Израелските високотехнологични стартъпи са набрали 1,5 млрд. долара през четвъртото тримесечие на 2023 г., сочат предварителни данни от четвъртък, което е знак, че чуждестранните инвеститори все още инвестират в израелската стaртъп индустрия въпреки войната с палестинската групировка „Хамас“.

Изследователският център на Israel Venture Capital (IVC) и LeumiTech заявяват, че набирането на средства през тримесечието до 26 декември е спаднало с 15% спрямо третото тримесечие, но са сключени 75 сделки. Войната започна на 7 октомври.

Финансирането на ранен етап, известно като seed, е на стойност 220 млн. долара в 31 кръга.

SeedBlink с инициатива за технологични стартъпи в начален етап на развитиеПлатформата въвежда Community Stars рундове


В доклада се посочва, че чуждестранното участие се е увеличило през четвъртото тримесечие след спад в началото на 2023 г., като се казва, че "присъствието на чуждестранни инвеститори е значителен показател за наличието на средства за инвестиции".

Миналата седмица група от 70 ръководители на американски технологични компании пристигна в Израел в знак на подкрепа за страната, припомня Reuters.

Главният изпълнителен директор на LeumiTech Миа Айзен-Цафрир коментира пред информационната агенция, че данните за четвъртото тримесечие, са "индикация за високата устойчивост на израелската високотехнологична индустрия и важно напомняне за ролята, която този сектор в израелската икономика има особено в наши дни".

Високите технологии осигуряват 12% от заетостта, повече от половината от износа на Израел, 25% от данъците върху доходите и почти една пета от общото икономическо производство. Най-малко 15% от работещите в технологичния сектор са призовани на военна служба в резерва.

Литва изгражда най-големия технологичен кампус в Европа за 110 млн. евро Tech Zity ще се простира на 55 000 кв. м. и ще приюти 5000 служители от сферата на цифровите технологии и иновациите


Като цяло израелските стартъпи са набрали около 7 млрд. долара през 2023 г. спрямо близо 16 млрд. долара през 2022 г. - главно през първата половина на годината, преди световната икономика да започне да се забавя.

В допълнение към спада на финансирането, дължащ се на икономиката, чуждестранните инвеститори бяха изплашени и от плана на Израел да преразгледа съдебната си система - предложение, което междувременно беше отложено заради многохилядни протести.

Айзен-Цафрир заявява, че 2023 г. отразява завръщане към нивата на инвестициите и обема на дейността от 2018 г. и 2019 г. - преди пиковите години на относителни аномалии през 2020-2022 г. През 2021 г. набирането на средства от израелски технологични стартиращи предприятия достига 26 млрд. долара в 779 кръга.

Главният изпълнителен директор на IVC Бен Клайн смята, че 2023 г. е предизвикателство за израелската икономика и високите технологии.

Водещите стартъпи, които неочаквано изчезнаха през 2022Тази година се превърна в огромно предизвикателство за много стартиращи предприятия в ранна фаза на развитие, а и за вече наложени


"Резултатите от цялата година, особено от четвъртото тримесечие, подкрепят оптимистичния подход към местната индустрия", казва той. "Въпреки сложността, нивото на участие на чуждестранните инвеститори е ясен знак за привлекателността на израелските високотехнологични компании, дори в трудни времена".

Технологичната стартъп екосистема на Израел

Израел има динамична и успешна стартъп екосистема с над 6000 активни стартъпа и икономика, доминирана от високите технологии и предприемачеството. Страната е известна като "нацията на стартъпите" и в момента е на първо място в Близкия изток и на трето в света по отношение на стартъп екосистемата си.

В последните години израелската стартъп индустрия успява да трансформира една развиваща се икономика с ниска производителност във високоефективна развита икономика и генерира данъчни приходи за страната както от изходящи печалби, така и от високи заплати.

Как се създава успешна стартъп среда – на фокус ВеликобританияБританската столица остава единственият град в топ 7 извън САЩ или Китай


Израелското правителство играе значителна роля в подкрепата на екосистемата, като Програмата за технологични инкубатори и Израелският орган за иновации предоставят няколко инициативи за подкрепа, включително безвъзмездни средства за частично покриване на разходите за научноизследователска и развойна дейност.

Университетите в страната, като например Университетът в Тел Авив, също играят значителна роля за успеха на екосистемата, създавайки технологии, иновации и изследователски продукти, които впоследствие се продават по целия свят и обхващат различни сектори.

Екосистемата е изправена и пред предизвикателства, включително продължаващата война в региона, която няма как да не повлияе върху инвестициите и възвръщаемостта за инвеститорите. Въпреки това се очаква екосистемата да остане устойчива в дългосрочен план, като продължаващите усилия в областта на научноизследователската и развойната дейност са насочени към подобряване на ефективността, безопасността и рентабилността на различните технологии.