Aмериканската армия съобщи, че нейните сили са нанесли удари по 14 ракетни установки на хутите, които са били заредени, за да бъдат изстреляни от Йемен. Това е четвъртият ден на американски удари за по-малко от седмица.

В изявление в социалната медийна платформа X Централното командване на САЩ посочва, че ракетите на хутите са представлявали непосредствена заплаха за търговските кораби и корабите на ВМС на САЩ в региона.

"Тези ракети на пускови релси можеха да бъдат изстреляни по всяко време, което накара американските сили да упражнят присъщото си право и задължение да се защитават", се добавя в него. "Тези удари, заедно с другите действия, които предприехме, ще намалят възможностите на хутите да продължат безразсъдните си атаки срещу международното корабоплаване в Червено море, пролива Баб-ел-Мандеб и Аденския залив."

Убийството на лидер на „Хамас“ в Ливан заплашва да подпали регионаИзраелската армия обяви, че е


Нападенията на подкрепяната от Иран милиция на хутите срещу кораби в региона от ноември насам забавиха търговията между Азия и Европа и разтревожиха големите сили. Ударите на САЩ имат за цел да намалят способността на хутите да извършват нападения си в Червено море.

Те, от своя страна, контролират по-голямата част от Йемен и казват, че действат в знак на солидарност с палестинците в Газа и заплашват да разширят атаките си.

По-рано в сряда Централното командване на САЩ съобщи, че дрон, изстрелян от райони, контролирани от хутите, е ударил кораб, собственост на САЩ, в Аденския залив.

При нападението са нанесени известни щети, но няма пострадали, добавя то в X. Плавателният съд M/V Genco Picardy, плаващ под флага на Маршаловите острови и опериран от САЩ, е превозвал насипни товари.

Растящото напрежение в Близкия изток засилва опасенията от регионален пожарАко сблъсъците между американски военни и проирански групи зачестят, това може да въвлече САЩ в конфликта


Съединените щати върнаха базираните в Йемен бунтовници в списъка на терористичните групи.

Хизбула отхвърля увертюрите на САЩ, но е отворена за дипломация

Друга подкрепяна от Иран организация в региона – Хизбула, пък е отхвърлила първоначалните идеи на Вашингтон за охлаждане на бойните действия със съседен Израел, като например изтегляне на бойците ѝ по-далеч от границата, но остава отворена за дипломация, за да се избегне разрушителна война, посочват ливански служители пред Reuters.

Пратеникът на САЩ Амос Хохщайн ръководи дипломатическите усилия за възстановяване на сигурността на израелско-ливанската граница, след като регионът в по-широк план залита опасно към голяма ескалация на конфликта, разпален от войната в Газа. Нападенията на свързаните с Иран йеменски хути срещу корабоплаването в Червено море, ударите на САЩ в отговор и боевете в други части на Близкия изток придадоха допълнителна спешност на дипломатическите усилия.

Дронове срещу военни кораби: Зад завесите на военния театър в Червено мореМасирани атаки на йеменските хути ще поставят под напрежение възможностите на САЩ – военни и финансови


"Хизбула е готова да изслуша", заявява високопоставен ливански служител, запознат с позициите на групировката, като същевременно подчертава, че тя разглежда идеите, представени от ветерана преговарящ Хохщайн при посещението му в Бейрут миналата седмица, като нереалистични.

Позицията на "Хизбула" е, че ще обстрелва Израел с ракети, докато не бъде постигнато пълно прекратяване на огъня в Газа. Въпреки отхвърлянето и ракетните залпове обаче, отвореността на групировката към дипломатически контакти е сигнал за нежелание за по-широка война.

Израел също заявява, че иска да избегне войната, но и двете страни предупреждават, че са готови да се бият, ако се наложи. Тел Авив вече посочи, че ще отговори по-агресивно, ако не бъде постигнато споразумение за обезопасяване на граничната зона.

Подобна ескалация би открила нов важен етап в регионалния конфликт.

Хутите спират глобалните вериги за доставки, САЩ взимат нещата в свои ръцеМорски превозвачи, стоящи зад 60% от световната търговия, спират услугите си през Червено море


Едно от предложенията, изказани миналата седмица, е да се намалят военните действия по границата успоредно с тези на Израел в Газа. Източниците на Reuters свидетелстват, че на Хизбула е било предложено да изтегли бойците си на 7 км от границата. Израел държи на изтегляне на 30 км до река Литани, предвидено в резолюция на ООН от 2006 г.

Хизбула отхвърля и двете идеи като нереалистични.

Напрежение между Иран и Пакистан

Междувременно стана ясно, че в четвъртък Пакистан е нанесъл удари на територията на Иран, насочени срещу сепаратистки бойци. Това се случва два дни след като Техеран заяви, че е атакувал свързани с Израел бойни бази на пакистанска територия.

Ирански медии посочват, че няколко ракети са ударили село в граничещата с Пакистан провинция Систан-Балучистан, като са убити три жени и четири деца.

САЩ: Иран планира да достави на Русия дроновеСъветникът по национална сигурност на Белия дом Джейк Съливан заяви, че информация, получена от САЩ, предполага, че Иран се готви да обучава руските сили как да използват дроновете


"По време на операцията, основана на разузнавателни данни, бяха убити редица терористи", се казва в изявление на пакистанското военно министерство, което я описва като "серия от координирани и специално насочени прецизни военни удари срещу скривалища на терористи".

"Пакистан напълно зачита суверенитета и териториалната цялост на Ислямска република Иран. Единствената цел на днешния акт беше преследването на собствената сигурност и националния интерес на Пакистан, които са от първостепенно значение и не могат да бъдат компрометирани", добавят от ведомството.

Ударите, насочени срещу Фронта за освобождение на Белуджистан, са били извършени от военни самолети

В сряда Исламабад отзова посланика си от Иран.

В миналото двете страни са имали обтегнати отношения, но сегашните удари са най-значимата трансгранична интервенция през последните години.