Вчера руският министър на отбраната Сергей Шойгу издаде заповед за изтегляне на руските войски от Украйна от западния бряг на река Днепър, включително от град Херсон. Този ход Ройтерс определи като едно от най-сериозните отстъпления на Русия от началото на инвазията й и потенциален повратен момент във войната. Дали ще се окаже такъв, предстои да разберем, особено предвид разнопосочните коментари и реакции.

Украинският президент Володимир Зеленски призова за сдържане на емоциите, предаде Укринформ.

"Врагът не прави подаръци, нито демонстрира жестове на добра воля. Ние се борим за всичко това", каза той във видеообръщение снощи.

Според висш съветник на Владимир Зеленски е твърде рано да се говори за изтегляне на руските войски от град Херсон.

"Трябва да правим разлика между думи и дела", заяви пред Ройтерс Михайло Подоляк.

"Докато украинският флаг не бъде издигнат над Херсон, няма смисъл да говорим за руско изтегляне", допълни той вчера. Днес неговите подозрения са, че Русия иска да превърне Херсон в "град на смъртта".

Според Подоляк в Херсон, който беше превзет от Русия малко след началото на инвазията и сега е във фокуса на украинската контраофанзива, все още има руски сили.

Михайло Подоляк обвини руските войски, че минират всичко – от апартаменти до канализация, и планират да обстрелват южния украински град от другата страна на река Днепър.

Шон Пен занесе една от наградите си Украинският президент връчи на актьора Орден за заслуги - III сетпен - за оказваната подкрепа към Украйна

"Така изглежда "руският свят": дойдоха, ограбиха, празнуваха, убиха "свидетели", оставиха развалини и си тръгнаха", заяви той в Тwitter.

За американския президент Джо Байдън изтеглянето от Херсон е ясен знак, че руснаците имат проблем с армията си. Пред репортери в Белия дом той коментира, че е интересен фактът, че Русия е изчакала да минат междинните избори в САЩ, за да обяви изтеглянето си.

По думите на Байдън, изтеглянето ще позволи и на двете страни да се прегрупират с оглед на предстоящата зима. Остава неясно обаче дали Украйна е готова на компромиси с Русия.

Според генерал Марк Мили, началник на американските въоръжени сили, жертвите на руската армия в Украйна са над 100 000 войници, убити и ранени. Горе-долу същите са загубите на войските, предаде Ройтерс. Тези данни не могат да бъдат проверени по независим път.

Херсон бе единственият областен център в Украйна, който руските въоръжени сили успяха да превземат, след като нахлуха в съседната страна на 24 февруари тази година. Русия установи контрол над града на 3 март.