Европейските евреи се страхуват от зачестилите антисемитски нападения, предизвикани от войната между Израел и Хамас, въпреки че властите засилват защитата им.

Това заяви пред Euronews равинът Менахем Марголин, председател на Европейската еврейска асоциация.

Според него, увеличаването на подобни инциденти, които включват физическа и вербална агресия, е нещо, което не е наблюдавано от десетилетия.

"Наистина получаваме много информация, обаждания, имейли от евреи от Европа, както от отделни лица в институциите, така и от синагоги, училища", коментира Марголин пред Euronews. "Хората виждат на улицата, че получават много повече забележки, много повече лоши погледи, омраза, погледи и призиви за смърт и физически закани."

От началото на войната на 7 октомври във френската полиция са докладвани близо 590 антисемитски инцидента. В Германия броят им е нараснал с 240% в сравнение със същия период на миналата година, а в Австрия - с 300%. Някои от случаите включват унищожаване на израелски знамена, вандализиране на еврейски паметници и обекти, графити и смъртни заплахи.

Много хора вече вземат допълнителни предпазни мерки, за да защитят семействата си от престъпления от омраза.

"Обезопасяват вратите си, ще инсталират камери, сменят прозорците с бронирани. Опитаха се да направят огнеупорни врати и все пак са наясно, че това не е достатъчно", обяснява равинът.

Мерките на Европа срещу дезинформацията за Газа създават опасен прецедентДействията на ЕК рискуват да размият границите между борбата с речта на омразата и цензурата

Основният инструмент за послания на омраза са социалните медии. Затова е необходим по-добър редакционен контрол върху такова съдържание и подобряване на образованието срещу расизма.

Европейската комисия изрази загриженост относно увеличаването на речта на омразата и престъпленията от омраза, насочени както към еврейските, така и към мюсюлманските общности в Европа и заяви, че тяхната безопасност се превръща в основен приоритет, допълва Euronews.

В същото време, китайски, руски и ирански държавни агенти използват информационния хаос около войната между Израел и Хамас в своя полза. Те възхваляват насилието, насърчават омразата и помагат за разпространяване на неверни твърдения за случващото се в Близкия изток, се посочва в нов доклад.

Трагедията в Газа: Дивиденти за Русия и Китай, удар по имиджа на САЩС нарастването на гнева в Близкия изток, Китай и Русия намират обща кауза в региона и в подкрепа на палестинците, блокирани в Газа

Проучване на изследователи от базирания в Обединеното кралство Институт за стратегически диалог (ISD), който следи за разпространението на екстремизма и дезинформацията онлайн, установява, че международни сили като Китай, Русия и Иран се възползват от кризата, за да развиват геополитическите си планове.

Британският мозъчен тръст събира данни от стотици акаунти във Facebook и X (Twitter), принадлежащи на ирански, руски и китайски официални лица, дипломатически представителства и държавни медии между 7 и 18 октомври, веднага след изненадващата атака на Хамас срещу Израел. Изследването установява, че трите държави използват информационния хаоспо различни начини в зависимост от своите интереси.

Свързаните с иранската държава акаунти възхваляват нападението на Хамас на 7 октомври като "стратегически удар срещу Израел" и обвиняват САЩ, че са отговорни за страданията на палестинците.

Те също така възхваляват и оправдават военните престъпления срещу израелски цивилни граждани и използват нехуманен език, споделят непроверени клипове, за които по-късно се оказва, че са фалшиви.

Войната Израел – Хамас: Как социалните медии продават илюзия за реалностТърсене на личен поглед върху войната създава възможности за дезинформация, конспиративни теории и пропаганда

Свързаните с руската държава профили използват конфликта, за да прокарат антизападен и антиукраински наратив, който Москва пропагандира от месеци, ако не и години.

Руските държавни медии също допринасят за разпространение на невярна и непроверена информация, твърдейки, че Украйна е доставила оръжия на Хамас и че Хамас публично е благодарила на Киев за предполагаемата помощ.

Руските държавни медии също така написаха, че разрушената на 17 октомври болница в Газа е била ударена от бомба, доставена на Израел от САЩ. Все още не е ясно кой стои зад смъртоносния взрив на болницата "Ал-Ахли". Както Израел, така и палестинският "Ислямски джихад", обвиняван от израелските власти, че е отговорен за удара, отричат да имат каквато и да е роля във взрива.

Как фалшива снимка на бебе под руините в Газа разпали социалните мрежиПо-голямата част от дезинформацията е свързана с използване на стари видеоклипове и изображения, публикувани към новини за конфликта между Израел и Хамас.

Според доклада на ISD акаунтите, свързани с управляващата Китайска комунистическа партия, променят подхода към войната в зависимост от платформата, която използват.

"Докато публикациите във Facebook останаха неутрални, настоявайки да се осъдят всички действия, които нанасят вреда на цивилното население, акаунтите на китайските държавни медии в X осъдиха САЩ за това, че уж търсят икономическа изгода от ескалацията", се казва в доклада.

"Същите акаунти обвиниха западните политици и медии, че си затварят очите за жертвите в Газа".

Пентагонът: Китай развива концепция за интелигентна война чрез AI Пекин е световен лидер в някои приложения на AI като лицево разпознаване и обработка на естествен език

Може би не е изненада, че авторитарните държави се опитват да използват объркването около конфликта между Израел и Хамас, за да развиват собствените си геополитически планове", заяви старши анализаторът на ISD Юлия Смирнова. "Но ние - и особено платформите на социалните медии, не бива да пренебрегваме вредата от тази реторика за изостряне на поляризацията и задълбочаване на недоверието към демократичните институции и медиите.", допълва анализаторът.