След двудневни дискусии и преговори министрите на енергетиката на ЕС не постигнаха споразумение за стойността на тавана и други елементи на механизма за корекция на цената на природния газ на равнище ЕС. Дискусиите ще продължат през следващия период. Това стана ясно от думите на румънският министърът на енергетиката Вирджил Попеску, цитирани от агенция Аджерпрес.

"Румъния, заедно с Испания, Италия, Белгия, Гърция, България, Словакия, Полша, Литва и Словения, подкрепят разумна горна граница на цените, която не дава сигнал на пазара за повишаване на цената, а напротив - помага за стабилизирането й на разумни стойности. През следващите дни също ще преговаряме, за да постигнем консенсус", подчерта румънският министър на енергетиката в страницата си във Facebook.

Изпълнителният орган на ЕС предложи да се ограничат цените на природния газ за една година, когато цените на референтния газов хъб TTF в Нидерландия надвишават нивото от 275 евро за мегаватчас в продължение на две последователни седмици и когато цените на TTF са с 58 евро по-високи от средната световна цена на втечнения природен газ в продължение на 10 търговски дни.

ЕС се опитва да реши разногласията по ценовия таван за руския петрол Разговорите бяха в застой в последните дни, тъй като Полша поиска далеч по-нисък таван на цените от този, за който се застъпват от ЕК

Според Белгия, Полша и Италия ограничението е необходимо, за да не бъдат засегнати масово икономиките от високите цени на енергията.

На противоположното мнение е малка група държави членки на ЕС, сред които Германия, Нидерландия и Австрия. Те твърдят, че ценовият таван ще накара доставчиците да продават своя газ на други места и ще премахне стимулите за намаляване на потреблението на газ, пояснява румънската агенция, като се позовава на Reuters.