Според американското разузнаване оръжието, което Русия разработва в Космоса, е по-скоро ядрено устройство за заслепяване, заглушаване или “изпържване” на електрониката в сателитите, отколкото взривна ядрена бойна глава за свалянето им, коментират анализатори.

Данните станаха известни в сряда, след като представителят на републиканците Майк Търнър, председател на комисията по разузнаване в Камарата на представителите на САЩ, направи необичайно изявление, в което предупреди за "сериозна заплаха за националната сигурност".

Източник на Reuters, запознат с въпроса, посочва, че Вашингтон разполага с нови разузнавателни данни, свързани с руския ядрен потенциал и опитите за разработване на космическо оръжие, но добавя, че новите възможности на Москва не представляват спешна заплаха за Съединените щати. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен повтори това мнение в четвъртък, като заяви, че "това не е активен потенциал".

Ядрените заплахи – нов основен лост за политически натиск в арсенала ПутинТой все по-често прибягва до тях, след като вече не може да притиска с прекъсване на доставките на нефт и газ
Анализатори, които следят космическите програми на Русия, твърдят, че космическата заплаха вероятно не е ядрена бойна глава, а по-скоро мощно устройство, изискващо ядрена енергия за извършване на различни атаки срещу спътници. Те могат да включват заглушители на сигнали, инструменти, които могат да заслепяват сензорите за изображения, или - по-страшната възможност - електромагнитни импулси (ЕМП), които могат да “изпържат” електрониката на всички спътници в определен орбитален район.

"Това, че Русия разработва система, захранвана от ядрен източник, която има възможности за водене на електронна война, след като се намира в орбита, е по-вероятно от теорията, че Русия разработва оръжие, което носи ядрена бойна глава", казва Дарил Кимбал, изпълнителен директор на застъпническата група Arms Control Association.

В доклад на Агенцията за отбранително разузнаване на САЩ от 2023 г. се казва, че Русия разработва набор от оръжия, предназначени за поразяване на отделни спътници, а може би разработва и "системи с по-висока мощност, които разширяват заплахата до структурите на всички спътници".

В четвъртък Кремъл отхвърли предупреждението на САЩ за новите ядрени възможности на Москва в Космоса, като го нарече "злонамерена измислица".

Ядрена заплаха?

Неядрени противоспътникови оръжия съществуват от години. През 2021 г. Русия последва Съединените щати, Китай и Индия, като изпробва разрушителна противоспътникова ракета върху един от старите си спътници, взривявайки го на хиляди парчета, които остават в земна орбита.

Нов космически и ядрен потенциал на Русия разтревожи САЩ Русия разработва антисателитно ядрено оръжие, а не такова, базирано в орбита
Взривяването на ядрено оръжие в Kосмоса би било нещо съвсем различно.

Брайън Уидън, анализатор във фондация Secure World Foundation, заявява, че Русия ще подкопае доверието в себе си, ако взриви ядрено оръжие в Космоса - възможност с дълбоки последици както за военните, така и за търговските сателити.

"Руснаците прекараха 40 години в ООН, за да обвиняват Америка, че иска да милитаризира Космоса, и обещаваха, че никога няма да го направят", казва Уидън. "Ако сега те детонират ядрено устройство в орбита, ще загубят всичко. Всички държави, които ги подкрепят по отношение на Украйна и заобикалят санкциите, ще се обърнат".

Джеймс Актън, ядрен експерт в мозъчния тръст Carnegie Endowment for International Peace, на свой ред посочва, че ако Русия разположи ядрено оръжие в орбита, това би било "грубо нарушение на Договора за космическото пространство". Договорът от 1967 г., по който САЩ и Русия са страни, забранява на подписалите го да поставят "в орбита около Земята обекти, носещи ядрено оръжие или друг вид оръжие за масово унищожение".

Нарушаването на договора, смята Актън, ще подкопае още повече усилията за съживяване на американско-руския контрол на въоръженията след решението на Русия да преустанови през 2023 г. участието си в договора “Нов СТАРТ”, ограничаващ броя на стратегическите ядрени бойни глави, които всяка от страните може да разположи.

Новият ядрен бомбардировач B-21 Raider на САЩ направи първия си полетТой може да доставя както конвенционални, така и ядрени оръжия по целия свят
Анализаторите твърдят, че антисателитните оръжия биха могли да парализират военните и търговските комуникации, подкопавайки способността на въоръжените сили да действат, както и системите за глобално позициониране (GPS), които използват всички.

"Руснаците смятат, че сме слепи, ако нямаме достъп до нашите сателити, и това вероятно е вярно", посочва бивш служител на американското разузнаване. "Възможността да разчитаме на сателити е голямо предимство при потенциална конфронтация, но и голяма уязвимост".