Силите на САЩ и Обединеното кралство нанесоха въздушни удари по цели на бунтовниците хути в Йемен в отговор на многократните нападения на подкрепяната от Иран групировка срещу кораби в Червено море.

По данни на Централното командване в четвъртък ВВС на САЩ са нанесли удари по над 60 цели в 16 обекта на хутските бойци, включително площадки за изстрелване на ракети, производствени съоръжения и радарни системи. При ударите са използвани над 100 прецизно управляеми боеприпаси, като са загинали най-малко петима души и шестима са били ранени.

"Военните сили на САЩ - заедно с Обединеното кралство и с подкрепата на Австралия, Бахрейн, Канада и Нидерландия - успешно нанесоха удари по редица цели в Йемен, използвани от бунтовниците хути, за да застрашат свободата на корабоплаването в един от най-жизненоважните водни пътища в света", коментира президентът Джо Байдън.

Империята отвръща на удара: САЩ и Великобритания атакуваха хутите в ЙеменТова създава опасения за ескалиране на войната в региона на Близкия изток


Ударите бяха нанесени, след като хутите не се подчиниха на предупреждението да спрат да атакуват международни морски съдове в Червено море – нападения, които предизвикаха хаос в световната търговия.

Кои са хутите от Йемен?

Хутите, официално известни като "Ансар Аллах" или "Поддръжници на Бога", са военна група, наречена на името на своя основател Хюсеин Бадр Еддин ал-Хути.

Създадено в началото на 90-те години на ХХ век, движението се стреми да наложи заидския клон на шиитския ислям и придобива известност, когато през 2011 г. протестите на Арабската пролет обхващат региона.

Три години по-късно хутите превземат столицата на Йемен Сана и установяват контрол над голяма част от северната част на страната, което води до по-широк конфликт със Саудитска Арабия, регионален враг на Иран. Това се превръща в кулминация на тогавашната ситуация в Йемен, която ООН определя като "най-голямата хуманитарна криза в света".

Хаосът в Червено море пренасочва купувачите на петрол към САЩИма много голяма вероятност американският износ да счупи абсолютния рекорд през следващите седмици


Според Human Rights Watch хутите извършват "множество нарушения на международното хуманитарно право и нанасят щети на цивилното население", откакто превзеха столицата на Йемен през 2014 г.

"Хутите все още не са поели отговорност за гражданските щети, които са причинили на живеещите в Йемен", категоричен е Майкъл Пейдж, заместник-директор за Близкия изток и Северна Африка в Human Rights Watch, в изявление от 13 декември, цитирано от CNBC. "Вместо да извършват нови военни престъпления, те трябва да се съсредоточат върху постигането на траен мир в страната си".

Хутите, които се противопоставят на влиянието на САЩ и Израел в Близкия изток, не са международно признати за правителство на Йемен, но контролират големи части от страната. Това включва и пролива Баб ел-Мандеб - важна морска преграда, която свързва Червено море с Аденския залив.

Йеменски официални лица неведнъж са заявявали, че Иран и войнствената групировка „Хизбула“ предоставят военна и финансова подкрепа на хутите - обвинение, което двете страни отричат.

Растящото напрежение в Близкия изток засилва опасенията от регионален пожарАко сблъсъците между американски военни и проирански групи зачестят, това може да въвлече САЩ в конфликта

Какво следва по отношение на кризата в Червено море?

Хутите се заканиха да продължат атаките си в Червено море след ударите на САЩ и Обединеното кралство срещу Йемен, като заплашиха, че двете западни държави ще платят "висока цена".

"Потвърждаваме, че няма абсолютно никакво оправдание за тази агресия срещу Йемен, тъй като не е имало заплаха за международното корабоплаване в Червено и Арабско море. Нападенията засягат само свързани с Израел кораби или такива, които се насочват към пристанищата на окупирана Палестина", акцентира Мохамед Абдулсалам, преговарящ и говорител на хутите, в Telegram.

Нападенията на хутите срещу кораби, преминаващи в Червено море, започнаха в края на миналата година, като предизвикаха широка международна реакция. Бойците твърдят, че нападенията са в отговор на продължаващата война в ивицата Газа, а световните пазари се изплашиха от ескалиращото напрежение, което заплашва да се разпространи в по-широкия регион на Близкия изток. 15% от световната морска търговия преминава през Червено море, включително 12% от търгувания по море петрол и 8% от втечнения природен газ.

Дронове срещу военни кораби: Зад завесите на военния театър в Червено мореМасирани атаки на йеменските хути ще поставят под напрежение възможностите на САЩ – военни и финансови

"Всичко и нищо не се е променило за една нощ с ответните мерки на САЩ и съюзническите сили в отговор на агресията, която наблюдаваме вече два месеца", смята Питър Сандс, главен анализатор в платформата за сравняване на тарифите за въздушен и морски транспорт Xeneta. "Напрежението в региона все още е огромно, а несигурността е сериозна част от планирането на глобалните вериги за доставки в момента. Мисля, че всеки товародател трябва да очаква все още удължено транзитно време и много по-високи цени на превозите".