В четвъртък, Сенатът на САЩ прие закон, с който се разрешават рекордни годишни разходи за отбрана в размер на 858 млрд. долара, което е с 45 млрд. долара повече от предложеното от президента Джо Байдън, съобщи Reuters.

Сенаторите са подкрепили Закона за националната отбрана (National Defense Authorization Act), който определя политиката на Пентагона, с огромно двупартийно мнозинство от 83-11 гласа.

Гласовете "против" идват от страна на либерали, които възразяват срещу постоянно нарастващия военен бюджет, и консерватори, които искат по-строг контрол върху разходите.

След като проектозаконът получи подкрепа и от Камарата на представителите, остава единствено подписът на президента Байдън да го превърне в закон.

Star Wars: Лазерите влизат на въоръжение в борбата срещу дроноветеМинистерството на отбраната на Великобритания обяви, че успешно е тествало ново лазерно оръдие - кулминация на пет години развойна дейност

Приетият за фискалната 2023 г. бюджет включва увеличение на заплатите на военнослужещите с 4,6%, финансиране на оръжейни сделки, както и подкрепа за Тайван, който е изправен пред възможна агресия от страна на Китай. Украйна също има своята част от новия военен бюджет на САЩ.

Украйна и Тайван

Законопроектът осигурява на Украйна поне 800 млн. долара допълнителна помощ в сферата на сигурността през следващата година и включва редица разпоредби за подкрепа на Тайван, включително милиарди долари помощ за ускорено закупуване на оръжия. В отговор Тайпе изрази благодарност за подкрепата, като заяви, че планираната помощ ще подобри военната готовност на острова и "ще гарантират свободата, откритостта, мира и стабилността на Индо-тихоокеанския регион".

Законопроектът също така разрешава отпускането на повече средства за разработване на хиперзвукови оръжия и закупуване на различни оръжейни системи, включително изтребители F-35 на Lockheed Martin Corp и военни кораби, произведени от General Dynamics.