Нападението, извършено в неделя от марионетни на Иран групировки, при което загинаха трима военнослужещи от резерва на американската армия във военен пост в Йордания, доведе до призиви за твърд отговор. При търсенето на подходящ подход обаче Белият дом трябва да се съобрази едновременно с желанието си да изпрати силен сигнал към Иран и неговите пълномощници, с натиска на Конгреса за решителни действия и с желанието на администрацията на Байдън да предотврати разпалването на по-широка регионална война.

Ислямска съпротива в Ирак, обединяваща проирански милиции, пое отговорност за нападенията срещу три американски бази в Сирия, включително Ал Танф, която се намира в близост до иракската и йорданската граница. Иран отрича да е замесен в нападенията.

Макар че администрацията на Байдън се стреми да предотврати ескалирането на войната на Израел с „Хамас“ в Газа в регионална война, висши американски служители и преди са предупреждавали, че ще отговорят на нападения, които нанасят вреда на американските войски. В понеделник Белият дом потвърди, че трябва да се очаква реакция на нападението.

Първи американски жертви в Близкия изток вдигнаха цените на петрола Трима американски служители са убити, а най-малко 34 ранени след атака срещу база между Сирия и Йордания


"Ще отговорим решително на всяка агресия и ще държим отговорни хората, които са нападнали нашите войски", заяви държавният секретар Антъни Блинкен цитиран от WSJ. "Този отговор може да бъде многостепенен, да дойде на етапи и да бъде продължителен във времето."

Засега официалните лица не са представили информация за характера на отговора, който планират, но изданието очертава три основни групи възможности в арсенала на САЩ.

Удари по иранска територия или води

Директен удар на САЩ по територията на Иран, за който призовават някои републиканци, би бил безпрецедентен. Администрацията на Рейгън атакува ирански кораби и офшорни петролни платформи в отговор на минирането от Техеран на американски военен кораб, но досега американската армия не е атакувала цели на иранска територия.

Дори бившият президент Доналд Тръмп, който водеше кампания за "максимален натиск" срещу Иран по време на престоя си в Белия дом, планираше, но след това отмени преки удари през 2019 г., след като Техеран свали американски дрон за наблюдение.

Администрацията на Байдън се стреми към по-малко конфронтационен подход, като значително намали шансовете за нанасяне на удар на територията на Иран или в териториалните му води. Но в година на избори тя рискува да бъде възприета като слаба, ако не формулира силен отговор на смъртта на американските войници, казват анализатори.

Китай притиска Иран за ограничаване на атаките на хутите в Червено море Пекин има много лостове за натиск над Техеран, но контролът му далеч не е абсолютен


"Трябва да отговорим на тези повтарящи се атаки от страна на Иран и неговите пълномощници, като нанесем директни удари по ирански цели и ръководството на страната", категоричен е сенатор Роджър Уикър, водещ републиканец в сенатската комисия по въоръжените сили.

Габриел Норонха, бивш съветник по въпросите на Иран в администрацията на Тръмп, казва, че Техеран вярва, че неговите марионетни групи могат да принудят САЩ да се оттеглят от Близкия изток и че само силен отговор може да разклати тази увереност.

"Ударът вътре в Иран създава усещане за уязвимост на режима, което той отчаяно иска да избегне", казва Норонха, който сега е анализатор в Еврейския институт за национална сигурност на Америка, базирана във Вашингтон група, която подкрепя тясното военно сътрудничество между САЩ и Израел.

Но преките удари по Иран рискуват да предизвикат всеобхватна регионална война, която Белият дом твърди, че иска да избегне.

"Ние не търсим война с Иран", заяви в понеделник говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби.

От Ливан до Сирия: В кои региони САЩ и Иран могат да влязат в пряк сблъсъкЗасега двете страни избягват пряката конфронтация, но напрежението расте


Удари по ирански марионетни групи или иранци в чужбина

САЩ могат да отговорят пропорционално, като се насочат по-скоро към така наречената "ос на съпротива" на Иран - неговите мрежи от пълномощници в целия регион - отколкото към самия Техеран.

Администрацията на Байдън би могла да избере един от редица варианти, които не се свеждат до директни удари по Ислямската република, като например нанасяне на удари по персонала на паравоенните сили "Кудс" в Сирия, Ирак и Йемен, нанасяне на удари по ирански кораби в морето или организиране на мащабна атака срещу подкрепяната от Иран групировка от милиции, за която се смята, че е отговорна за последната смъртоносна атака.

"Те ще атакуват иранските пълномощници в Ирак", прогнозира Хамид Хосейни, говорител на близкия до правителството Съюз на иранските износители на петрол. "Ще има нападения и срещу проирански милиции, а подобни удари ще подхранват цикъл на отмъщение, който може да излезе извън контрол".

Съветник от американското разузнаване заявява пред WSJ, че Корпусът на гвардейците на Ислямската революция и неговите пълномощници в Дейр ез-Зор и други части на Източна Сирия са на първо място в списъка за американски удари и че движението им се следи отблизо с помощта на безпилотни самолети и сателити.

"Това ще бъде стрелбище", акцентира той.

САЩ и Европа запретват ръкави, за да ограничат конфликта в Близкия изтокДържавният секретар на САЩ и европейският първи дипломат са на посещение в региона


Последният ответен удар на американските воении датира от 24 януари, когато бяха бомбардирани три обекта, използвани от подкрепяната от Иран групировка "Катаиб Хизбула" в Ирак. Тя стои зад много от нападенията срещу американски бази, включително едно срещу базата "Ал-Асад" в Ирак.

Икономически санкции

Въпреки че Иран вече е подложен на строги санкции, има възможност за прилагане на повече икономически натиск. САЩ са наложили на страната по-строги ограничения от всяка друга добре развита икономика в света, но не всички от тях се прилагат, казват някои настоящи и бивши западни служители, особено когато са замесени трети държави.

Съществуващите санкции на САЩ имаха за цел да принудят Техеран да спре ядрената си програма, да спре разработването на балистични ракети и да ограничи финансирането на регионалната нестабилност чрез свои пълномощници. Въпреки това режимът е развил международна търговска и финансова система, която му помага да изолира икономиката си от тези финансови мерки.

Някои законодатели и бивши служители по сигурността на САЩ твърдят, че администрацията може да засили прилагането на съществуващите мерки, особено като прекъсне продажбите на енергия и наложи санкции на чуждестранните компании и банки, които подпомагат Иран. Това включва и структури в Китай, най-големия купувач на петрол от Ислямската република.

Хутите се оказват по-голям проблем за товарното корабоплаване от пандемиятаЕдинственото събитие с по-голямо въздействие от тази криза е засядането на Ever Given в Суецкия канал


"Администрацията на Байдън трябва да удари Иран там, където го боли - по джоба на тези, които подхранват и финансират терористичните пълномощници на Техеран", категоричен е сенатор Джони Ърнст, републиканец от Айова, който е член на сенатската комисия по въоръжените сили и ръководи двупартийните усилия да се окаже натиск върху администрацията за прилагане на санкциите.

Един от проблемите при този подход е, че администрацията на Байдън се стреми да намали общия икономически натиск върху Китай като част от усилията за възстановяване на комуникациите и избягване на грешни стъпки по отношение на Тайван, като същевременно запази икономическата конфронтация за нови стратегически сектори, като например усъвършенстваните полупроводници.

Друга възможност за САЩ да реагират на ударите, при които загинаха трима войници в Йордания, е да потърсят подкрепа от западните си съюзници за приемане на широкообхватните санкции, които Вашингтон наложи на иранската икономика. Като се има предвид военното сътрудничество на Техеран с Москва и насочването на Иран и неговите пълномощници към търговията с енергия през критичния световен транспортен център край иранските брегове, някои европейски държави са станали по-ястребово настроени по отношение на Техеран, казват анализаторите пред WSJ.