Украинският президент Володимир Зеленски каза в реч пред американския Конгрес, че милиардите долари, предоставяни от САЩ като помощ за Украйна в нейната битка срещу руското нашествие, не са благотворителност, а инвестиция в глобалната сигурност, предаде Reuters.

При първото си посещение в чужбина, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари, Зеленски каза пред американските законодатели, че се надява те да продължат да подкрепят страната му.

„Вашите пари не са благотворителност. Те са инвестиция в глобалната сигурност и демокрация“, каза той, облечен в обичайната си „униформа“ в цвят каки, която носи през всичките 300 дни на конфликта, коментира Reuters.

Камарата пренебрегна правило, което обикновено изисква мъжете да носят сако и вратовръзка в залата, добавя изданието.

От тениската на Зеленски до яхтата на Безос: Физическите символи на 2022Поглед към изминалите 12 месеца през призмата на най-забележителните (за добро или лошо) физически символи на 2022 г. „За мен е голяма чест да бъда в Конгреса на САЩ и да говоря пред вас и всички американци. Противно на всички мрачни сценарии Украйна не падна. Украйна е жива и здрава“, каза още Зеленски. „Ние победихме Русия в битката за умовете на света“, заяви украинският президент.

Посрещането на Зеленски като защитник на демокрацията носи много по-дълбоко послание от военната подкрепа, пише още Reuters. То имаше за цел да сигнализира на руския президент Владимир Путин, че САЩ и техните съюзници от НАТО остават твърдо зад Украйна, въпреки неотдавнашните признаци на недоволство сред някои републикански законодатели относно нарастващите разходи.

Правителството на демократа Байдън е предоставило почти 50 милиарда долара чуждестранна помощ на Украйна, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари, включително хуманитарна, финансова и военна подкрепа.

Очаква се Конгресът, контролиран в момента от демократите, да одобри още 44,9 милиарда долара тази седмица, но остава да се види дали ще настъпи промяна в подкрепата на Конгреса за Украйна, след като републиканците поемат контрола върху Камарата на представителите през януари. Демократите запазиха мнозинството си в Сената на изборите в средата на мандата през ноември.

С посещението си в САЩ Зеленски става част от списъка от световни лидери, изнасяли речи пред Конгреса – традиция, започнала през 1874 г. с посещението на хавайския крал Калакауа. Обръщения пред

Конгреса са правили монарси, един папа, а по време на Втората световна война реч пред американските законодатели изнася тогавашният британски министър-председател Уинстън Чърчил, припомня Reuters.