Световните лидери призоваха за максимална сдържаност и запазване на спокойствие след безпрецедентните атаки на Иран срещу Израел в събота през нощта.

Постигането на деескалация е ключов момент да бъде избегната перспективата за разгръщане на по-мащабен регионален конфликт.

Ударите на Иран, в които според израелската отбрана, са изпратени 300 дрона и ракети срещу военни цели в Израел, засилиха опасенията за разпространение на конфликта в региона, на фона на продължаващата война в ивицата Газа, пише в анализ по темата CNBC.

Израелските военни допълват, че отбранителната система "Железен купол" е прихванала 99% от иранските дронове и ракети.

Иран твърди, че въздушната офанзива е в отговор на предполагаем израелски удар по комплекса на посолството му в сирийската столица Дамаск по-рано този месец. "Няма да можем да коментираме твърденията относно удара в Дамаск", заяви говорител на израелското външно министерство пред CNBC в неделя.

Преди заседанието на военния кабинет в понеделник Израел обеща да "наложи цена" на Иран в отговор на атаката. Анализаторите заявиха, че не са сигурни за точния момент и степента на такова отмъщение.

В събота президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че осъжда "по най-категоричен начин" безпрецедентната въздушна атака и добави, че САЩ "ще останат бдителни към всички заплахи и няма да се поколебаят да предприемат всички необходими действия за защита на нашия народ".

Според NBC News коментарите идват в момент, когато високопоставени американски служители съобщават, че Израел може скоро да отговори на иранските атаки и да предизвика по-широк регионален конфликт.

Байдън, който през уикенда за пореден път потвърди "железния" ангажимент на Белия дом към сигурността на Израел, частно е изразил загриженост, че израелският министър-председател Бенямин Нетаняху се опитва да въвлече САЩ в по-широк конфликт, съобщи NBC News, позовавайки се на трима неназовани източника, запознати с въпроса.

Никой не иска да вижда повече кръвопролития

Европейските лидери порицаха нападението на Иран срещу Израел и обещаха да работят за деескалация на напрежението.

"Осъждам най-категорично безпрецедентната атака, предприета от Иран срещу Израел, която заплашва да дестабилизира региона", заяви френският президент Еманюел Макрон в социалната медийна платформа X.

"Франция работи за деескалация със своите партньори и призовава за сдържаност", допълни той.

В събота германският министър на външните работи Аналена Бербок заяви, че Германия "решително" осъжда нападението и предупреди, че то може да "потопи целия регион в хаос".

"Иран и неговите пълномощници трябва незабавно да спрат това. В този момент Израел има нашата пълна солидарност", заяви министърът в X.

Министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак заяви, че осъжда "по най-категоричен начин" "безразсъдната" иранска атака срещу Израел и добави, че страната "ще продължи да отстоява" сигурността на Израел. "Иран за пореден път показа, че възнамерява да сее хаос в собствения си двор", заяви Сунак.

"Заедно с нашите съюзници работим спешно за стабилизиране на ситуацията и предотвратяване на по-нататъшна ескалация. Никой не иска да вижда повече кръвопролития", добави той.

Франция и Обединеното кралство прехванаха някои от ударите на Иран по Израел.

Максимална сдържаност

В региона на Близкия изток и Северна Африка Министерството на външните работи на Саудитска Арабия изрази "дълбока загриженост" за развитието на военната ескалация в региона "и сериозността на последствията".

В изявление в X министерството призова всички страни "да проявят максимална сдържаност" и призова Съвета за сигурност на ООН да предотврати ескалацията на кризата, която ще има "сериозни последици, ако се разшири".

Египет заяви, че изразява "дълбока загриженост" във връзка с иранската офанзива и призова за "максимална степен на сдържаност, за да се предпазят регионът и неговите народи от по-нататъшни нестабилност и напрежение".

"Египет смята, че опасната ескалация, на която е свидетел иранската/израелската арена в момента, не е нищо друго освен пряк резултат от това, за което Египет многократно е предупреждавал, за опасностите от разширяване на конфликта в резултат на израелската война срещу ивицата Газа и провокативните военни действия, които се практикуват в региона", заяви министерството в X.

В Азия говорител на външното министерство на Китай заяви в неделя, че Пекин изразява "дълбока загриженост" от ескалацията на напрежението и призовава съответните страни "да проявят спокойствие и сдържаност".

"Настоящата ситуация е последното разпространение на конфликта в Газа", заяви говорителят в отговор на въпрос за ударите на Иран. "Китай призовава международната общност, особено страните с влияние, да играят конструктивна роля за мира и стабилността в региона."

Външният министър на Япония Йоко Камикава заяви, че страната е "дълбоко обезпокоена от нападенията, които допълнително влошават настоящата ситуация в Близкия изток и категорично осъжда подобна ескалация".

"Япония настоятелно призовава засегнатите страни да успокоят ситуацията, тъй като мирът и стабилността в Близкия изток са изключително важни и за Япония", се казва в изявление на Камикава.

"Прелюдия към Трета световна война"

В Южна Америка президентът на Колумбия Густаво Петро призова ООН да се "събере спешно" и "незабавно да се ангажира с мира". "Беше предвидимо; сега сме в прелюдия към Трета световна война точно когато човечеството трябва да преустрои икономиката си към бързата цел за декарбонизация", заяви Петро.

"Подкрепата на САЩ, на практика за един геноцид, възпламени света. Всички знаят как започват войните, никой не знае как завършват те", допълни той.

Президентът на Аржентина Хавиер Милей заяви, че изразява своята "солидарност и непоколебим ангажимент" към Израел след атаките от страна на Иран.

"Република Аржентина признава правото на държавите-нации да се защитават и категорично подкрепя държавата Израел в защитата на нейния суверенитет, по-специално срещу режими, които насърчават терора и се стремят към унищожаване на западната цивилизация", заяви Милей.