Иран е изправен пред дилема след израелската атака срещу посолството му в Сирия: как да отмъсти, без да разпали по-широк конфликт, който според анализатори от Близкия изток Техеран не иска.

Ударът от понеделник, при който бяха убити двама ирански генерали и петима военни съветници в комплекса на иранското посолство в Дамаск, дойде в момент, когато Израел засилва дългогодишната си кампания срещу Иран и въоръжените групи, които той подкрепя, а иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей се закле да отмъсти.

И Техеран има различни възможности. Той може да насочи своите пълномощници срещу американските сили в региона, да ги използва, за да удари директно Израел, или да разшири ядрената си програма, която Съединените щати и техните съюзници отдавна се стремят да овладеят.

Говорейки при условие за анонимност, американски служители коментират пред Reuters, че следят отблизо ситуацията, за да видят дали, както в миналото, подкрепяни от Иран проксита ще атакуват американски войски, базирани в Ирак и Сирия, след израелския удар в понеделник.

Този тип ирански атаки престанаха през февруари, след като Вашингтон отмъсти за убийството на трима американски войници в Йордания с десетки въздушни удари по цели в Сирия и Ирак, свързани с Корпуса на гвардейците на революцията на Иран и милициите, които той подкрепя.

Американските служители коментират, че все още не са получили разузнавателна информация, която да предполага, че подкрепяни от Иран групировки планират да възобновят атаките срещу американски войски след нападението в понеделник, при което според иранските медии е убит и един бригаден генерал - Мохамад Реза Захеди. Още повече, че във вторник Съединените щати изпреварващо предупредиха Техеран да не атакува техни сили в региона.

„Няма да се поколебаем да защитим нашия персонал и да повторим предишните си предупреждения към Иран и неговите подставени лица да не се възползват от ситуацията, за да възобновят атаките си срещу нас“, каза тогава заместник-посланикът на САЩ в ООН Робърт Ууд.

Избягване на пълномащабна война

Източник на информационната агенция, който следи ситуацията отблизо, посочва, че Иран е изправен пред главоблъсканицата да иска да отговори, за да възпре по-нататъшни подобни израелски удари, като същевременно избегне тотална война.

„Те са изправени пред истинска дилема, защото ако отговорят, може да предизвикат конфронтация, която очевидно не желаят“, казва той. „Те се опитват да действат така, че да изглеждат способни на отговор, но нежелаещи ескалация.“

По думите му, ако Техеран не реагира в този случай, „това наистина би било сигнал, че Иран е хартиен тигър“. Затова и според него страната може да атакува самия Израел, израелските посолства или израелски съоръжения в чужбина. По друг начин казано, Ислямската република е по-вероятно да насочи ударите си към израелските интереси, а не към американските войски.

Елиът Ейбрамс, експерт по Близкия изток в Съвета за международни отношения, американския мозъчен тръст, също смята, че Иран не иска тотална война с Израел, но ще се опита да наруши израелските интереси в региона.

„Мисля, че Иран не иска голяма война между Израел и Хизбула в момента, така че какъвто и да е отговорът, той няма да дойде под формата на засилени действия на ливанската групировка“, казва Ейбрамс. „Те имат много други начини да отговорят - например като се опитат да взривят някое израелско посолство“.

Иран също така може да отговори, като ускори ядрената си програма, която така или иначе засили, откакто бившият президент на САЩ Доналд Тръмп през 2018 г. изостави ядреното споразумение от 2015 г., предназначено да я ограничи в замяна на икономически ползи. Но двете ключови стъпки, свързани с нея - увеличаването на чистотата на обогатения уран до 90%, което е нужно за създаването на бомба, или възобновяване на работата по проектиране на реално ядрено оръжие - може да имат обратен ефект и да предизвикат израелски или американски удари.

„Всеки един подобен ход ще бъде разглеждан от Израел и от САЩ като решение за придобиване на бомба. Така че те наистина биха поели голям риск. Готови ли са да го направят? Не мисля“, обяснява трети източник на Reuters.

Джон Алтерман, директор на програмата за Близкия изток в мозъчния тръст CSIS във Вашингтон, на свой ред също е категоричен, че не очаква масиран ирански отговор на атаката срещу посолството му в Сирия.

„Иран е по-малко заинтересован да даде урок на Израел, отколкото да покаже на съюзниците си в Близкия изток, че не е слаб“, смята той.