Президентът на университета Харвард Клодин Гей подаде оставка, след обвинения в плагиатство и критики заради липсата на мерки срещу антисемитизма в кампуса, съобщават световните агенции.

През последните седмици Гей бе подложена на нарастващ натиск да се оттегли. В писмото, с което обяви оставката си, тя казва, че е в "най-добрия интерес" на университета да си тръгне.

"Беше неприятно да се подлагат на съмнение моите ангажименти да се противопоставям на омразата и да спазвам академичната строгост", посочва тя.

Харвард е един от няколкото университета в САЩ, обвинени, че не са успели да защитят своите еврейски студенти след избухването на войната между Израел и Хамас през октомври.

Еврейски групи съобщават за тревожно нарастване на антисемитските инциденти в САЩ от началото на конфликта.

По време на напрегнато изслушване на президентите на университетите от Бръшляновата лига в Конгреса миналия месец Гей каза, че призивите за убийство на евреи са отвратителни.

Тя обаче добави, че зависи от контекста дали подобни коментари биха представлявали нарушение на кодекса за поведение на Харвард относно тормоза.

Този коментар предизвика скандал и по-късно тя се извини в интервю за студентския вестник на университета. "Когато думите усилват страданието и болката, не знам как бихте могли да почувствате нещо друго освен съжаление", каза Гей.

Десетки политици и някои високопоставени възпитаници на университета я призоваха да се оттегли заради изказването ѝ.

Въпреки това близо 700 членове на персонала се обединиха зад нея в писмо, а университетът заяви, че тя ще запази работата си независимо от спора, посочва BBC.

Антисемитизъм: Възпитаниците на Харвард поставят ултиматум за даренията сиТази седмица Белият дом предупреди висшите училища за загуба на финансиране, ако не предприемат мерки срещу антисемитизма.

Оттогава обаче американските медии разкриха няколко случая на предполагаемо плагиатство в академичното ѝ досие. Бордът на Харвард разследва твърденията миналия месец и откри две публикувани статии, които изискват допълнително цитиране на източници.

Като финално решение съветът заяви, че тя не е нарушила стандартите за неправилно поведение при провеждане на научни изследвания.

Още твърдения, че Д-р Клодин Гей не е цитирала правилно академични източници, се появиха само часове преди тя да подаде оставка и бяха публикувани анонимно в консервативния вестник Washington Free Beacon. Тя заяви, че е била подложена на лични заплахи и "расова враждебност".

University of Pennsylvania загуби дарение от $100 млн. заради антисемитизъмВ кампусите на американските колежи се наблюдават гневни протести в подкрепа на Палестина

53-годишната Гей заемаше длъжността си в продължение на шест месеца и беше първият чернокож човек и втората жена, назначена да ръководи университета от Бръшляновата лига. Нейният мандат беше най-краткият в 388-годишната история на университета.

Главният академичен директор на университета Алън Гарбър ще встъпи в длъжност като временен президент до назначаването на нов, заявиха от корпорацията на Харвард.

Гей е вторият президент на университет от Бръшляновата лига, който напуска поста си след изслушването в Конгреса на 5 декември.

Президентът на Пенсилванския Университет Елизабет Магил подаде оставка си само няколко дни по-късно след въпросното събитие.

Ректорът на Масачузетския технологичен институт (MIT) Сали Корнблут също свидетелства по време на изслушването, като критиците удвояват призивите си тя също да се оттегли.

Zara спря рекламна кампания след твърдения, че снимките наподобяват ГазаКомпанията поясни, че идеята за рекламата е възникнала през юли, а е била заснета през септември, преди началото на войната между Израел и Хамас

Оставката на Гей и споровете около нея през последните седмици се оказаха силно изострена тема, която предизвика незабавна политическа реакция.

Конгресменът Байрън Доналдс, републиканец от Флорида, написа в X "двама паднаха, един остава" във връзка с лидерите на университетите.

"Нейните отговори бяха абсолютно жалки и лишени от моралното лидерство и академичната почтеност, каквито се изискват от президента на Харвард", заяви конгресменът Елиз Стефаник.

Междувременно лидерът за граждански права Ал Шарптън осъди оставката и я нарече "посегателство върху здравето, силата и бъдещето на многообразието, равенството и приобщаването".

Той обяви плановете си да проведе протест в четвъртък пред нюйоркския офис на Бил Акман, мениджър на хедж фонд и възпитаник на Харвард, който оглави призивите за оставката на д-р Гей.