Когато руските сили маршируваха към Киев през февруари 2022 г., малцина смятаха, че Украйна може да оцелее.

Русия има над два пъти повече войници от Украйна. Военният ѝ бюджет е над 10 пъти по-голям.

Американското разузнаване изчисли, че Киев ще падне в рамките на най-много една до две седмици.

"Превъзхождана откъм оръжие и войници, Украйна се обърна към една област, в която имаше предимство пред врага: технологиите", пише за Foreign Affairs Ерик Шмид, председател на Проекта за специални конкурентни изследвания, който в периода 2001-2011 г. е председател на съвета на директорите и главен изпълнителен директор в Google.

Малко след инвазията украинското правителство качи всичките си критични данни в облака, за да може да защити информацията и да продължи да функционира, дори ако руските ракети превърнат министерските сгради в развалини.

Министерството на цифровата трансформация на страната, което украинският президент Володимир Зеленски създаде само две години по-рано, преустрои мобилното си приложение за електронно правителство Diia за събиране на разузнавателни данни с отворен код, така че гражданите да могат да качват снимки и видеоклипове на вражески военни части.

Тъй като комуникационната им инфраструктура беше в опасност, украинците се обърнаха към сателитите Starlink и наземните станции, предоставени от SpaceX, за да останат свързани.

Когато Русия изпрати произведени в Иран дронове през границата, Украйна се сдоби със собствени дронове, специално предназначени да прихващат атаките, докато нейните военни се научиха как да използват непознатите оръжия, доставени от западните съюзници.

„В технологичната игра на котка и мишка Украйна просто се оказа по-пъргава. И така, това, което Русия си представяше, че ще бъде бърза и лесна инвазия, се оказа всичко друго, но не и това“, пише Шмид, който заедно с Хенри Кисинджър и Даниел Хютенлочър е съавтор на "Ерата на изкуствения интелект: и нашето човешко бъдеще".

Успехът на Украйна може да се отдаде отчасти на решимостта на украинския народ, слабостта на руските военни и силата на западната подкрепа. Но тя се дължи и на определящата нова сила в международната политика: иновационната, пише Шмид и добавя, че украинският флот от дронове – много от които евтини търговски модели, преустроени за разузнаване зад вражеските линии – са изиграли критична роля за успехите му.

Пет урока за войната през 21 век от бойните полета в Украйна Конфликтът в Украйна затвърждава някои утвърдени военни стратегии, но налага и нови


Иновационната сила е способността да се измислят, въвеждат и адаптират нови технологии


Тя допринася както за военната, така и за меката сила. Високотехнологичните оръжейни системи увеличават военната мощ, новите платформи и стандарти осигуряват икономически лостове, а най-модерните изследвания и технологии засилват привлекателността на дадена страна за света. От дълго време държави използват иновациите, за да налагат власт извън пределите на страната, но това, което се промени е самоподдържащият се характер на научния напредък, пише Шмид.


Развитието на изкуствения интелект не само отключва нови области на научни открития; то ускорява самия този процес, допълва той.
AI презарежда способността на учените и инженерите да откриват все по-мощни технологии, насърчавайки напредъка в самия изкуствен интелект, а и в други области - и променяйки света в процеса.
"Способността да създаваш иновации по-бързо и по-добре – основата, върху която сега почива военното, икономическо и културно влияние – ще определи резултата от съревнованието между великите сили САЩ и Китай", отбелязва Шмид.
Засега САЩ остават начело, но Китай наваксва в много области и е вече напред в други.
За да бъдеш победител в този битка, стандартният бизнес подход не върши работа, по думите на Шмид.

Според него американското правителство ще трябва да преодолее бюрокрацията си и да създаде благоприятни условия за иновации, като инвестира в инструментите и таланта, необходими за ускоряване цикъла на технологичния напредък. То трябва да се ангажира с насърчаването на иновациите в служба на страната и в служба на демокрацията. Залогът е бъдещето на свободните общества, отворените пазари, демократичното управление и по-широкия световен ред.

Как евтините дронове изравниха големите и малките на бойното поле Докато произведеният в САЩ безпилотен самолет Reaper струва 28 млн. долара, турският TB2 е едва около 5 млн., а иранският Shahed-136 – 20 000

ЗНАНИЕТО Е СИЛА


Връзката между технологичните иновации и глобалното господство датира от векове, от мускетите, които конквистадорът Франсиско Писаро използва, за да победи империята на инките, до параходите, които комодор Матю Пери командва, за да принуди отварянето на Япония. Но влиянието на скоростта, с която се случват иновациите е нещо без прецедент. Тази промяна е най-ясно видима в една от основополагащите технологии на нашето време: изкуственият интелект, отбелязва Шмид.


Днешните AI системи вече могат да осигурят ключово предимство във военната област, където са в състояние да анализират безброй входящи данни, да идентифицират модели и да предупреждават командирите за вражеска дейност.


Украинските военни, например, са използвали AI за по-ефективно анализиране на наблюдателни и разузнавателни данни от различни източници.


Все по-често обаче AI системите ще преминават отвъд простото подпомагане на вземането на човешки решения и ще започнат сами да вземат решения.

Джон Бойд, военен стратег и полковник от оенновъздушните сили на САЩ, въвежда термина "OODA loop" – наблюдавайте, ориентирайте, решавайте, действайте – за да опише процеса на вземане на решения в битка.


От решаващо значение е, че AI ще може да изпълнява всяка част от цикъла OODA много по-бързо.


Конфликтът може да се случи със скоростта на компютрите, а не със скоростта на хората, пише Ерик Шмид.


В резултат на това системите за командване и контрол, които разчитат на хора, вземащи решения – или, още по-лошо, сложни военни йерархии – ще загубят от по-бързите и по-ефективни системи, които обединяват машини и хора.

От архитекти до програмисти – как бизнесът използва AI като „трети мозък“ChatGPT предизвика наплив от потребители, които искат да са по-производителни или просто да не изостават с новите технологии

ВСЕ ПО-БЪРЗО И ПО-БЪРЗО
В предишни епохи имаше ясен праг на технологично майсторство и след като една страна успееше да стигне до него, условията ставаха изравнени, отбелязва Шмид.
Изкуственият интелект, от друга страна, е генеративен по природа. Създаването на платформа за непрекъснати научни и технологични иновации, може да доведе до все повече иновации. Този феномен прави AI епохата фундаментално различна от бронзовата или стоманената.
Вместо богатство от природни ресурси или овладяване на дадена технология, източникът на силата на една страна сега се крие в способността ѝ непрекъснато да прави иновации.
Този добродетелен цикъл ще става все по-бърз и по-бърз.
След като използването на квантови изчисления нарасне, супербързите компютри ще позволят обработката на все по-големи данни, произвеждайки все по-интелигентни AI системи.
Те от своя страна, ще доведат до революционни иновации и в други области, от синтетичната биология до производството на чипове. Изкуственият интелект ще промени самата природа на научните изследвания. Вместо да постигат напредък в едно проучване крачка по крачка, учените ще откриват отговорите на вековни въпроси, анализирайки огромна база данни, освобождавайки най-големите умове в света за разработване на нови идеи.
Като фундаментална технология, AI ще бъде от решаващо значение за безброй бъдещи разработки във фармацията, медицинските терапии и чистите енергии, смята Шмид. По-бързите самолети не помогнаха за изграждането на по-бързи самолети, но по-бързите компютри ще помогнат за изграждането на по-бързи компютри, отбелязва той.

Още по-мощна от днешния изкуствен интелект е една по-всеобхватна технология - AGI.


Докато традиционният AI е предназначен за решаване на индивидуални проблеми, генеративният трябва да може да изпълнява всяка умствена задача като човек, а дори и повече.


Представете си AI система, която може да даде отговор на привидно неразрешими въпроси, като например най-добрият начин да научите милиони деца на английски или да лекувате Алцхаймер. До появата на AGI остават години, може би дори десетилетия, но която и страна да развие технологията първа, ще има огромно предимство, тъй като след това може я използва за разработване на все по-напреднали версии на AGI, печелейки предимство във всички други области на науката и технологиите. Пробив в тази област може да доведе до ера на надмощие, подобно на краткия период на ядрено превъзходство, на който се радваха САЩ в края на 40-те години, пише Ерик Шмид.


Трите оръжия, които объркаха плановете на Путин в Украйна Докато Украйна очаква самолети и ПВО от западните си съюзници, други оръжия вече доказаха възможностите си

Той отбелязва, че докато много от най-трансформиращите ефекти на AI все още са далеч, иновациите в дроновете вече преобръщат бойното поле.


Дроновете предлагат различни предимства пред традиционните оръжия: те са по-малки и евтини, предлагат несравними възможности за наблюдение и намаляват излагането на риск на войниците. Морските пехотинци в градската война, например, могат да бъдат придружени от микродронове, които служат за техни очи и уши.


С течение на времето страните ще подобряват хардуера и софтуера им за да надминат конкурентите си. В крайна сметка автономните оръжейни дронове – не
само безпилотни летателни апарати, но и наземни – ще заменят изцяло войниците и пилотираната артилерия.


Представете си автономна подводница, която може бързо да превозва доставки във вражески води, или автономен камион, който намира оптималния маршрут за пренасяне на малки ракетни установки по неравен терен. Група от дронове, свързани в мрежа и координирани от AI, могат да премажат танкови и пехотни формации на бойното поле. В Черно море Украйна използва водни дронове, за да атакува руски кораби и снабдителни съдове. Така една страна с миниатюрен флот успя да ограничи могъщия руски Черноморски флот.

Украйна предлага поглед към бъдещите конфликти: войни, които ще бъдат водени и печелени от хора и машини, работещи заедно, пише Шмид.

Развитието на дроновете показва как иновационната мощ е в основата на военната, посочва той.
По думите му иновациите също така оформят икономическата мощ, като дават на държавите лост върху веригите за доставки и способността да пишат правилата за другите. Страните, които разчитат на природни ресурси или търговия, особено тези, които трябва да внасят редки или основополагащи стоки, са уязвими за разлика от другите.

Какво ще се случи, ако Китай нахлуе в Тайван? Отговор на този въпрос дава американският мозъчен тръст CSIS, който разработва платформа за симулация на глобални конфликти

Помислете за влиянието което Китай може да упражнява над страните, на които доставя комуникационен хардуер. Не е изненада, че страните, зависими от доставяната от Китай инфраструктура – като много страни в Африка, където компонентите, произведени от Huawei, съставляват около 70% от 4G мрежите – не са склонни да критикуват нарушенията на човешките права в Китай.
Превъзходството на Тайван в производството на полупроводници също осигурява мощно възпиращо средство срещу инвазия, тъй като Китай има малък интерес да унищожи най-големия си източник на микрочипове.

Чиповете – просто бизнес или инструмент за глобално господствоTSMC започна производството на най-новите си полупроводници, което налива допълмнително вода в мелницата на глобалната надпревара в сферата

СЪСТЕЗАНИЕ ДО ВЪРХА

Способността на една страна да проектира влияние в международната сфера – във военно, икономическо и културно отношение – зависи от способността ѝ да прави нововъведения по-бързо и по-добре от конкурентите си, казва Шмид.


Основната причина, поради която иновациите днес дават такова огромно предимство е, че те пораждат все повече иновации. Отчасти това се дължи на факта, че когато се създадат клъстери от учени те привличат и обучават други велики учени в изследователски университети и големи технологични компании. Но също така и защото иновациите се надграждат върху себе си. Те разчитат на цикъл на изобретяване, приемане и адаптиране. Това, по думите на Шмид, е „самоусилващ се цикъл“, който подхранва още повече иновации. Ако някоя брънка от веригата се скъса, същото ще се случи със способността на дадена страна да реализира иновации ефективно.


Но предимството на страните, които се радват на структурни предимства в технологиите, се свива. Благодарение отчасти на по-достъпните академични изследвания и на възхода на софтуера с отворен код, технологиите сега се разпространяват по-бързо по целия свят. Наличието на нови постижения помага на конкурентите да наваксат с рекордна скорост, както Китай в крайна сметка направи с 4G. Въпреки че някои от последните му технологични успехи произтичат от икономически шпионаж и незачитане на патентите, голяма част от тях се дължат на иновативни, а не деривативни усилия за адаптиране и прилагане на нови технологии, отбелязва Шмид.


Според него китайските компании се радват на огромен успех в приемането и комерсиализирането на чуждестранни технологични пробиви. Чрез публично-частни партньорства, директни субсидии за частни и всички подкрепяни от държавата компании, Пекин наля милиарди долари, за да гарантира, че ще излезе напред в надпреварата за технологично надмощие. Засега резултатът е смесен. Китай изпреварва САЩ в някои технологии, но изостава в други, пише Шмид.


Трудно е да се каже дали страната ще постигне водещата роля в AI, но висшите служители в Пекин със сигурност смятат, че това ще стане.


През 2017 г. те обявиха плановете си да станат световен лидер в изкуствения интелект до 2030 г. и могат да постигнат тази цел дори по-рано от очакваното. Китай вече постигна целта си да стане световен лидер в технологиите за наблюдение, базирани на изкуствен интелект, които не само използва за контрол на дисидентите у дома, но и продава на авторитарни правителства в чужбина. Китай все още се нарежда зад САЩ в привличането на най-добрите умове в AI - почти 60% от изследователите от най-високо ниво работят в американски университети. Но разхлабените закони за защита на личните данни в Китай, задължителното събиране на данни и целенасоченото държавно финансиране дават на страната ключово предимство. Всъщност тя вече е водеща в производството на автономни превозни средства.

Изкуственият интелект вече пилотира и самолети Lockheed Martin и DARPA превръщат технологията във верен помощник на американските военни

Засега САЩ все още запазват предимство в квантовите изчисления. И все пак през последното десетилетие Китай е инвестирал най-малко 10 милиарда долара в квантови технологии, приблизително 10 пъти повече от правителството на САЩ.


Китай работи за изграждането на квантови компютри, толкова мощни, че те лесно ще могат да разбият днешното криптиране. Инвестира сериозно в квантови мрежи - вероятно с надеждата, че те ще бъдат непроницаеми за наблюдение от други разузнавателни агенции. Още по-тревожно е, че китайското правителство може би вече съхранява откраднати и прихванати комуникации с цел да ги декриптира, когато има изчислителната мощ да го направи - стратегия, известна като "съхранявайте сега, декриптирайте по-късно". Когато квантовите компютри станат достатъчно бързи, всички комуникации, криптирани чрез неквантови методи, ще бъдат изложени на риск от прихващане, повишавайки значението за постигането на този пробив първи.


Китай също така активно се опитва да настигне САЩ в синтетичната биология. Учените в тази област работят върху редица нови биологични разработки, включително цимент, произведен от микроби, който абсорбира въглероден диоксид, култури с повишена способност за улавяне на въглерод и заместители на месо на растителна основа. Подобна технология има огромно обещание да се бори с изменението на климата и да създава работни места, но от 2019 г. насам китайските частни инвестиции в синтетичната биология изпреварват американските.


САЩ подготвят нови правила за инвестиции в КитайНова програма може да забрани американските инвестиции в определени сектори в Китай
Що се отнася до чиповете Китай също има амбициозни планове. Китайското правителство финансира безпрецедентните усилия да стане лидер в производството им до 2030 г. Китайските компании в момента създават това, което е известно в индустрията като "седем нанометрови" чипове, но Пекин насочи по-нататъшните си цели, обявявайки планове за местно производство на ново поколение "пет нанометрови" чипове. Засега САЩ продължават да превъзхождат Китай в дизайна на чипове, както и свързаните със САЩ Тайван и Южна Корея. През октомври 2022 г. администрацията на Байдън предприе важната стъпка за блокиране продажби от страна на водещи американски компании, произвеждащи компютърни чипове с изкуствен интелект, на клиенти от Китай като част от пакет от ограничения. И все пак китайските компании контролират 85% от преработката на редкоземните минерали, които влизат в тези чипове и друга критична електроника, предлагайки им важен фактор за влияние пред техните конкуренти.


Китай е глобален лидер в разработката на критични иновативни технологииВ някои области 10 от 10 водещи изследователски институции в глобален мащаб са базирани в страната

БИТКА НА СИСТЕМИТЕ


Конкуренцията между САЩ и Китай е колкото конкуренция между системите, толкова и между държавите.


В китайския модел на гражданско-военно сливане правителството насърчава вътрешната конкуренция и финансира нововъзникващите победители като "национални шампиони".


Тези компании играят двойна роля, максимизирайки търговския успех и прокарвайки интересите на китайската национална сигурност.

Американският модел, от друга страна, разчита на по-различен набор от частни актьори. Федералното правителство предоставя финансиране за основната наука, но до голяма степен оставя иновациите и комерсиализацията на пазара.


С колапса на SVB технологичният сектор губи жизненоважен органИнституцията изигра важна роля за гладкото функциониране на сектора

Дълго време трифектата на правителство, индустрията и академичните среди беше основният източник на американските иновации, коментира Шмид.


Това сътрудничество доведе до много технологични пробиви, от кацането на Луната до интернет. Но с края на Студената война правителството на САЩ стана не толкова склонно да отпуска финансиране за приложни изследвания и дори намали сумата, посветена на фундаменталните изследвания.


Въпреки че частните разходи са се увеличили, публичните инвестиции са достигнали плато през последния половин век, отбелязва Шмид.


Причините за нежеланието на Вашингтон да финансира науката, която служи като основа на иновационната мощ, са структурни.
Иновациите изискват риск, а понякога и провал – нещо, което политиците не желаят да приемат. Иновациите могат да изискват дългосрочни инвестиции, но правителството на САЩ работи на едногодишен бюджетен цикъл и най-много на двугодишен политически цикъл.
Въпреки тези пречки, Силициевата долина (заедно с други горещи точки в САЩ) все още успява да насърчи иновациите. Американската история на успеха разчита на мощна комбинация от вдъхновяваща амбиция, благоприятни за стартиращите компании правни и данъчни режими и културата на откритост, която позволява на предприемачите и изследователите да повтарят и подобряват своите идеи.
Това обаче може да не е достатъчно, казва Шмид, и добавя, че конкуренцията с Китай изисква възобновяване на взаимодействието между правителството, частния сектор и академичните среди.

ИНВЕСТИРАНЕ В БЪДЕЩЕТО


Като част от усилията си да гарантират, че ще останат суперсила в областта на иновациите, САЩ ще трябва да инвестират милиарди долари в ключови области на технологичната конкуренция.


Относно чиповете, може би най-жизненоважната технология днес, правителството трябва да удвои усилията си за преструктуриране на веригите за доставки като ги премести в САЩ или приятелски страни.


В областта на възобновяемата енергия то трябва да финансира научноизследователската и развойна дейност в областта на микроелектрониката, да складира редкоземните минерали (като литий и кобалт), необходими за батерии за електрически превозни средства, и да инвестира в нови технологии, които могат да заменят литиево-йонните батерии и да компенсират господството на Китай в ресурсите.

Минната индустрия се насочва към дъното на океана. Какво може да се обърка?Можем ли изобщо да използваме ценните дълбоководни метали за бъдеще, задвижвано от възобновяема енергия?

Междувременно внедряването на 5G в Съединените щати е бавно, отчасти защото правителствените агенции - най-вече Министерството на отбраната - контролират по-голямата част от високочестотния радиочестотен спектър, който 5G използва. За да настигне Китай, Пентагонът трябва да отвори повече спектъра за частни участници, коментира Шмид.


По думите му смислената иновация изисква както изобретяване, така и внедряване, способност за изпълнение и комерсиализиране на новите изобретения в мащаб. Това често е основният препъникамък. Изследванията в областта на електрическите автомобили, например, помогнаха на General Motors да пусне първия си модел на пазара през 1996 г., но отне още две десетилетия, преди Tesla масово да произведе търговски жизнеспособен модел. Всяка нова технология, от AI до квантовите изчисления и синтетичната биология, трябва да бъде преследвана с ясната цел за комерсиализация.


В допълнение към всичко това САЩ трябва да инвестират и в това, което стои в основата на иновациите: талантът, привличайки най-добрите и най-умните от цял свят.


Повече от половината от всички AI изследователи, работещи в САЩ, идват от чужбина, а търсенето на таланти в областта на изкуствения интелект все още далеч надхвърля предлагането, отбелязва Шмид.


Ако САЩ затворят вратите си за талантливи имигранти, рискуват да загубят иновативното си предимство.

6 факта за най-интересната личност в технологиите - Мира Мурати от OpenAI 35-годишната Мира Мурати e главен технологичен директор на OpenAI и ветеран от Tesla

НАЙ-ДОБРАТА ЗАЩИТА


Като част от усилията си да превърнат иновациите в твърда сила, САЩ трябва фундаментално да преосмислят някои от своите отбранителни политики, посочва Шмид.


Като се има предвид колко много съвременните военни и цели икономики разчитат на цифровата инфраструктура, всяка бъдеща война на великите сили вероятно ще започне с киберудар. Следователно киберзащитата на САЩ се нуждае от време за реакция, по-бързо от времето за реакция на хората.

Изправени пред постоянни кибератаки дори в мирно време, Съединените щати трябва да се бронират със свръхизобилие, създавайки резервни системи и алтернативни пътища за потоците от данни.


Това, което започва в киберпространството, може лесно да ескалира и във физическата сфера. За да се противопостави на евентуални атаки с дронове, САЩ трябва да инвестира в отбранителна артилерия и ракетни системи. За да се подобри осведомеността на бойното поле, американските военни трябва да се съсредоточат върху разгръщането на мрежа от евтини сензори, задвижвани от AI, за наблюдение на оспорваните райони, подход, който често е по-ефективен от една-единствена, изящно изработена система.


Тъй като човешкият интелект става все по-труден за намиране, САЩ трябва все повече да разчитат на най-голямото съзвездие от сензори на всяка среда, варираща от подводна до открития космос. Трябва да се съсредоточим повече върху разузнаването с отворен код, като се има предвид, че повечето от данните в света днес са публично достъпни. Без такива способности САЩ рискуват да бъдат изненадани от провали в разузнаването си.


В ерата на хибридната война: Кои са държавите-кибертерористиАтаките, насочени към критична инфраструктура, са скочили от 20% до 40%, когато става дума за кампании, зад които стоят национални държави

Когато става въпрос за действителни боеве, военните единици трябва да бъдат свързани в мрежа и децентрализирани, за да надхитрят по-добре противниците, пише още Шмид.


Изправени пред противници със строги военни йерархии, САЩ биха могли да спечелят предимство, като използват по-малки, по-свързани единици, чиито членове са умели във вземането на решения в мрежата, използвайки инструментите на изкуствения интелект в своя полза. Например, едно звено може да обединява способности за събиране на разузнавателни данни, ракетни атаки с голям обсег и електронна война. Пентагонът трябва да предостави на командирите на бойното поле най-добрата информация и да им позволи да направят най-добрия избор на място.


САЩ харрчат четири пъти повече от всяка друга страна за закупуване на военни системи, но цената е лош показател за оценка на иновационната мощ, казва още Шмид. През април 2022 г. украинските сили изстреляха две ракети "Нептун" по "Москва", 600-футов руски военен кораб, потапяйки плавателния съд. Корабът струваше 750 милиона долара; ракетите, по 500 000 долара на брой. По същия начин най-съвременната хиперзвукова противокорабна ракета на Китай, YJ-21, може някой ден да потопи американски самолетоносач на стойност 10 млрд.


Според Шмид правителството на САЩ трябва да помисли два пъти, преди да ангажира още 10 милиарда долара и десет години за такъв кораб. Често има повече смисъл да купувате много евтини артикули, вместо да инвестирате в няколко престижни проекта с висока стойност.

Саудитска Арабия и Иран - новият важен аспект на сблъсъка САЩ-Китай Лидерите на мюсюлманския свят възстановиха дипломатическите си отношения в Пекин

ИГРАЙ, ЗА ДА СПЕЧЕЛИШ
В съперничеството на века – това на САЩ с Китай – решаващият фактор ще бъде иновационната мощ, заключва Шмид.
Технологичният напредък през следващите пет до десет години ще определи коя страна ще спечели надмощие в това състезание за оформяне на света.

Предизвикателството за САЩ обаче е, че правителствените служители са стимулирани да избягват риска и да се съсредоточават в краткосрочните планове, оставяйки страната хронично да не инвестира достатъчно в технологиите на бъдещето.
Ако необходимостта е майка на изобретението, войната е акушерката на иновациите, казва Шмид.
По думите му САЩ трябва да правят нововъведения по-бързо от всякога - ако не успеят, ще подкопаят способността си да възпират – и, ако е необходимо, да се бият и да печелят – следващата война.
Алтернативата може да бъде катастрофална, предупреждава Шмид.
Хиперзвуковите ракети могат да оставят САЩ беззащитни, а кибератаките могат да осакатят електрическата мрежа на страната.
Може би още по-важно е, че войната на бъдещето ще бъде насочена към хората по напълно нов начини: авторитарни държави като Китай и Русия може да са в състояние да събират индивидуални данни за навиците за пазаруване на американците, местоположението и дори ДНК профилите, което да позволи индивидуални кампании за дезинформация и дори целенасочени биологични атаки и убийства. За да предотвратят тези ужаси, САЩ трябва да се уверят, че остават пред технологичните си конкуренти, казва още Шмид и добавя:
Старата мантра на Силициевата долина е вярна не само в индустрията, но и в геополитиката: прави иновации или умри.