Американският президентът Джо Байдън каза в петък, че очаква Иран да удари Израел скоро и повтори, че САЩ ще подкрепят и защитават Израел, ако се случи подобно нападение, предават световните агенции.

На събитие в Белия дом, попитан от репортери колко неизбежна според него може да бъде атака от Иран, Байдън заяви, че макар да не иска да обсъжда „секретна информация“, очакванията му са нападението да се случи "скоро, а не след време".

Попитан какво е посланието му към Иран, Байдън каза: „Не го правете“ и подчерта ангажимента на Вашингтон да защитава Израел.

„Ние сме отдадени на защитата на Израел. Ние ще подкрепим Израел, ще помогнем да защитим Израел и Иран няма да успее“, каза той, цитиран от NBC News.

По-рано през деня говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби каза пред репортери, че американските служители са в „постоянна комуникация“ с израелските си колеги „за да се уверят, че могат да се защитят срещу този вид атаки“.

"Ние правим всичко възможно, за да сме сигурни, че Израел може да се защитава", каза Кърби.

Ирански официални лица, включително върховният лидер на страната аятолах Али Хаменей, обещаха да отмъстят на Израел за нападението срещу консулството му в Дамаск.

В отговор Израел заплаши да нанесе директен удар срещу Иран, ако бъде атакуван.

NBC News съобщи миналата седмица, че иранска атака срещу Израел може да се съсредоточи върху военни или разузнавателни цели, а не върху цивилни, позовавайки се на американски служители. Според източниците администрацията на Байдън е започнала да обмисля варианти как да отговори на различни възможни ответни действия от страна на Иран.

Иран обвини Израел, че е ударил консулството му в Дамаск на 1 април. Израелски официални лица казаха, че това е сграда, маскирана като дипломатическа мисия, и че се използва от елитните сили "Кудс" към Корпуса на гвардейците на Ислямската революция.