За изтощените украински артилеристи, които удържат руските сили край източния град Купянск, пакетът от помощи от САЩ, който се очаква да бъде окончателно одобрен тази седмица, е спасителен пояс и потенциално може да промени ситуацията, въпреки че това може да отнеме известно време.

"Ако го бяха приели по-рано, това щеше да промени ситуацията драматично", казва войник с позивна "Моряк", който коментира пред Reuters, че недостигът на снаряди е намалил прикриващия огън за пехотинците, което е струвало живота на много хора, както и територия.

След шестмесечни спорове в Конгреса сега се очаква пакетът от помощи на стойност 61 млрд. долара да бъде одобрен тази седмица от Сената на САЩ и подписан от президента Джо Байдън, като по този начин ще бъдат попълнени критично ниските запаси на Киев от артилерийски снаряди и средства за противовъздушна отбрана.

Притокът на оръжия би трябвало да подобри шансовете на Киев да предотврати голям руски пробив в източната част на страната, обединени са двама военни анализатори, бивш украински министър на отбраната и европейски служител по сигурността, интервюирани от информационната агенция. Но Киев все още е изправен пред недостиг на жива сила на бойното поле, а въпросите за здравината на укрепленията му по протежение на обширната 1000-километрова фронтова линия остават неизяснени преди това, което президентът Владимир Зеленски заяви, че може да бъде руска лятна офанзива.

"Най-важният източник на украинската слабост е липсата на жива сила", смята Конрад Музика, директор на военната консултантска компания Rochan в Полша.

След месеци на дебати, подписаният от Зеленски на 16 април закон за преразглеждане на правилата за мобилизиране на цивилни граждани в армията влиза в сила през май с цел процесът да стане по-бърз, прозрачен и ефективен.

„Но новите наборници ще се нуждаят от месеци обучение, преди да могат да бъдат разположени, което от своя страна създава прозорец от възможности, от който Русия може да се възползва“, предупреждава Музика. "Бих очаквал ситуацията да продължи да се влошава през следващите три месеца, но ако мобилизацията върви по план и помощта от САЩ бъде деблокирана, тогава нещата би трябвало да се подобрят от есента нататък".

Кремъл заяви, че американската помощ няма да промени превъзходството на Русия на фронтовата линия и просто ще доведе до повече жертви в Украйна.

Намаляване на разликата в артилерийските възможности

Москва има предимство на бойното поле, откакто през февруари превзе Авдийвка - дългогодишен град-бастион в източната част на Донбас, и нейните сили бавно напредват, използвайки по-голям брой войници и артилерийски снаряди. В момента те се насочват към град Часив Яр, разположен на възвишение, което, ако бъде превзето, ще приближи Москва до останалите, контролирани от Киев, градове в Донбас - Костантиновка, Краматорск и Славянск.

Миналата седмица Зеленски заяви, че Русия вече е в състояние да изстрелва 10 пъти повече артилерийски снаряди от украинските войски. Руските сили превъзхождат числено тези на Киев 7-10 пъти в източната част на страната, изчисли украински генерал този месец.

Андрий Юсов, говорител на украинското военно разузнаване, коментира, че Москва се е съсредоточила върху пълното превземане на източните Донецка и Луганска област, добавяйки, че Русия напада на три фронта там - западно от Авдийвка, от Купянск до Лиман и западно от Бахмут. В южната част на страната руснаците оказват натиск върху Роботине - селище, отвоювано от Киев по време на миналогодишната офанзива.

Тази година украинските позиции бяха обстрелвани от хиляди плаващи бомби, изстреляни от военни самолети, които се възползваха от руското въздушно превъзходство и отслабващата украинска противовъздушна отбрана.

Андрий Загороднюк, бивш украински министър на отбраната, посочва, че навлизането на наземна противовъздушна отбрана ще помогне, докато произведените в САЩ изтребители F-16, които Киев очаква да получи по-късно тази година, ще принудят руските военни самолети да се върнат значително назад.

Попълването на артилерийските запаси пък би трябвало да доведе до намаляване на разликата в изстреляните снаряди до няколко руски на всеки един украински.

"Не е необходимо да имаме съотношение едно към едно. Три към едно пак ще свърши работа", казва той, като посочва „по-изчисления" подход на Киев в сравнение с руския, който разчита на количеството.

В допълнение към помощта от САЩ, помощта от Европейския съюз включва инициатива, ръководена от Чехия, която ще започне да доставя на Украйна около 300 000 155 мм артилерийски снаряда от юни.

Високопоставен европейски източник по въпросите на сигурността коментира пред Reuters, че ако Украйна получи новата помощ от САЩ и ЕС, вероятността да се предотврати голям руски пробив през следващите 12 месеца е "доста голяма".

Загуба на позиции

Украинската армия се нуждае от "масиран" приток на личен състав, за да спре руските сили по целия фронт, предупреждава Музика, като добавя, че новата кампания за набиране на доброволци няма да е достатъчна, за да се покрие дефицитът. Това означава, че Украйна трябва да увеличи усилията си в тази посока.

Нито една от страните в конфликта не споделя официални данни за собствената си военна сила и броя на жертвите. Но Юсов смята, че Русия, която контролира 18% от украинската територия, разполага с между 450 000 и 470 000 пехотинци, които се сражават в Украйна, в допълнение към 35 000 национални гвардейци, както и с отделни военновъздушни и военноморски операции. В миналото Киев е заявявал, че разполага с около 1 млн. души под оръжие.

През декември Зеленски посочи, че неговите военни искат да мобилизират до половин милион нови войници. След като пое ръководството през февруари, висшият командир на Украйна заяви, че прегледът на ресурсите е довел до заключението, че е необходим "значително намален" брой.

Относно качеството на украинските укрепления, Музика посочва, че не е ясно колко дълбоки са те, но военните твърдят, че работят денонощно за подобряването им. По думите на Зеленски в някои райони на фронта строителството е завършено до 98%.

"По същество това, което очакваме през 2024 г., е възможно най-силната отбранителна позиция, но приемайки, че украинците вероятно ще загубят някои позиции в полза на руснаците", казва Матю Савил, директор по военни науки в базирания в Лондон мозъчен тръст RUSI.

Според него това е резултат от миналогодишната украинска контраофанзива, която се оказа неспособна да пробие сериозно руските линии, концентрацията на руските сили и дългото забавяне на одобрението на американската военна помощ.

"Тази подкрепа ще дойде много по-късно и в много по-неблагоприятен момент, отколкото се надяваха украинците през зимата", казва той. "Голямото предизвикателство пред Киев сега е едновременно да се изгради силна отбрана и след това да се подготви настъпление през 2025 г."