Девети пакет от санкции срещу Русия се обсъжда от ЕС. Това заяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на посещение във Финландия, предаде Reuters.

„Работим усилено, за да ударим Русия там, където боли, за да отслабим още повече нейния капацитет да води война срещу Украйна и мога да обявя днес, че работим с пълна сила по 9-ия пакет от санкции“, добави председателят на Европейската комисия. Тя е уверена, че много скоро ще бъде одобрена глобалната горна граница на цените на руския петрол с Г-7 и други големи партньори.

“Няма да се успокоим, докато Украйна не надделее над Путин и неговата незаконна и варварска война“, каза Урсула фон дер Лайен.

Днес министрите на енергетиката на страните от Европейския съюз ще обсъдят в Брюксел ново предложение за ограничаване на цената на природния газ, докато темата продължава да предизвиква разногласия в Общността, предаде DPA.

Ценовият таван на газа в ЕС може да нанесе удар от $33 млрд. на пазараОценката е на Лондонската междуконтинентална борса

Европейската комисия представи по-рано тази седмица предложение за ограничаване на цената на газа, търгуван в Механизма за прехвърляне на собственост в Нидерландия (TTF), който служи като отправна точка за много трансакции с природен газ в ЕС.

Таванът трябва да влезе в сила автоматично върху фючърса на газа за месец напред, ако цената надвиши 275 евро (283,9 долара) за мегаватчас за две седмици и спредът (разликата - бел. ред) спрямо глобалните цени на втечнения природен газ е 58 евро или по-висок.