Докато седи в своята вила, украинският компютърен програмист Дмитрий Жлуктенко получава спешна молба от фронтовата линия - военно подразделение е изгубило един от безпилотните си самолети, които използва, за да следи руските войски и да насочва артилерията.

Може ли той да помогне да бъде намерен нов?

Отговорът дава история за един паднал военен дрон, един самоотвержен ИТ специалист и силата на краудфъндинг модела за събиране на средства, разказана от The Wall Street Journal.

В крайна сметка Жлуктенко изпраща съобщение до свой контакт в Нидерландия, който намира подходящ апарат в eBay и го изпраща до Полша. Оттам друг доброволец го поема с кола и го прекарва през границата до Лвов, след което ИТ специалистът го предава по местоназначение.

Резултатът? В рамките на една седмица разузнавателен екип на фронта вече използва новата си придобивка, „за да открива руски танкове и войски и да хвърля малки бомби по тях“, разказва WSJ.

Анна Полищук: Уроците на войната за IT индустрията Днес част от екипа на Lalafo е в Полша, друга е останала в Украйна по собствено желание

Един от многото

Такива малки операции, финансирани със средства, събрани по краудфъндинг модела, са били от решаващо значение за това Украйна да се противопостави успешно на руската инвазия, посочват още от медията и добавят, че фондът на въпросния ИТ специалист - "Лапата на Дзига", наречен на името на кучето му, е един от стотиците, които функционират извън официлните канали за военни поръчки. Те доставят жизненоважно оборудване на фронтовата линия - от криптирани радиостанции до интернет терминали Starlink, произведени от SpaceX на Илон Мъск.

Неформалните, децентрализирани мрежи трудно могат да бъдат спрени или възпроизведени от авторитарна Русия. Те съвпадат с подхода на украинската армия, където командирите на терен имат голяма автономия, се казва още в материала.

И докато САЩ и техните европейски съюзници снабдяват Украйна с висококалибрени оръжия като гаубици, прецизна ракетна артилерия и бойни машини, то оборудването, предоставено от хора като Жлуктенко, помагат на частите да действат в малки, автономни екипи. Именно тази тактика дава на Украйна решаващо предимство в борбата с многобройната руска армия, сочат анализите на елспертите.

Но да се върнем на историята.

Човекът, с когото се свързва украинският компютърен специалист, се казва Даан Ниландер, 34-годишен пазач от Бреда, който е и един от неговите партньори в това начинание, посочва WSJ. Мотивацията му е подхранван от свалянето на пътническия самолет, летящ от Амстердам, от контролирани от Русия паравоенни формирования в Източна Украйна през 2014 г. Отричането от страна на Русия той определя като "плюене върху гробовете на моите сънародници".

Павел от Банда, който превърна украинската смелост в брандНякои от най-креативните хора в бизнеса през 2022 г., според Fast Company

Историята на Жлуктенко също има силен личен елемент. Неговата баба е родена в Сибир, след като баща ѝ е депортиран. Неговата прабаба е преживяла Голодомора - избиването на милиони украинци чрез глад в началото на 30-те години на миналия век, резултат от политиката на Кремъл.

Затова и когато неговите приятели се насочват към фронта, той напуска работата си и насочва технологичните си умения в полза на армията. И не само.

24-годишният младеж влага около 60 000 долара - спестявания, с които е смятал да отвори кафене с велосипеди под наем, в оборудване за своите приятели.

След като споделя публикации за усилията си в Twitter, различни потребители започват да се интересуват как могат да се включат. Той създава фонд, който работи като стартъп, от своя iPad в дома си в Лвов, като досега е събрал около 700 000 долара.

Как обаче технически е възможно това? Отговорът е – чрез краудфъндинг.

Изтребителите от шесто поколение и надпреварата за въздушно господствоВъпреки че едва три държави имат бойни самолети от пето поколение, тези от следващото ниво вече са обект на сериозна конкуренция между различни региони

Обикновено използван за набиране на финансиране за бизнес проекти, този модел преобърна идеята за начините, по които може да се реализират както комерсиални идеи, така и различни каузи.

Той използва интернет, за да даде възможност на хиляди хора от цял свят да подпомагат инициативи, които одобряват, независимо в коя точка на света се реализират те. По друг начин казано, краундфъндингът позволява на ангажираните потребители да реализират на практика девиза на тримата мускетари от едноименния роман на Александър Дюма – „Един за всички, всички за един“.

Този иновативен инвестиционен подход е ниша, която става все по-популярна, особено за малкия и среден бизнес, тъй като му предоставя реална алтернатива на банковите кредити. Тук обаче има една подробност – като иновативен модел при него всичко до голяма степен опира до добро представяне на интересна идея или проект, а останалото е въпрос на лично усещане от страна на потенциалните инвеститори.

Разбира се, с оглед на това, че все пак става дума за инвестиции, този иновативен модел има различни модификации (две основни), но като цяло се ползва със статут на прозрачен процес, тъй като още в началото е ясно кой какво може да очаква.

При едни инициативи инвеститорите получават дял от проекта, тоест стават един вид акционери и при успешна реализация получават дивиденти от приходите. При друг тип проекти потребителите инвестират средства, без да получават нищо в замяна. Те обикновено са свързани с някакви каузи.

Именно като тази на украинския ИТ специалист.