Когато на 14 ноември 2001 г. Съединените щати за първи път изстреляха ракета от безпилотен самолет Predator по лидери на "Ал Кайда" в Афганистан, това беше началото на голяма промяна в начина на водене на бойни действия.

През следващите две десетилетия безпилотните самолети се превърнаха в една от емблемите на войната срещу тероризма, като високотехнологични американски безпилотни летателни апарати бяха използвани в редица кампании, посочва Fast Company.

Използването им в световен мащаб беше ограничено до силните държави, но с усъвършенстването на навигационните системи и безжичните технологии в любителските дронове и потребителската електроника се появиха много по-достъпни военни разработки, които демократизираха достъпа до безпилотните апарати за бойни действия.

Пример за тази тенденция е фурорът на турския Bayraktar TB2 в Украйна през 2022 г., който привлече вниманието на света, доказвайки, че може да се превърне в трън в петата на една от най-страховитите армии в света.

Дронът, произведен в Турция от корпорацията Baykar, открива нови хоризонти във войната на бъдещето, тъй като евтините, широко достъпни безпилотни апарати променят в живо време начина, по който по-малките държави могат да водят съвременните войни, посочват още от Fast Company.


WSJ: Китай подпомага войната на Русия в Украйна, показват търговски данниВъпреки международните санкции китайски държавни компании, работещи в сферата на отбраната, доставят стоки с двойна употреба на руски държавни компании

Bayraktar TB2 излиза на сцената

Първата поява на турския Bayraktar TB2 на бойното поле е документирано във видеоклипове в YouTube през 2020 г. Те показват поразяване на цели в Армения от страна на азербайджанските военни по време на Втората война в Нагорни Карабах и още тогава загатват за възможностите, които има технологията.

В катализатор на разработките на Baykar се превръща отказа на правителството на САЩ да изнася високотехнологичните си безпилотни самолети от семейството Predator. Компанията решава да запълни получилата се пазарна ниша, като за да избегне ограниченията за износ на напреднали военни технологии към трети страни, се насочва към лесно достъпни на търговския пазар компоненти.

TB2 е създаден от комбинация от произведени в Турция части и такива, доставени от международните търговски пазари. Анализът на свалените Bayraktar разкрива компоненти, доставени от американски компании, включително GPS приемник, произведен от Trimble, безжичен модем/приемник, произведен от Viasat, и навигационна радиостанция Garmin GNC 255. Garmin, която произвежда потребителски GPS продукти, публикува изявление, в което се отбелязва, че нейният навигационен блок, открит в TB2, "не е проектиран или предназначен за военна употреба и дори не е проектиран или предназначен за използване в безпилотни летателни апарати", посочват от Fast Company и добавят: Но се използва.

Технологията на TB2 го прави привлекателен и по друг начин - докато произведеният в САЩ безпилотен самолет Reaper струва 28 млн. долара, TB2 струва едва около 5 млн. От разработването си през 2014 г. TB2 е демонстрирал качествата си в конфликти в Азербайджан, Либия, Етиопия, а сега и в Украйна.

Дронът е толкова по-достъпен от традиционните военни безпилотни апарати, че литовците дори провеждат краудфъндинг кампании за закупуването им за украинските сили.

Star Wars: Лазерите влизат на въоръжение в борбата срещу дроноветеМинистерството на отбраната на Великобритания обяви, че успешно е тествало ново лазерно оръдие - кулминация на пет години развойна дейност

TB2 е само един от редица примери за използване на комерсиални технологии за безпилотни летателни апарати в бойни действия. Същите квадрокоптери DJI Mavic, които помагат на агенциите за недвижими имоти да проучват различни обекти, например, са използвани в конфликтите в Буркина Фасо и в украинския регион Донбас. Други модели на DJI пък често се използват в Сирия от 2013 г. насам.


Тези евтини, но достатъчно добри дронове, които не подлежат на ограничения за износ, предоставиха на по-малките държави възможности във въздуха, които преди бяха достъпни само за големите военни сили. Нещо повече - колкото по-достъпни са тези апарати, толкова повече ще бъдат използвани като инструменти за конвенционалната война, а не просто за определени мисии, посочват от Fast Company.

Пример за това можем да намерим отново във войната в Украйна. Когато Киев доказа, че е способен да удържи руската инвазия, Кремъл разгърна кампания за терор срещу украинското цивилно население чрез произведени в Иран безпилотни самолети Shahed-136. Тези самовзривяващи се дронове, които Русия изстрелва на ята, също съдържат части от американски компании. И въпреки че украинските противовъздушни сили свалят голяма част от тях, това не е проблем за Русия, тъй като единичната цена на една подобна машина е 20 000 долара.

TB2 - много възможности за малко пари

Но да се върнем към TB2. Той е разработен от завършилия Масачузетския технологичен институт (MIT) Селчук Байрактар, който по време на следването си изследва усъвършенствани модели за вертикално кацане на безпилотни самолети. Едноименният му дрон е самолет с фиксирани крила и скромни характеристики.

Той може да комуникира на разстояние около 300 км от наземната си станция и се движи със скорост от 130 до 230 км/ч. При тези скорости TB2 може да остане в небето повече от 24 часа, което е сравнимо с дронове от по-висок клас като Reaper и Gray Eagle.

От височина до 1000 метра TB2 може както да изследва земята под себе си, споделяйки видео за координиране на атаки, така и да изстрелва лазерно насочвани ракети.

Но най-уникалната му характеристика, казва Джеймс Роджърс, доцент по военни анализи в Датския институт за напреднали изследвания, цитиран от Fast Company, е, че това е "първата масово произвеждана дроно система, с която могат да се сдобият средни и по-малки държави".