Регионалните врагове Израел и Иран си разменят нападения и заплахи.

Тази сутрин израелските сили нанесоха "ограничен военен удар" по иранска територия, заяви за NBC News източник, запознат със ситуацията. Иранските медии съобщиха, че три дрон свалени над град Исфахан, докато от израелска страна все още няма коментар.

Регионът от дни е напрегнато очакване на израелски ответен удар, след като миналата събота Иран изпрати над 300 ракети и дронове към еврейската държава – първата в историята пряка иранска атака, която до голяма степен беше прихваната от израелската противовъздушна отбрана и не причини човешки жертви.

Техеран заяви, че ударите са в отговор на бомбардировката на Израел на ирански дипломатически комплекс в Дамаск на 1 април, при която загинаха висши ирански генерали.

Пазарите веднага реагираха на последните атаки, като цените на петрола скочиха с над 3% в началото на азиатската търговия, а фючърсите на американските акции се понижиха поради опасения от по-широка война в Близкия изток, отбелязва CNBC.

Напрежението между двете страни, които от десетилетия водят регионална война, се повиши по време на кървавата война между Израел и Хамас в Газа, която продължава седми месец.

Подкрепяни от Иран войнствени групировки, включително ливанската Хизбула и йеменските хути, атакуват израелска територия и транспортни средства, а Израел извършва убийства на ирански лидери и свои марионетни бойци в целия регион.

Но една пълномащабна конвенционална война би била опустошителна за двете страни и силно дестабилизираща за Близкия изток.

Какво ще се случи, сега може да зависи от отговора на Иран – а след това от отговора на Израел и т.н. Дали тези атаки обаче са ясно доказателство за тотална война или са внимателно премерени ответни удари?

Край на "войната в сянка"?

Двете страни, които са сред най-тежко въоръжените в Близкия изток, обещаха силни и решителни отговори на ударите на противниците, докато други лидери в региона призовават за деескалация на напрежението.

В неделя Израел се зарече да "наложи цена"на Иран, а в сряда израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че само неговата страна ще реши кога и как ще отговори на иранските удари с дронове и ракети, отхвърляйки призивите на западните съюзници за сдържаност.

Мащабът на израелския отговор вероятно зависи и дали той ще бъде подкрепен от САЩ. И макар че Вашингтон обеща "железен" ангажимент за подкрепа на Израел, президентът Джо Байдън съобщи на Нетаняху, че САЩ няма да участват в никакви настъпателни военни операции срещу Иран.

Междувременно иранският президент Ебрахим Раиси предупреди, че дори и най-малкото навлизане в границите на страната ще предизвика "масиран и суров" отговор.

Клей Сийгъл, директор на отдела за глобални петролни услуги в Rapidan Energy Group, смята, че границата на пълномащабната война вече е премината.

"С днешните удари на Израел по Иран в отговор на нападението миналата събота, имаме пряка война между нациите", коментира пред CNBC и допълни: "Ерата война в сянка приключи."

Бившият израелски министър-председател Ехуд Олмерт се съгласи с изказаното мнение, като заяви, че враждебните действия са ескалирали до ново ниво.

"Мисля, че Иран взе решение да отговори на това, което смята за израелско елиминиране на ирански генерали в Дамаск. Те обявиха война на Израел, няма съмнение", смята Олмерт.

Топката отново е в полето на Иран

Не всички обаче са съгласни, че границата на по-широка война е премината. Военните анализатори изтъкват като аргументи ограничения характер на израелската атака срещу Иран, както и ударите на Техеран по Израел, които бяха предварително телеграфирани, което позволи на израелските военни и цивилно население да бъдат добре подготвени с противовъздушна отбрана и укрития.

"Иранската атака беше замислена така, че да бъде лесно прехваната и да занули летвата на възпирането", обясни Иън Бремър, главен изпълнителен директор на компанията за политически рискове Eurasia Group, в публикация в X след безпрецедентните удари на Техеран по Израел.

Майкъл Сингх, бивш старши директор по въпросите на Близкия изток в Съвета за национална сигурност, заяви за WSJ, че действията на Иран са "бавно, развиващо се, старателно телеграфирано и в крайна сметка неуспешно ответно действие".

Що се отнася до контрамярката на Израел от тази сутрин, някои анализатори изразяват същите реакции.

"Мисля, че на този етап заглавията ни подсказват, че това е ескалиращ удар, но ако трябва да сме честни, като се има предвид менюто от ответни удари, с които Израел разполагаше след иранската атака, това не е най-ескалиращият, който можеха да изберат", смята Роб Кейси, партньор и старши анализатор в Signum Global Advisors.

Нападението на Израел беше "много видимо, това е кинетична атака на иранска земя, но при това положение, информацията, с която разполагаме сега, показва, че няма жертви до този момент и няма значителни щети на иранските ядрени съоръжения в набелязания район, допълва още той.

Всъщност Международната агенция за атомна енергия потвърди, че не е имало щети по иранските ядрени обекти.

Макар че на този етап е трудно да се прецени дали израелският удар е бил "пропорционален" на нападението на Иран и двата удара не са отнели човешки живот и не са причинили значителни щети.

Няколко часа след израелските удари, рисковите активи отново тръгнаха обратно надолу. Международният петролен бенчмарк Brent crude се понижи за сесията след кратък скок.

Сдържани или не, всяка грешна преценка би могла да тласне противниците към много по-сериозен конфликт, като се имат предвид всички различни участници.

Въпросът е: В кой момент цикълът от ескалиращи действия ще спре?

Иран отговори през уикенда, Израел отговори през последните часове - така че топката отново е в полето на Иран.

Какво ще се случи утре или вдругиден, все още е много трудно да се разбере, коментират експертите.