Убийството на висшия лидер на „Хамас“ Салех ал-Арури в ливанската столица Бейрут засилва опасенията, че войната в Газа може да се разпространи и извън палестинския анклав.

Ал-Арури, заместник-политически ръководител на „Хамас“, беше убит във вторник заедно с още шестима членове на палестинската групировка, след като домът му в южната част на Бейрут стана обект на удар от безпилотен самолет.

CNBC цитира ливанските власти, които са категорични, че Израел е отговорен за взрива, и обвинява страната, че се опитва да въвлече Бейрут в регионална война.

Израел не е поел официално отговорност за атаката, но съветник на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху го определя като "хирургически" удар по „Хамас“, а не като нападение срещу Ливан. Говорител на израелската армия на свой ред посочва, че тя е "силно подготвена за всеки сценарий" след убийството на ал-Арури.

Растящото напрежение в Близкия изток засилва опасенията от регионален пожарАко сблъсъците между американски военни и проирански групи зачестят, това може да въвлече САЩ в конфликта


Санам Вакил, директор на програмата за Близкия изток и Северна Африка в британския мозъчен тръст Chatham House, коментира, че ударът в Бейрут със сигурност е увеличил риска от отваряне на още един фронт във войната между Израел и палестинската организация, смятана от Запада за терористична, но приемана като съпротивителна от страните в региона.

"Тази атака, която очевидно се приписва на израелското правителство, може да доведе до по-решителен отговор от страна на „Хизбула", заявява Вакил пред CNBC. "И може би Израел иска да постигне точно това - да подтикне „Хизбула“ към голяма война, но също така да покаже, че намерението му да преследва по-широкото ръководство на „Хамас“ навсякъде е съвсем реално."

Вакил добавя, че е малко вероятно „Хизбула" да се опита да отговори по значим начин на взрива в Бейрут, като акцентира, че ливанската бойна групировка е "много по-предпазлива като структура".

Не на последно място, ударът с дрон показва някои слабости на „Хизбула", както и няколко преимущества на израелското разузнаване.

Хутите спират глобалните вериги за доставки, САЩ взимат нещата в свои ръцеМорски превозвачи, стоящи зад 60% от световната търговия, спират услугите си през Червено море


"Ако погледнем през тази атака, но в по-широк план, целите на израелското правителство и Израелските сили за отбрана са да се опитат да отслабят всички свои противници в региона, за да засилят сигурността на страната си след 7 октомври", смята Вакил.

В сряда мироопазващите сили на ООН в Ливан заявяват, от своя страна, че са дълбоко обезпокоени от потенциална ескалация на насилието. Reuters цитира говорител, който предупреждава, че това ще има опустошителни последици както за Израел, така и за Ливан.

Какво представлява Хизбула?

Убийството на ал-Арури става почти три месеца след като Израел започна наземна инвазия и кампания за въздушни удари в Газа след кърваво нападение от страна на „Хамас“ на 7 октомври. Оттогава насам „Хизбула“ и въоръжените сили на Израел си разменят почти всекидневно трансграничен огън, въпреки че досега насилието е ограничено до израелско-ливанската граница.

„Хизбула“, подкрепяната от Иран войнствена групировка в Ливан, действа едновременно като политическа партия и паравоенна група и е обявена от САЩ и Израел за терористична организация.

Дронове срещу военни кораби: Зад завесите на военния театър в Червено мореМасирани атаки на йеменските хути ще поставят под напрежение възможностите на САЩ – военни и финансови


Бенджамин Х. Фридман, политически директор в Defense Priorities, външнополитически мозъчен тръст, базиран във Вашингтон, обяснява, че убийството на високопоставен служител на „Хамас“ в Ливан прави по-вероятно изострянето на тлеещия конфликт с „Хизбула“.

"Една война на Израел с „Хизбула“, която е подкрепяна пряко от Иран, рискува да въвлече САЩ в нов сблъсък в Близкия изток. Това е перспектива, която трябва да се стремим да избегнем. Израел трябва да се защитава сам, без прякото участие на САЩ", категоричен е той. "Израел има право да се насочи към членове на „Хамас“ в чужбина, а Съединените щати имат право да защитават своите сили в региона. И все пак избухванията, които заплашват с по-широка война с участието на САЩ, ни изправят пред въпроса какъв е интересът ни, ако водим войната на Израел в Газа. Можем дори да се запитаме дали перспективата за американска подкрепа срещу „Хизбула“ не насърчава израелската войнственост. Следователно Съединените щати трябва ясно да заявят, че подкрепата за Израел няма да включва участие във войната от негово име“.