Десетки жители на Херсон се събраха снощи на емблематичния Майдан в центъра на Киев, за да отпразнуват освобождаването на родния си град в Южна Украйна от руска окупация, предадоха световните агенции.

Това са първите сцени на народна радост в украинската столица след началото на войната преди близо девет месеца, коментира France Presse.

В сряда Русия обяви, че ще се изтегли своите войски от десния бряг на река Днепър, включително от единствения украински областен център, който бе превзела след инвазията си в съседната страна на 24 февруари. Вчера украинската армия обяви, че е влязла в Херсон.

Това сложи началото на еуфорията в Киев, където от началото на войната тишината се нарушава само от вой на сирени за въздушна тревога. Сега по улиците започнаха да се чуват възторжени викове, шофьорите надуват клаксоните. Десетки жители на южния украински град, заминали в началото на руската окупация, се събраха спонтанно на Майдана с национални знамена. Те отдадоха и дължимото на украинските военни части, влезли в Херсон.