В четвъртък Израел ще трябва да се защити пред най-висшия съд на ООН срещу обвиненията в геноцид в Газа на фона на първия публичен отказ на министър-председателя Бенямин Нетаняху на призивите на някои десни министри за постоянна окупация на анклава.

Докато войната на Израел в Газа продължава да бушува, Международният съд в Хага, известен още като Световен съд, се очаква да проведе в четвъртък и петък изслушвания по дело, заведено от Южна Африка през декември. В него се твърди, че войната на Израел срещу бойците на „Хамас“ в Газа нарушава Конвенцията за геноцида от 1948 г., съобщава CNBC.

"Утре Държавата Израел ще се яви пред Международния съд, за да разсее абсурдната клевета на Южна Африка, тъй като Претория дава политическо и правно покритие на насилствения режим на „Хамас“, заявява говорителят на израелското правителство Ейлон Леви в сряда.

Растящото напрежение в Близкия изток засилва опасенията от регионален пожарАко сблъсъците между американски военни и проирански групи зачестят, това може да въвлече САЩ в конфликта


Изслушванията ще засегнат изключително искането на Южна Африка за извънредни мерки, с които да се разпореди на Израел да преустанови военните си действия в Газа, докато съдът разгледа делото по същество - процес, който може да отнеме години. Колумбия и Бразилия изразиха подкрепата си за Южна Африка късно в сряда.

Израелската армия започна офанзивата си, след като на 7 октомври бойци на „Хамас“ извършиха трансгранично нападение, при което според Израел са били убити 1200 души, а 240 са били отвлечени. Оттогава насам израелските сили опустошиха голяма част от Газа и почти всички 2,3 млн. души бяха прогонени от домовете си, което доведе до хуманитарна катастрофа. Повече от 23 000 палестинци са били убити.

В навечерието на изслушванията Нетаняху за първи път публично се обяви против призивите на десните членове на неговото правителство, включително министъра на финансите Безалел Смотрич и министъра на националната сигурност Итамар Бен-Гвир, палестинците да бъдат принудени да напуснат „доброволно“ Газа, като освободят място за заселване на израелци там.

Макар че тази позиция е официалната политика на Израел, предишните коментари на Нетаняху относно постоянната окупация на Газа са непоследователни и понякога непрозрачни.

Хутите спират глобалните вериги за доставки, САЩ взимат нещата в свои ръцеМорски превозвачи, стоящи зад 60% от световната търговия, спират услугите си през Червено море


"Искам да направя няколко неща абсолютно ясни: Израел няма намерение да окупира постоянно Газа или да разселва цивилното ѝ население", заявява Нетаняху в X. "Израел се бори с терористите от „Хамас“, а не с палестинското население, и го правим в пълно съответствие с международното право."

В сряда Йордания и Египет предупредиха, че се противопоставят на всякаква повторна израелска окупация на Ивицата Газа и призоваха на изселените жители да бъде позволено да се върнат по домовете си. Теази позиция дойде от най-високо ниво – по време на среща между йорданският крал Абдула и египетският президент Абдел Фатах ас Сиси.

Иначе сраженията в Газа изглеждат толкова интензивни, колкото никога досега. Израелските удари в южната и централната част на Ивицата се засилиха в сряда въпреки обещанието на Израел, че ще изтегли част от войските си и ще премине към по-целенасочена кампания, и молбата на съюзника му Вашингтон да намали цивилните жертви.

Главният военен говорител на Израел контраадмирал Даниел Хагари посочва по време на телевизионен брифинг късно в сряда, че военните са съсредоточили операциите си върху Хан Юнис и бежанските лагери в центъра на района.

Дронове срещу военни кораби: Зад завесите на военния театър в Червено мореМасирани атаки на йеменските хути ще поставят под напрежение възможностите на САЩ – военни и финансови


В последен пример за разрастването на тримесечната война американските и британските военни кораби в Червено море отблъснаха най-голямата досега атака на йеменските хути, които твърдят, че действат в подкрепа на Газа. Вашингтон и Лондон заявиха, че са свалили 21 безпилотни самолета и ракети, насочени към морските пътища.

Късно в сряда Съветът за сигурност на ООН одобри резолюция, в която се изисква хутите незабавно да прекратят атаките срещу корабоплаването.

Тази седмица Израел заяви, че планира да започне да изтегля войските си, поне от северната част на Газа, след седмици на натиск от страна на САЩ да ограничи операциите си и да премине към по-целенасочени удари. Въпреки това Световната здравна организация отмени планирана мисия за оказване на медицинска помощ в Газа заради съображения за сигурност - шестата подобна отмяна в рамките на две седмици.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който е на четвъртото си пътуване в региона от началото на войната, в сряда посети Рамала в окупирания от Израел Западен бряг и се срещна с палестински лидери, включително с президента на Палестинската автономия Махмуд Абас.