Големите победители в световната надпревара за оръжия са САЩ и Франция, докато Русия отбелязва рязък спад, според последния анализ на Стокхолмския международен институт (SIPRI).

Тежката оръжейна сила на Европейския съюз Франция значително увеличи дела си на експортния пазар до 11% от 7,2% през предходния петгодишен период. На този фон делът на Москва в световния износ спадна от 21% до около 11% - точно под този на Франция.

"Спадът на руския износ на оръжия започна преди пълномащабното нахлуване в Украйна през 2022 г.", казва Питер Веземан, старши изследовател в SIPRI, добавяйки, че санкциите, свързани с войната "допълнително са допринесли за увеличаването на френския износ на оръжия".

Изследването сравнява периода от 2019 г. до 2023 г. с този от 2014 г. до 2018 г. То установи, че глобалният обем на международните трансфери на оръжие е намалял с 3,3% - въпреки че продажбите са скочили рязко в Европа.

Франция сега е на второ място след САЩ, чийто дял в световния износ на оръжие е нараснал от 34 на 42 процента, съобщава Politico.

Изкачването на Франция в класацията се дължи на големите сделки за изтребителя Rafale на Dassault Aviation с държави като Катар, Египет и Индия.

"През последните няколко години Индия, Египет и Индонезия избраха френски бойни самолети в конкурси, които включваха и руски алтернативи", казва Веземан и добавя, че износът на страната е "технически привлекателен, а доставките често са бързи".

Индия е най-големият вносител на оръжия в света. Тридесет и три процента от нейния внос идва от Франция, а 36%- от Русия. Това първият петгодишен период от 60-те години на миналия век, в който на Русия не се пада повече от половината от покупките на страната.

Индийският министър-председател Нарендра Моди беше почетен гост по време на миналогодишното честване на Деня на Бастилията. През януари двете страни обещаха да изградят връзки в областта на отбранителната промишленост, след като през миналото лято Франция продаде на Ню Делхи 26 морски изтребителя Rafale и 3 военни подводници клас Scorpène.

Повечето европейски държави увеличават разходите си за отбрана, като вносът на оръжия през периода 2019-2023 г. е с 94% по-висок в сравнение с 2014-2018 г. Украйна е най-големият вносител на оръжия на континента.

Данните на SIPRI също така подчертават нарастващата зависимост на Европа от САЩ, като през последните пет години 55% от вноса на оръжия идва отвъд Атлантическия океан, в сравнение с 35% за периода преди това.

Тъй като все повече държави от НАТО изпълняват минималните изисквания на алианса за разходи за отбрана в размер на 2% от БВП, има повече пари за оръжия, но Франция не е в състояние да се възползва от това.

Въпреки че се справя много добре на неевропейските пазари, по-малко от една десета от износа ѝ е за купувачи в Европа, а повече от половината от него идва от продажбата на 17 самолета Rafale на Гърция