреждане на конфликта, приемливи за Киев, може да се активизират по-късно през 2024 г., смята още Турса, "тъй като делът на украинското население, което е готово да обмисли териториални отстъпки в замяна на прекратяване на военните действия и мир, постоянно нараства".

Киев настоява, че ще освободи цялата си територия, която Русия е завзела от 2014 г. насам. Това включва Крим и четири украински региона, които Кремъл незаконно анексира през 2022 г. и които оттогава се опитва да "русифицира", като раздава руски паспорти, пенсии и обезщетения и същевременно заличава украинската култура, история и език от обществените пространства и училищата.

Ръководството на Русия на практика е заложило авторитета, легитимността и наследството си на победата в Украйна и е малко вероятно доброволно да изтегли войските си от Южна и Източна Украйна. Това важи с особена сила за Източна Украйна, където повече от десетилетие се радва на подкрепата на проруските сепаратисти.

Необходима е откровеност

Анализаторите твърдят, че е необходимо да се проведе "честен" разговор между съюзниците и Украйна, за да се очертае как би могла да изглежда една победа, както и какви отстъпки и компромиси може да се наложи да бъдат направени при евентуално мирно споразумение или прекратяване на огъня.

"Искам да видя освобождаването на окупираната от Русия територия, но това е много трудно да се направи, поне в този момент. Така че трябва да говорим за това с нашите партньори и да имаме единство с тях", казва Олександър Мусиенко, военен експерт от Киев и ръководител на Центъра за военни и правни изследвания.

Повишаването на моралния дух от последната инжекция на САЩ означава, че в момента ръководството на Украйна няма голям апетит да обсъжда потенциален край на войната, който не включва категорична победа, допълва той:

"Тук, в Украйна, хората и политиците са много чувствителни, когато говорят за това, но аз съм сигурен, че трябва да бъдем честни с украинския народ, а също и с нашите западни партньори, това е много важно".

Най-добрият вариант за Киев би бил да освободи цялата си територия от руските войски и да се присъедини към НАТО и ЕС, "но съм сигурен, че трябва да говорим за различни сценарии", продължава Мусиенко.

Много може да зависи от това каква ще бъде разликата на бойното поле, до която ще доведе последният пакет от помощи на САЩ в размер на 61 млрд. долара, както и от оръжията и оборудването, които той ще предостави на Украйна. От изключително значение е и каква бъдеща подкрепа ще получи страната след президентските избори в САЩ по-късно тази година.

Ако руските сили бъдат отслабени, изтощени и изтласкани през следващите месеци, особено в южните райони на Херсон и Запорожие, това би могло да отвори пространство за преговори и подкрепяно от съюзниците прекратяване на огъня, смята Мусиенко. Това зависи и от получаването на солидни гаранции за сигурност и отбрана за Украйна. При такъв сценарий може да се стигне до своеобразен баланс на силите и това да се превърне в продължително, макар и нелеко, прекратяване на огъня.

″При такъв сценарий украинците няма да имат толкова много власт да освобождават стари територии, според международната граница, а руснаците няма да имат достатъчно сили да окупират повече нови", казва още Мусиенко.

По думите му Украйна никога няма да признае окупираните територии за принадлежащи на Русия, но прекратяването на огъня ще остави този въпрос на страна.

"Така че при този сценарий Украйна ще запази независимостта и суверенитета си, подкрепата на Запада ще бъде висока и ние ще можем да общуваме с нашите партньори", смята той. "Никога няма да се съгласим, че тази окупирана територия може да бъде руска. Но ние просто ще продължим да чакаме като Източна и Западна Германия преди обединението им през 1990 г. Това е най-реалния сценарий, който можем да очакваме".