Тази седмица военни кораби на Китай, Русия и Иран проведоха учения с бойна стрелба в ключов близкоизточен воден път, като според съобщения в държавни медии на трите страни те целят “демонстриране на сила в един нестабилен регион”.

Ученията в близост до Оманския залив, в които участват над 20 кораба от трите държави, са "насочени към укрепване на морското сътрудничество и опазване на регионалния мир и стабилност", се казва в изявление на китайското министерство на отбраната, в което се повтарят формулировки, използвани и от останалите участници - Иран и Русия.

Според държавните медии китайският флот е изпратил на ученията разрушител и фрегата с управляеми ракети, Русия - крайцера "Варяг" от Тихоокеанския си флот, а Иран е предоставил редица плавателни съдове, включително фрегати и катери за бързи атаки. Ученията, планирани да продължат до петък, са шестото издание на тази съвместна инициатива от 2018 г. насам, съобщава руската държавна информационна агенция ТАСС. Те съвпадат с най-неспокойния период, който регионът е преживял през тези шест години, отбелязва официалната информационна агенция на Иран "Ислямска република".

"Съвместните учения се провеждат в момент на повишено напрежение в региона", заявява тя, като се позова на войната между Израел и Хамас в Газа, "която заплашва да прерасне в по-широк регионален конфликт".

Конфликтът в Газа вече се разпространи в международни води в Червено море и Аденския залив, където подкрепяните от Иран бунтовници хути в Йемен изстрелват ракети и дронове по международни военни и търговски кораби. Иранският контраадмирал Амрола Нозари коментира пред CNN, че ученията обхващат 17 000 кв. км морска акватория в район със стратегическо значение за целия свят.

"Този район включва три от петте стратегически пролива в света, разположени в северната част на Индийския океан, който е ключов център за енергийния и търговския трафик в световен мащаб", цитира думите на Нозари иранската информационна агенция Tasnim.

В иранския доклад се отбелязва също така, че военноморските сили на страната въвеждат в тазгодишните учения нови плавателни съдове, "оборудвани за продължителни океански мисии" и въоръжени със съвременни оръжия, разработени в страната, въпреки че не се уточнява какви точно са тези оръжия.

Иран е основен поддръжник както на Хамас в Газа, така и на бунтовниците хути в Йемен. Смята се, че много от боеприпасите, използвани от двете групировки, идват от Техеран. Иранските боеприпаси, включително безпилотните летателни апарати Shahed, също така играят важна роля в арсенала на Русия във войната ѝ срещу Украйна.

Междувременно връзките между Китай и Русия се задълбочиха след нахлуването на Кремъл в Украйна през 2022 г., което предизвика дълбоки подозрения на Запад, включително свързани с опасения за позицията на Пекин като ключов икономически спасителен пояс на Москва.