Поредицата важни събития на международната сцена разкриха опасното състояние на отношенията между великите сили, тъй като Русия и Китай предизвикват световния ред, ръководен от САЩ, и задълбочават перспективите те да се влошат още повече.

Това е изводът на Wall Street Journal от новините на геополитическото поле, започнали да идват със старта на Мюнхенската конференция по сигурността и завършили с речта на руския президент от вторник.

Владимир Путин обяви, че Русия ще преустанови участието си в последния останал договор за контрол на ядрените оръжия между Москва и Вашингтон - остатък от архитектурата на сигурността, която помагаше за запазването на мира в продължение на десетилетия, припомня изданието.

Тази заявка дойде само ден, след като американският президент Джо Байдън пътува до Украйна и обеща "безкрайна подкрепа" за Киев в борбата срещу Кремъл.

На този фон, първият дипломат на Китай Ван И порица САЩ на конференция по сигурността в Мюнхен, преди да пристигне във вторник в Москва, за да се срещне с руски официални лица. Според запознати целта на това посещение е била да се организира среща на върха между Владимир Путин и китайския президент Си Дзинпин, aкцентира WSJ.

САЩ заклеймиха решението на Путин за New START като жалко и безотговорноРуският президент заяви днес, че Русия преустановява участието си в договора New START за контрол на ядрените оръжия

Оценката на изданието е категорична - събитията сигнализират за по-голямо напрежение в международната система, тъй като Вашингтон и неговите съюзници се борят с възходящия Китай, който осигурява важен икономически спасителен пояс за Москва.

Това, разбира се, се обуславя от факта, че двете държави имат общ интерес да отслабят доминиращата роля на САЩ в световния ред, която по тяхна оценка “вероятно е била засилена от единството на Запада по отношение на Украйна”.

“Една “антанта” между тях би повторила антизападното им партньорство от Студената война с една съществена разлика - Пекин, а не Москва, ще бъде доминиращият партньор”, посочват още от WSJ.


Но перспективата двете големи автократични сили, които доминират в евразийския регион, да се сближат, крие рискове за Пекин. Тя вероятно ще принуди европейските държави, които сега се надяват да поддържат тесни търговски връзки с Китай, да се насочат по-решително към САЩ, особено по отношение на сигурността си. Ако това се случи, геополитическата конкуренция между Запада (заедно с азиатските демокрации като Япония и Южна Корея) и оста Москва-Пекин ще се засили.

Байдън е в Киев на фона на новини за китайска военна помощ за Русия Камала Харис, вицепрезидент на САЩ, предупреди Китай да не предоставя смъртоносно оборудване на страна, “която извършва престъпления срещу човечеството”

Като пример за негативно развитие на глобалната ситуация от WSJ дават изказването на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, който предупреди миналия уикенд, че Китай обмисля да изпрати оръжия на Русия - стъпка, която според него ще доведе до "сериозен проблем" в американско-китайските отношения”.

Според американски официални представители, цитирани от изданието, Пекин все още не е доставил смъртоносни оръжия на Москва, но ако това се случи, би подсказало, че китайските стратегически интереси се състоят в това Русия да не бъде победена в Украйна. А това увеличава перспективите за по-нататъшно удължаване на войната.

Според западни оценки Русия е понесла загуби от над 200 000 убити и ранени войници, а мащабите на изкараното от строя оборудване са толкова големи, че ограничават възможностите ѝ да води войната.

Ядрено напрежение

Въпреки това руският президент се зарече да продължи войната в Украйна, за която обвинява Запада, и посочи, че ще се въздържи от сътрудничество по Новия договор за съкращаване на стратегическите оръжия - New START.

Той изрично акцентира, че Русия няма да се оттегли от пакта, а други руски официални лица дадоха да се разбере, че Москва ще продължи да се придържа към основните ограничения на договора относно броя на бойните глави и ракетите и бомбардировачите, които могат да ги носят, акцентира WSJ.

Договорът New START ограничава броя на стратегическите ядрени бойни глави, разположени от САЩ и Русия, до 1550 и предвижда проверки на място. Миналия месец администрацията на Байдън заяви, че Русия го е нарушила, като е отказала да допусне инспекции и е отхвърлила исканията на САЩ за среща за обсъждане на опасенията им относно неговото спазване.


Друг мрачен акцент по темата идва от факта, че Китай отказва да бъде въвлечен в дискусии за контрол на своя скромен, но постоянно нарастващ ядрен арсенал.

WSJ: Китай подпомага войната на Русия в Украйна, показват търговски данниВъпреки международните санкции китайски държавни компании, работещи в сферата на отбраната, доставят стоки с двойна употреба на руски държавни компании

Байдън и Ван - две посещения в Европа, два разказа

След посещението си в Киев американският президент Джо Байдън отпътува за Варшава за разговори с лидерите на т.нар. Букурещка деветка, част от която е и България.

В полската столица той отново заяви, че подкрепата на САЩ за Украйна няма да бъде разколебана и че Вашингтон и неговите съюзници ще останат единни. "Украйна никога няма да бъде победена от Русия. Никога", категоричен е той, цитиран от WSJ, часове след като Путин обяви, че Русия никога няма да бъде победена на бойното поле.

В същото време посещението на дипломат №1 на Китай в Европа беше първото на толкова високопоставен служител, откакто Си Дзинпин затвърди властта си в Комунистическата партия в края на миналата година, посочва изданието и прави оценка, че неговата реч в Мюнхен е съдържала “прикрито усилие за отваряне на разрив между Европа и САЩ”.

Той описва Китай и Европа като "две големи сили, пазари и цивилизации".

Байдън обяви нова военна помощ за Украйна при посещението си в КиевНовата военна помощ за Украйна е в размер на 500 милиона долара
Освен това, припомня WSJ, от думите на Ван И става ясно, че Китай скоро ще предложи мирен план за Украйна, който “ще се основава на зачитането на териториалната цялост и суверенитета, на целите и принципите на Устава на ООН”.

В коментар на това Улрих Шпек, германски външнополитически анализатор, заявява пред WSJ, че някои европейски правителства проявяват предпазлив интерес към подобно участие заради влиянието, което Пекин има в Москва към днешна дата.

“Съществува и надежда, че Китай може да бъде отдалечен от Русия, която е открито враждебна към Запада”, казва той, но добавя: "Бързото прекратяване на огъня може да е от полза за Русия, като замрази териториалните придобивки и ѝ даде почивка, за да попълни запасите си и да се подготви за следващото нападение. В същото време Пекин може би не е готов за сериозен натиск върху Русия, а по-скоро прави фалшива дипломация".