Русия печели по-малко от петрол през ноември, въпреки увеличеното производство, което е малко под нивото преди войната в Украйна. Приходите от износ са паднали със 700 млн. до 15.8 млрд. долара поради по-ниски цени и по-големи отстъпки за продукти с руски произход, сочат данните на Международната агенция по енергетика в редовния й месечен доклад. Това е втората най-ниска печалба след септемврийската от 14.7 млрд. долара.

Спадът на приходите идва въпреки нарастването на руския износ на суров петрол и продукти до 8,1 милиона барела на ден – най-високото ниво от април, два месеца след като Русия нахлу в Украйна. Това е добра новина за ЕС, САЩ и техните съюзници, които се наложиха санкции, които имат за цел да ограничат финансирането на Кремъл от износа на суровини.

ЕС, Г-7 и Австралия въведоха горна граница на цените от 60 долара за барел на руския морски петрол на 5 декември. Цената на неруския петрол беше около 81 долара за барел в сряда. Експерти са скептични, че мярката ще има ефект, тъй като руският петрол вече се търгува под 60 долара за барел.

Данните на МАЕ сочат, че експортната смес от суров петрол Urals е паднала до около 43 долара за барел към началото на декември.

„Засега руският петрол продължава да тече. През ноември общият износ на петрол се е увеличил с 270 000 барела до 8,1 милиона барела на ден – най-високото ниво от април. Товарите на суров петрол останаха непроменени през месеца с малко над 5 милиона барела на ден, въпреки спада от 430 000 балела в доставките за Европа. Обратно, продуктовите потоци (по-специално на дизела) се увеличиха, включително към Европа. Руското производство на петрол се повиши с 90 000 барела до 11,2 милиона барела на ден, само с 200 000 барела под нивата преди инвазията”, се посочва в доклада.

Турските проливи остават затворени за танкери с руски петролРасте броят на петролните танкери, които чакат да преминат през Босфора. На входа на пролива в Черно море те вече са 16

Таванът, който доведе до натрупване на танкери край Турция непосредствено след въвеждането му, ограничи достъпа до застрахователни и транспортни услуги за всички купувачи на руски петрол, които отказват да приемат наложения лимит.

МАЕ прогнозира, че производството на петрол в Русия ще спадне с 1,4 милиона барела на ден (bpd) през следващата година. В доклада Агенцията отбелязва, че ръстът на търсенето на петрол в световен мащаб ще се забави през следващата година, но все още ще бъде стабилен от 1,7%, докато Китай се възстановява от свързаните с Covid икономически ограничения.

Петролът поскъпна. Ключов тръбопровод в САЩ остава извън строя Суровият петрол West Texas Intermediate, търгуван на Нюйоркската стокова борса, се покачи до 72 долара за барел след спад от 11% миналата седмица

Експертите са на мнение, че търсенето на петрол в Китай ще се свие с 400 000 барела на ден до 15,4 милиона тази година, преди да се възстанови с почти милион барела на ден през 2023 г.

Международната агенция по енергетика посочва, че глобалното търсене на петрол през 2022 г. се е увеличило с 2,3 милиона барела на ден спрямо миналата година и се прогнозира да нарасне с 1,7 милиона през следващата година до 101,6 милиона барела на ден.