Камарата на представителите одобри с 311 на112 гласа дълго отлагания Закон за допълнителните бюджетни кредити за сигурността на Украйна.

Законопроектът беше част от по-широк пакет от 95 млрд. долара, предвиждащ външна помощ за Украйна, Израел и Индо-тихоокеанския регион.

Решението имаше гласовити противници в Конгреса и се наложи да се постигне крехко двупартийно споразумение, за да бъде приет пакетът. Сега фокусът се измества от "дали" към "кога" ще пристигне жизненоважната за Украйна помощ, като според докладите това може да се случи до дни, отбелязва BBC.

Приетият пакет от нови мерки финансова помощ от САЩ включва още:

• 26,4 млрд. долара за военна подкрепа на Израел, като 9,1 млрд. долара от тази сума са предназначени за хуманитарна помощ за Газа

• 8,1 млрд. долара за финансиране на съюзниците в Азиатско-тихоокеанския регион, включително Тайван, за "противодействие на комунистически Китай".

• Законопроект, принуждаващ базирания в Китай собственик на платформата за социални медии TikTok да продаде дела си или да бъде поставен под забрана в САЩ.

След приемането на законопроекта, в Камарата на представителите избухнаха възгласи и аплодисменти, като някои от политиците дори развяваха украински знамена, допълва BBC.

Сега законът отива в Сената, който се очаква да го приеме в следващите няколко дни, преди президентът Джо Байдън да го подпише.

Приветствайки приемането на новите мерки, президентът похвали двупартийното усилие да се "отговори на призива на историята" и призова Сената да го одобри бързо, "за да мога да го подпиша като закон и да изпратим оръжия и оборудване на Украйна, за да отговорим на спешните им нужди на бойното поле".

Той допълни, че приемането на законопроектите за чуждестранна помощ изпраща "ясно послание" за водещата роля на Америка в света.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че значителното увеличение на помощта ще допълни десетките милиарди помощи, които се предоставят на Украйна от европейските съюзници.

"Украйна заслужава цялата подкрепа, която може да получи срещу Русия", заявиха в съвместно изявление ръководителите на ЕС Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел.

Украинският президент Володимир Зеленски и израелският министър-председател Бенямин Нетаняху благодариха на американските законодатели.

"Благодаря ти, Америка!" написа Зеленски в Telegram, като заяви, че решението ще запази хода на историята в правилната посока.

"Демокрацията и свободата винаги ще имат глобално значение и никога няма да се провалят, докато Америка помага за тяхната защита. Приетият днес от Камарата на представителите законопроект за жизненоважната американска помощ ще попречи на войната да се разшири, ще спаси хиляди и хиляди човешки животи и ще помогне на двете ни нации да станат по-силни. Справедлив мир и сигурност могат да бъдат постигнати само чрез сила", добави Зеленски.

Украйна, която разчита на западни оръжия, отчаяно се нуждае от помощта, тъй като се бори да задържи нахлуващите руски войски, които през последните седмици напредват непрекъснато, отбелязва BBC.

На украинските войници липсват толкова боеприпаси, че се налага да разпределят артилерийските снаряди на фронтовата линия, дълга над 1200 км.

Външният министър на Украйна заяви пред CNN, че рискът от по-голяма война в Европа е намалял след гласуването. "Това е исторически ден, в който не само Украйна получи тласък на надеждата, но и САЩ и целият свободен свят", заяви Дмитрий Кулеба.

"Да се даде възможност на Украйна да отблъсне руската агресия е равносилно на това да се предотврати по-голяма война в Европа и да се предотврати рискът всички агресори да потопят света ни в хаос", допълни Кулеба.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова разкритикува този ход, като заяви пред CNN, че пакетът от помощи само ще увеличи напрежението.

"Отпускането на американска военна помощ за Украйна, Израел и Тайван ще изостри глобалните кризи: военната помощ за киевския режим е пряко спонсориране на терористична дейност, за Тайван е намеса във вътрешните работи на Китай, а за Израел е пряк път към ескалиране на безпрецедентно изостряне на обстановката в региона", се казва в изявлението.

"Благодарим ви, приятели, благодарим ви, Америка!", написа израелският премиер Бенямин Нетаняху в социалните медии, като добави, че законопроектът демонстрира "силна двупартийна подкрепа за Израел и защитава западната цивилизация".

Набил Абу Рудейнех, говорител на президента на Палестинската автономия Махмуд Абас, обаче осъди пакета от помощи за Израел, определяйки го като "опасна ескалация" и акт на агресия, който ще доведе до повече палестински жертви във войната на Израел срещу Хамас.