Украинският президент Володимир Зеленски произнесе реч пред лидерите от Г-20, в която призова за "възстановяване на мира и зачитане на Устава на ООН, както и на принципа за териториалната цялост на Украйна", съобщи Reuters.

Във видеоконферентна връзка Зеленски каза пред лидерите на Г-20, че иска войната да завърши със справедлив мир и, че точно сега е времето, когато тя трябва и може да бъде спряна, съобщава Reuters.

"Искам тази руска война да завърши справедливо и въз основа на Устава на ООН и международното право. Украйна не трябва да бъде подтиквана да прави компромиси с нейната съвест, суверенитет, териториална цялост и независимост.

Няма да има Мински споразумения-3. Няма да оставим време на Русия да укрепва силите си. Никой няма право да изнудва света с радиационна катастрофа. Русия превърна нашата Запорожка АЕЦ в радиационна бомба, която може да избухне всеки един момент. Русия трябва незабавно да изтегли всичките си войски от територията на централата", каза Зеленски.

Той предложи да се разшири обхватът на действие на зърнената сделка до пристанищата в Николаевска област. „Трябва да бъдат наложени ценови ограничения върху изнасяните от Русия енергийни ресурси. Трябва да се обединим около единствения реалистичен модел на размяна на пленници – всички срещу всички. Русия трябва да признае териториалната цялост на Украйна и да изтегли всичките си войски от страната. Контролът на Украйна върху всички сектори на границата ни с Русия трябва да бъде възстановен. Светът трябва да подкрепи създаването на специален трибунал за руската война срещу Украйна“, каза още Зеленски.

„Русия трябва да компенсира на Украйна нанесените щети за сметка на собствените си активи. Трябват ни ефективни гаранции за сигурност и проектодоговор, наречен Киевско споразумение за сигурност. Трябва да проведем международна конференция, която да утвърди ключовите елементи на следвоенната архитектура на сигурност в Евро-атлантическото пространство, за да се предотврати повторение на руската агресия. Когато всички антивоенни мерки бъдат изпълнени, документ, слагащ край на войната трябва да бъде подписан от страните", обобщи украинският президент.

В профила си във Facebook след изказването си пред лидерите от Г-20 Зеленски публикува украинската формула на мира. Той посочва „набор от решения, които гарантират мир за Украйна, Европа и света“.


Украинският президент Володимир Зеленски произнесе днес "пламенна, но подробна" реч пред лидерите от Г-20, написа в Twitter посланикът на Европейския съюз в Индонезия Венсан Пике.


Независимо от отсъствието на руския президент Владимир Путин от индонезийската среща на върха на Г-20 неговата офанзива в Украйна ще доминира дневния ред на форума. Конфликтът, гневно осъждан от западните страни, предизвика или изостри редица световни кризи, по-специално икономическата и климатичната, коментира по-рано AFP.

Индонезийският президент Джоко Видодо, председател на срещата на лидерите от Г-20, заяви в речта си на откриването на форума, че ако войната не завърши, ще бъде трудно светът да върви напред. Той не спомена изрично войната в Украйна

Видодо призова за единство по време на тазгодишното издание на форума и каза, че блокът не трябва да позволи на света да изпадне в още една студена война, а конфликтът трябва да завърши.

Той каза, че конфликтът се отразява много силно върху доставките на продоволствие и енергийни източници. Светът се изправя пред поредица от кризи, които изострят съперничествата, допълни Видодо.

Срещата на Г-20 трябва да успее и не може да се провали, а Индонезия работи за сближаването на големите различия между държавите, каза още индонезийският президент и добави, че същият дух трябва да бъде показан от страните участнички, а сътрудничеството е необходимо повече от всякога, за да се спаси светът.

САЩ очакват Г-20 да осъди руската инвазия в Украйна и отражението ѝ върху световната икономика в заключителното комюнике на срещата на върха на остров Бали, е казал американски представител, цитиран от Reuters. В изявление пред медии преди участието на американския президент Джо Байдън в срещата, представителят е казал, че повечето страни от Г-20 са постигнали в разговорите си през последните дни консенсус по отношение на позицията им към руската инвазия в Украйна.

Кремъл обясни отсъствието на Владимир Путин с работния график, който го задържа в Русия, без обаче да уточни какъв ангажимент му пречи да участва в една от най-важните срещи на върха в глобален план. Путин дори няма да говори пред участниците чрез видеовръзка, съобщи Кремъл. Москва изпрати на остров Бали делегация начело с външния министър Сергей Лавров, който през юли напусна предсрочно среща на първите дипломати от Г-20, след като бе обсипан с критики.

Избирайки да не пътува до Индонезия, руският президент си спестява унижението от евентуален леден прием, но има опасност да изолира още повече страната си, на която вече са наложени тежки санкции от Запада, писа AFP.

"На една среща на върха трябва да водиш разговори и да позираш за снимки. А сега с кого би говорил и се снимал той?". Така коментира руският политолог Алексей Малашенко отсъствието на Путин от срещата на върха на Г-20.


Отсъствието му издава "чувството за безизходица", царящо сред действащите лица в украинския конфликт, "на първо място сред руското ръководство", заяви независимият руски политолог Константин Калачов, цитиран от AFP.


Отсъствието на Путин може да покаже, че Москва "вече не участва изцяло в процесите, с които са ангажирани основните международни лидери", посочва още Калачов. С изключение на конфликта в Украйна Русия по думите му вече е "изключена" от обсъждането на другите големи проблеми.